Ce pot „învăța” firmele mici de la marile companii: guvernanța corporativă

Guvernanța corporativă sau corporate governance presupune un sistem de administrare și control pe care marile companii și întreprinderile publice le adoptă în relațiile dintre societate și acționari, dar și cu alte părți cu care acestea interacționează.

Aceasta se bazează pe anumite principii menite să ajute managementul să asigure protecția investitorilor și acționarilor. Societățile mici au de învățat destul de multe de la marii jucători din diverse industrii, astfel că pot „împrumuta” din principiile pe care acestea se bazează pentru a-și desfășura activitățile.

Deși la bază sunt câteva principii de guvernanță corporativă pe care companiile mari le urmăresc, atunci când vine vorba despre firmele mici, acestea le pot implementa pe cele care li se potrivesc.

Descoperă mai jos care sunt aceste principii și cum le alegi și implementezi pe cele care se potrivesc firmei tale.

Ce reguli de guvernanță corporativă i se potrivesc unei firme mici

Principiile de bază în guvernanță corporativă

Dacă ai o firmă mică, cel mai probabil dorești ca aceasta să funcționeze cât mai bine, acesta fiind principalul aspect pe care îl urmăresc și cele mai mari companii din lume. Acestea din urma, însă, respectă mai multe reguli și procese care împreună le ajută să mențină relații bune între societate și acționari, dar și cu alte părți, precum clienți, furnizori și chiar autorități. Dintre toate, iată câteva care fac diferența într-o întreprindere:

  • transparența – acest principiu are la bază regula ca managementul să ofere tuturor părților interesate informații corecte și complete în timp util;
  • responsabilitatea – această regulă presupune ca managementul sau consiliul de administrație să supravegheze activitățile firmei și să își asume responsabilitatea pentru performanțele acesteia;
  • managementul riscului – acest principiu presupune ca factorii de decizie din companie să stabilească riscurile cărora este supusă societatea pentru a lua măsurile necesare pentru a le ține sub control;
  • corectitudinea – acesta este un alt principiu de bază în guvernanța corporativă și care presupune ca managementul să acorde același respect atât acționarilor, cât și clienților, furnizorilor și chiar angajaților.

Ce reguli poți adopta pentru o firmă mică

Plecând de la toate regulile de mai sus, pare că ele se pretează oricărui tip de afacere, indiferent de mărimea acesteia, ceea ce este adevărat. Însă, la fel de bine este să știi că pentru a vedea efectele lor benefice acestea trebuie personalizate în funcție de diverse criterii. Cum poți face acest lucru? O soluție poate fi utilizarea serviciilor de consultanță în guvernanță corporativă oferite de Mazars în România. În urma unei evaluări, un specialist te poate ajuta să stabilești cum să structurezi procesele de corporate governance în așa fel încât să se plieze pe obiectivele tale și care să te ajute să te poziționezi pe piața pe care o vizezi, precum și să creezi o cultură organizațională care să funcționeze.

În concluzie, deși create pentru firmele mari și întreprinderile publice, principiile de guvernanță corporativă au o aplicabilitate destul de mare și în cazul firmelor mici care doresc fie să se poziționeze mai bine pe piață, fie să determine care sunt riscurile la care sunt supuse și pe care să știe cum să le controleze.

Poză de Senivpetro pe Freepik.com

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5