10 pentru Bistriţa

Birou unic de înmatriculări auto, supraveghere video, cartiere securizate

Proiectul “10 pentru Bistriţa”, ajuns la cea de a şasea etapă, lansează în dezbatere soluţiile pe care liberalii bistriţeni le au în zona ordinii publice şi a siguranţei cetăţeanului. Cu siguranţă, ideile liberale pe această temă vor genera discuţii aprinse, pro şi contra, pentru că vorbim de subiecte precum cerşetoria, câini vagabonzi, Big Brother etc.

Prim-vicepreşedintele PNL Bistriţa, Marius Armean, a anunţat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, că fenomenul cerşetoriei, generat de altfel de starea financiară precară, ăşi poate găsi soluţiile când protagonişti sunt tineri sau minori. Liberalii consideră că o soluţie poate veni şi prin modificarea cadrului legislative, fie că vorbim de asistenţă socială, fie de măsuri pecuniare de descurajare a …apelării la mila publică.

Coordonatorul al comisiei de ordine publică şi siguranţa cetăţeanului, Armean a lansat şi propunerea înfiinţării unui Birou unic de înmatriculare a autovehiculelor, model practicat în ţările civilizate, şi care nu ia-r mai pune pe bistriţeni pe drumuri şi pe la cozi la toate uşile. “Am propus ca Primăria Bistriţa să dea un spaţiu pentru a-l pune la dispoziţia acestui serviciu, există acele puncte termice”, a declarat Marius Armean. Potrivit acestuia, în imobilul care va primi această destinaţie ar urma să fie amenajate şi birouri pentru un departament al Direcţiei Taxe şi impozite din cadrul Primăriei Bistriţa, pentru firmele de asigurări, pentru cele care întocmesc dosare, traducători autorizaţi etc., ghişee ale unităţilor bancare unde pot fi făcute plăţi pentru aceste servicii. Acest Birou unic ar urma să aducă şi beneficii financiare administraţiei municipale, prin închirierea spaţiilor, pe lângă cele aduse în folosul cetăţenilor.

Big Brother la Bistriţa

Liberalii doresc extinderea proiectului de supraveghere video, implementat de Primăria Bistriţa cu finanţare europeană, şi în alte zone agglomerate ale municipiului sau cu potenţial infracţional ridicat. Ioan Peteleu crede că, la nivelul Bistriţei, pe lângă zona centrală (unde investiţia se face cu bani europeni), trebuie monitorizate şi zone precum Ştefan cel Mare, Lamă, Big sau ieşirile din oraş. Financiar, proiectul nu ar fi foarte costisitor, pentru că se va utiliza infrastructura existentă. De cealaltă parte, ca urmare a monitorizării datelor furnizate de sistemul video, intervenţiile Poliţiei Locale vor fi operative. Ca să nu mai spunem de aspectul preventiv, cei cu gânduri ascunse având o reţinere numai la gândul că sunt văzuţi, filmaţi şi analizaţi…

Un poliţist “comunitar” pentru fiecare localitate componentă

Pe tema siguranţei cetăţeanului, viceprimarul Andrei Rusu susţine idea ca în rândurile poliţiştilor locali să fie cooptaţi membri ai comunităţilor din Sărata, Sigmir, Slătiniţa şi Ghinda. “Cetăţenii din cele patru cartiere au sesizat multiple infracţiuni asupra bunurilor publice şi al persoanei. Poliţia intervine punctual, la cererea cetăţenilor. Oamenii au nevoie de pază şi protecţie. Propunerea este ca în cadrul Serviciului de Pază şi Protecţie al Poliţiei Locale să fie angajaţi patru agenţi de pază şi ordine din aceste cartiere”, a explicat viceprimarul Rusu. Potrivit acestuia, înregimentarea unui localnic în această structură”este o premisă a descurajării infracţiunilor şi a intervenţiei rapide”.

Iuminat stradal pe cele 27 de străzi…în beznă

În context, viceprimarul liberal a relevat şi necesitatea extinderii reţelelor de iluminat public stradal, mai ales că, actualmente, 27 de străzi ale Bistriţei, însumând circa şase kilometri, sunt lăsate în beznă. Primăria Bistriţa are, la acest capitol, trei proiecte, dintre care un studiu de fezabilitate pentru zona Subcetate şi unul în stadiu de execuţie pentru Valea Jelnei. Andrei Rusu a punctat şi posibilitatea atragerii unor finanţări europene pentru rezolvarea acestei probleme, administraţia locală având în lucru un proiect de realizare a iluminatului stradal cu surse de energie neconvenţionale (stâlpi care se autoalimentează cu energie solară).

Liberalii propun o taxă pentru câinii de companie

Soluţia liberală pentru câinii vagabonzi este susţinerea financiară venită din partea comunităţii. Vicepreşedintele PNL BN, Dorin Dobra, a propus ieri instituirea de anul viitor a unei taxe pentru câinii de companie, după modelul occidental, preluat şi în alte oraşe din ţară. La achitarea taxei, fiecare stăpân va primi un medalion (n.n.) care va ajuta şi la recuperarea câinilor pierduţi. Fondurile colectate astfel ar urma să fie direcţionate atât pentru îngrijirea câinilor vagabonzi, cât şi pentru amenajarea unor „parcuri de promenadă” pentru câinii cu stăpân. Responsabili de inventarierea căţeilor pentru care se va plăti respectiva taxă vor fi administratorii de blocuri, de altfel oameni atotştiutori. În opinia liberalilor, în momentul de faţă nu este just ca acele cheltuieli pentru amenajarea unor spaţii pentru plimbarea patrupedelor să fie suportate de toţi locuitorii municipiului Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5