Budeştiul ne-a dat o lecţie despre spiritul românesc!
-
View the full image
Foto: Alexandra Codrea
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
- View the full image
Locuitorii din satele Budești, Budești-Fânațe, Țagu și Țăgșor, sate care aparțin din punct de vedere administrativ comunei Budești, au participat în ziua de 24 ianuarie la mai multe evenimente de care își vor aminti în mod sigur cu plăcere o perioadă de timp.
Conducerea Primăriei - domnul primar Codrea Vasile - a organizat mai întâi o întâlnire la biserica din satul Budești, la ora 20, unde preoții din satele Budești și Țăgșor au oficiat o scurtă slujbă la care au participat un număr mare de credincioși, apoi cu toții au ieșit în spațiul din șoseaua ce trece prin fața bisericii unde profesorul de istorie Rus Augustin le-a vorbit pe scurt despre semnificația zilei de 24 ianuarie, despre importanța evenimentului de acum 156 de ani și mai ales despre urmările lui.
S-a încins apoi o Horă a Unirii pe cunoscutele acorduri muzicale ale maestrului Al. Flehtemaher și versurile poetului Vasile Alecsandri, iar spre final, fiecare participant a primit câte o torță pe care a aprins-o și, în frunte cu corul bisericii care cânta cântece patriotice, toți participanții au parcurs încolonați distanța pe şosea până la Căminul cultural, unde se preconiza desfășurarea ediției a II-a a Balului însuraților.
Bine coordonați de organizatori, participanții care si-au exprimat mai dinainte dorința de a fi prezenți la acest eveniment și-au ocupat locurile rezervate la mesele întinse în spațioasa sală a Căminului ce a fost recent renovat și dotat cu mobilier și utilități. După binecuvântarea preoților, deschiderea evenimentului a fost făcută de 5 perechi de dansatori din vechea formație de dansuri populare din Budești, formație care s-a remarcat la mai multe manifestări folclorice unde a ocupat locuri fruntașe.
Printre participanți s-au numărat și oameni politici care reprezintă județul în Parlamentul României – senatorul Ioan Deneș, deputatul Daniel Suciu, alături de primarul orașului Beclean- Nicolae Moldovan, alți foști locuitori din satele comunei care și-au găsit locuri de muncă în alte zone, dar care au dorit să fie părtași la acest eveniment alături de părinți,frați, rude,cunoscuți din copilărie sau adolescență și cu care nu s-au întâlnit de mai mulți ani. Un meniu bogat și o muzică antrenantă au contribuit la crearea unei atmosfere plăcute până dimineața.
Discutând cu primarul Codrea Vasile, acesta părea mulțumit că a reușit să implice în derularea acestor activități 3 instituții importante din comună –Primăria, Biserica și Școala - și nemulțumit că prea puțini dintre participanți au îmbrăcat costumul popular tradițional, speraneţele fiind că pe viitor acest lucru se va realiza.
foto: Alexandra Codrea
Citiţi şi:
- O, pădure tânără din satele Budeştiului...
- Primarul Vasile Codrea, paradă impresionantă la Budeşti, de Ziua Naţională
- Ziua Națională a României, sărbătorită la Budești!
- La Budeşti, de Ziua Eroilor
- (Foto-Video) Felicitări! Obiceiul nunţii, reînviat la Budeşti Fânaţe. Naş, părintele Andrei Pîntea: Tradiţiile îi aduc pe oameni împreună!
Adaugă comentariu nou