Mircea Măluț - 60
Calendarul fără sărbători
Lun, 09/11/2023 - 12:52
– despre Mircea Măluț și cartea Topografiile Umbrei
Mircea Măluț își împrumută vocea unui scrib și descrie încifrat Imperiul său poetic într-un dicteu care este îndeobște al mătreției chiar cînd vizează realități sufletești discrete.
Ideea integratoare, tonul auctorial păstrat și unitatea volumului reprezintă un semn de maturitate și angajament poetic deplin pentru autor. În ziua de azi de cele mai multe ori suntem puși în fața unor cărți de poezii eclectice, de fulgurații și idei, în care este dificil de sesizat o poetică, o viziune integratoare cum ne-a obișnuit marea poezie. Mircea Măluț aparține unei generații și a avut maeștri care au gândit poezia ca fiind un weltaunschaung, o concepție generală , globală, despre lume și viață și asta i-a făcut în răstimpuri să publice cărți care au reprezentat trepte spre piscul de pe care se poate scruta poetic întinsul și adâncul lumii atât cât îi stă omului în putință.
Imperiul lui Mircea Măluț poate să stea în vârful unui ac sau să conțină mii de galaxii fiind un topos misterios și desacralizat ca un calendar creștin gri, din care lipsesc rândurile roșii ale sărbătorilor dar nu și cunoașterea și bucuria vieții.
Casa omului este ființa și poetic locuiește omul această casă, ne vine iar în minte sentința heideggeriană care ne sugerează că Imperiul ar fi ființa însăși iar umbra topografiată, existența poetică a omului, al doilea Eu, pe lângă cel social, cel autentic..
L-am auzit pe Miecea Măluț citind trei poeme din carte în Serile de la Casa Poetului organizate de David Dorian și Ioan Pintea și m-a atras densitatea lor metaforică și licențele poetice care trădează o îndelungată așezare pe text și șlefuirea lui până la forma dorită care califică poetul în respectul limbii române și al marii poezii.
Mai rămâne să ne întrebăm, cum se întâmplă în trendul contemporan, la ce bun această carte de poezie? Răspunsul este unul la îndemână: pentru a cunoaște în mod subtil și mediat metaforic cît, cum și de ce facem umbră pământului și pentru a ne bucura de virtuțile poetice și lingvistice pe care Mircea Măluț le desfășoară spre desfătarea cititorului..
Alexandru Uiuiu
Meniu principal
Ultimele stiri
Cultura
Comentarii
Raită Mihai Eugen -
Lun, 13:28
Corala Osana a fost infiintata la initiativa preotului Raita si a preotului Muresan in anul2007 ,pe...
Paul -
Lun, 12:31
Motto:
„Cele cinci functii care dau viaţă unei Universităţi constiente si responsabile de misiunea...
Leon Pintea -
Lun, 09:31
Seful hotilor nu poate fi decat cel mai mare hot. El este si cel mai rau , mai hidos si mai temut....
Remus -
Dum, 14:16
Motto:
“Îi plâng pe proşti şi proştii mă înving”.
(Ana Blandiana- Eclipsă)
Guvernul Ciolacu...
Fam. Petrică Rațiu și Silvia -
Dum, 06:59
Vestea morții neașteptate și mult prea devreme, ne-a îndurerat mult. De acum înainte nu-i vom mai...
Aniversări
În ceas aniversar, urăm prof. CLAUDIA SILVIA ZĂGREAN, director al Şcolii Gimnaziale „Nicolae Drăganu” Zagra, multă sănătate, bucurii şi putere de...
Sincere urări de sănătate şi împliniri, în ceas aniversar, dlui VASILE BAR, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud.
La...
Fie ca Bunul Dumnezeu să vă dăruiască har, preacucernice părinte ALEXANDRU GHERGHEL (preot Căianu Mic), iar de ziua aniversară a dvs.
In Memoriam
Se-aud din Cer „voci îngereşti”
Şi-n inimi avem dor.
Adaugă comentariu nou