Cleopatra Lorinţiu, o clipă de eternitate

Sala „Liviu Rebreanu” a Bibliotecii Judeţene a fost gazda întâlnirii cu scriitoarea Cleopatra Lorinţiu, care şi-a lansat după 23 de ani o carte acasă, la Bistriţa.
După recitalul de Ziua Internaţională a Poeziei la Societatea „Conexiuni”, din martie, Cleopatra a revenit acasă cu un roman care porneşte de la Bistriţa în această lume, premiera fiind făcută aici. Scriitoare, jurnalistă, realizatoare de televiziune şi diplomat român, cu reşedinte în capitala ţării, dar şi în capitala Franţei, la Paris, Cleopatra Lorinţiu este unul dintre cei mai apreciaţi oameni de cultură plecaţi din mijlocul nostru. A publicat cărţi de poezie, proză, eseuri,critică şi inteviuri, memorialistică, note de călătorie, literatură pentru copii. În prezent bistriţeanca este corespondent pentru România al "Observatoire d'études Géopolitiques" din Paris şi realizator pentru Televiziunea Română, pentru care a făcut şi un film documentar cu Sfinţii Martiri Năsăudeni.
Romanul “Pălăria de pai” a apărut în condiţii grafice excelente la Editura Eikon, iniţiativa editării acestei cărţi aparţănând vicepreşedintelui Alexandru Pugna, care doreşte ca valorile scriitoriceşti să se reîntoarcă la obârşie. Proiectul editorial a apărut cu sprijinul Consiliului Judeţean, prin Biblioteca Judeţeană.
Amfitrionul întâlnirii a fost directorul instituţiei, Ioan Pintea, care a subliniat importanţa întâlnirii cu scriitorii plecaţi de acasă. Olimpiu Nuşfelean spune că s-a lansat o carte de referinţă pentru Cleopatra, romanul fiind reflexiv-analitic, întors spre eul scriitorului, acţiunea fiind plasată într-un spaţiu aparte.
Cornel Cotuţiu spune că în romanul Cleopatrei emoţia lecturii ia amploare, pălăria fiind un simbol al inocenţei, al despărţirii de eu. Vasile George Dâncu, directorul editurii Eikon, vede în Cleopatra o romancieră de nădejde, cu un fin spirit analitic. Alexandru Pugna, susţinător al actelor culurale de calitate a spus despre întâlnirea cu scriitoarea că este una a bucuriei şi mândriei, a bucuriei că revedem o personalitate marcantă şi a mândriei că este de pe meleagurile noastre. La eveniment au fost prezente şi multe rude de la Anieş în frunte cu preotul, dar şi părinţii autoarei, care locuiesc la Bistriţa, colegi scriitori de la Maieru, Beclean, Bistriţa, colegi de şcoală, remarcând pe vicepreşedintele CJ, Dorin Popescu. În cinstea scriitoarei a fost şi un recital de muzică folk susţinut de Florin Săsărman. Mulţimea de cititori dornici în a primi autografe a arătat faptul că Cleopatra Lorinţiu este unul dintre scriitorii iubiţi şi acasă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5