După 20 de ani a revenit acasă

Cleopatra Lorinţiu: Fără Bistriţa n-aş fi fost ceea ce sunt azi

Societatea Scriitorilor Bistriţeni „Conexiuni” a organizat un eveniment menit să marcheze la Centrul Cultural „George Coşbuc” Ziua Internaţională a Poeziei. „Acasa poeziei” a avut ca invitată pe scriitoarea Cleopatra Lorinţiu, care a revinit acasă după o absenţă de două decenii.
Scriitoare, jurnalistă, realizatoare de televiziune şi diplomat român, cu reşedinte în capitala ţării, dar şi în capitala Franţei, la Paris, Cleopatra Lorinţiu este unul dintre cei mai apreciaţi oameni de cultură plecaţi din mijlocul nostru. A publicat cărţi de poezie, proză, eseuri,critică şi inteviuri, memorialistică, note de călătorie, literatură pentru copii. În prezent bistriţeanca este corespondent pentru România al "Observatoire d'études Géopolitiques" din Paris şi realizator pentru Televiziunea Română, pentru care a făcut şi un film documentar cu Sfinţii Martiri Năsăudeni.
Manifestarea de la Bistriţa a fost una a emoţiilor. A reîntâlnirii cu identitatea. Directorul Centrului Cultural, prof. dr. Dorel Cosma, împreună cu preşedinta Scriitorilor Bistriţeni, prof. Elena M. Cîmpan, i-au făcut o surpriză plăcută scriitoarei, prin prezenţa la Colegiul Naţional “Liviu Rebreanu” acolo unde Cleopatra a învăţat, numele ei fiind aşezat de panoul de onoare al şcolii. Apoi a participat alături de oficialităţi la inaugurarea Centrului de artă tradiţională “Casa cu lei”. Întâlnirea cu colegii scriitori a fost una cu aer de primăvară. Manifestarea coordonată de Dorel Cosma şi Elena M. Cîmpan a surprins plăcut, în primul rând prin confesiunile poetei ce a revenit în burgul ce a dat-o ţării. “ Este prima invitaţie oficială pe care o primesc după 20 de ani din partea conjudeţenilor. Fără Bistriţa n-aş fi fost ceea ce sunt azi. Mă reîntorc aici cu emoţii şi recunoştinţă. Aici e un limpede loc, după cum spuneam în una din cărţile mele” a declarat Cleopatra. Şi destăinuirile au continuat cu modul în care reuşesc să se impună ardelenii în capitală, cu amintiri frumoase din Paris, cu date despre cărţile pe care le-a publicat. Cleopatra Lorinţiu este un om al cuvinetelor. Vorbele frumoase s-au aşezat la sufletul colegilor. În cinstea ei poeţii Bistriţei ( Victoria Fătu Nalaţiu, Al. C. Miloş, Iulia Paţiu, Emil Dreptate, Menuţ Maximinian, Gheorghe Mizgan) au recitat poezii. Apoi a venit momentul mult aşteptat al recitalului purtând marca Cleopatra Lorinţiu. O poezie a regăsirii valenţelor spirituale. Au fost prezenţi vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Alexandru Pugna, scriitorii Suzana Deac, Victor Ştir, Georgeta Măluţan, Lucreţia Bucur, Ştefan Veşcari, Ion Cioba, elevi, iubitori de poezie. Flori şi amintiri frumoase de Ziua Internaţională a Poeziei, cu Cleopatra Lorinţiu.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5