Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, Casa vie a cărţii

O serie de acţiuni au loc în această perioadă la Biblioteca Judeţeană „George Coşbuc”, în colaborare cu elevii din judeţ. După cum ne declară managerul instituţiei, Ioan Pintea, atât la secţiile Împrumut adulţi şi Împrumut copii, cât şi la sala de lectură, elevii vin pentru a se documenta şi a-şi împrumuta cărţile din programa şcolară. De asemenea, Galeria pentru copii, Clubul CoşBook şi Sala Gavril Scridon sunt gazdele unor evenimente deosebite.
Amintim aici activitatea culturală „Doi mari prieteni – Eminescu și Creangă”, care face parte din proiectul educațional „Cartea – prietena mea”. Cu acest prilej, elevii claselor a II-a B, a III-a B și a VIII-a A, de la C.S.I. nr. 2 (coordonați de prof. Rodica Moldovan, Raluca Borodi, Flavia Precub și bibliotecar Serețan Raluca) au vizionat un filmuleț despre cei doi prieteni, apoi au colorat câteva fișe cu tematica operelor scriitorilor mai-sus menționați.Împreună cu Liceul de Muzică „Tudor Jarda” s.a organizat la Mediateca Bibliotecii manifestarea culturală: “NEVER AGAIN. Holocaustul din istorie în literatură”, coordonatori: prof. Alina Tomi și Iulia Ani. Grupa mare de la Centrul Educaţional „Nina Kids” împreună cu doamna educatoare Nicoleta Moldovan, doamnele Florina Cifor şi Maria Creţa, a participat la o activitate dedicată Unirii Principatelor Române, organizată de bibliotecara Laura Seserman şi a efectuat o vizită la Compartimentul Împrumut pentru Copii, unde bibliotecara Isabela Andronesi le-a prezentat această secție micilor cititori. Compartimentul „Împrumut pentru copiia primit vizita elevilor clasei I C, Step by Step, de la Colegiul Național „Liviu Rebreanu” Bistrița, coordonați de doamnele învățătoare Bogolin Nastasia și Șot Diana. Cu acest prilej, elevii au vizionat filmul de desene animate „Pinguinii din Madagascar”. Cu ocazia Zilei Internaționale a Cititului Împreună, 2023 (ZICI) s-a primit vizita a trei clase de la Școala Gimnazială nr. 1 Bistrița. Tur de Bibliotecă și lectură, asigurate: Clasei I E, Step-by-Step, elevi coordonați de către doamnele învățătoare Plug Maria Rebeca și Pampa Andreea; Clasei I D, Step-by-Step, elevi coordonați de către doamnele învățătoare Berbecar Liliana și Munteanu Raluca; Clasei I F, Step-by-Step, elevi coordonați de către doamnele învățătoare Stupinean Marta și Androne Floarea. Palatul Copiilor Bistrița a organizat vernisajul și premierea Concursului de afișe ”ARTfish” (ediția a II-a), competiție adresată tuturor elevilor înscriși la Palatul Copiilor Bistrița la Galeria de Artă a copiilor – Clubul Cultural CoșBook. Elevii clasei I de la Liceul Creștin Logos Bistrița au participat la cea de-a treia întâlnire a Clubului de lectură „Logos Junior", la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. La început de drum în călătoria cititului, elevii pasionați de lectură au putut cunoaște locul de unde se împrumută cărți și care este modalitatea prin care se pot împrumuta. (Învățătoarele însoțitoare: Cordoș Ana-Maria,Băngean Daniela).
După doi ani de pauză, din cauza pandemiei, elful bibliotecii și-a reluat rolul de promotor și susținător al lecturii, prin proiectul „Hai-hui la drum ... pe covorașul cu povești”. Elful a poposit la grupele Isteților și Floricelelor, de la Grădinița Nr.2, Bistrița, unde a fost întâmpinat de copii curioși si foarte interesați de poveștile pregătite pentru ei. Înainte de lecturare, copiii, din cele două grupe mijlocii, au fost invitați să viziteze, în viitorul apropiat, biblioteca din orașul lor, împreună cu doamnele educatoare sau cu părinții. De asemenea li s-au prezentat cărți potrivite vârstei lor și au primit în dar un clopoțel, care să fie folosit ca vestitor pentru momentele de poveste derulate în grupă de către doamnele educatoare: Bogdan Luminița, Burzo Aurica și Crișan Ileana. (Bibliotecar, Isabela Andronesi).
În perioada noiembrie-decembrie 2022 a avut loc, în premieră, la Bistrița, atelierul de educație non-formală prin scriere creativă, storytelling și scenariu de film WRITE RIGHT. 6 elevi din Colegiile Naționale „Andrei Mureșanu” și „Liviu Rebreanu” din Bistrița, seduși de postura de autor, au descoperit chinuitorul adevăr că a scrie bine înseamnă a rescrie. Atelierul a fost organizat de Asociația Departe, în parteneriat cu Biblioteca Județeană „George Coșbuc” și Colegiul Național „Andrei Mureșanu” din Bistrița și finanțat prin programul Start ONG, program lansat de Kaufland România și implementat de Act for Tomorrow. De Ziua Națională a Lecturii la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud au fost prezenţi elevi de la Măgura Ilvei. Copiii au lecturat cu voce tare din cărțile alese și au împrumutat unele volume și pentru acasă.
În prima zi de primăvară, cei mai mici viitori muzicieni, de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda” Bistrița, au ales să viziteze Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, unde au vizionat filmul "Pinocchio", regizat de cineastul mexican Guillermo del Toro. Aceștia au fost însoțiți de doamnele prof. Cârcu Ionela, Popițan Ionela, Cadar Anca, Rupea Larisa, Velcherean Marcela, Breșfelean Diana și Charchaci Marcela. În perioada „Școala Altfel”, clasa a X-a A, din cadrul Liceului de Muzica „Tudor Jarda” Bistrița, am desfășurat o activitate, printr-o vizită la Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud. (Responsabili atelier: diriginte – Prof. Miron Izabela și Prof. asociat Moldovan Camelia).
Şi elevii de la CENTRUL DE EDUCAȚIE INCLUZIVĂ NR. 2 BISTRIȚA (clasa pregătitoare, a II-a B și a III-a B, îndrumați de prof. Raluca Borodi, Oana Urs , Rodica Moldovan, Angelica Popceanca, bibliotecar Raluca Serețan și Isabela Andronesi) au făcut o vizită la Biblioteca Județeană „GEORGE COȘBUC” Bistrița-Năsăud, unde au vizionat fragmente din viața și opera marelui scriitor, apoi au colorat câteva fișe cu tematică specifică. Activitatea face parte din proiectul educațional CARTEA – PRIETENA COPIILOR, înscris în CAES 5845 / 06.10. 2022, coordonator – prof. Raluca Borodi.
Bibliobuz-ul poposeşte cu cărţi în şcolile din judeţ, spre bucuria copiilor. Dintre proiectele ce s-au derulat în această perioadă amintim şi Clubul de Scrabble "VERBBIS" - Bistriţa!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5