ALEXANDRU CRISTEA

Alexandru Cristea s-a născut la 3 iulie 1928 la Prundu Bârgăului, judeţul Bistriţa – Năsăud, petrecându-şi anii copilăriei în frumoasele aşezări, pline de datini şi obiceiuri păstrate din străbuni, ale Ţării Bârgăului.

Poate că aceste locuri, mereu proaspete şi pline de inedit, i-au definit vocaţia spre artă, inspirându-l chiar şi atunci când meandrele vieţii l-au purtat prin depărtări.

Absolvind Institutul de Arte plastice „Ion Andreescu " din Cluj – Napoca, promoţia 1958, şi debutând, cu originale lucrări în expoziţii de grafică, încă din studenţie, între care putem menţiona portretul bardului cu pălărie din Hordou, aflat în Muzeul George Coşbuc. Alexandru Cristea se dedică, după anul 1960, unor expoziţii sistematice la numeroase manifestări judeţene, naţionale, precum şi în străinătate.

Devenind membru definitiv al Uniunii Artiştilor Plastici, Alexandru Cristea este încadrat ca metodist principal la „Casa regională a creaţiei populare, dar şi la Şcoala Populară de Artă, apoi inspector principal la Comitetul de Cultură şi Artă, specialist la Direcţia Patrimoniului Naţional, instituţii în care desfăşoară o intensă şi bogată activitate.

Realizează lucrări de pictura bisericească, printre care unele de mari dimensiuni,cum sunt cele de la Mănăstirea „Piatra Fântânelelor”, dar excelează şi în domeniul graficii publicitare şi de carte.

Firea lui artistică se manifestă, cu succes şi în poezie, publicând volumele „Manuscris de dimineaţa", „Zbor neîntrerupt” şi „Vârstele primăverii”.

Alexandru Cristea

Voi mâini

voi mâini bătătorite de veacuri,

mâini aspre, mâini grele,

voi ce aţi scormonit pământul

zi de zi, noapte de noapte,

în şoapte v-aţi sfătuit, aţi plâns,

aţi ridicat cetăţi, aţi hotărât războaie,

mâini învinse, mâini învingătoare

mâini purtătoare de viaţă, de soare,

voi, zi de zi, noapte de noapte,

vă înălţaţi propriile statui.

voi, mâini nebune de dragoste.,

mâini dăruite până la istorie pe viori,

mâini uşoare ca pescăruşii, în zori,

mâini obosite, dar fericite spre seară.

Este distins cu „Meritul cultural cl. I-a, laureat al Festivalului Naţional, faza pe ţară, în anii 1977 şi 1983 şi obţine premiul III la faza republicană a concursului de creaţie a Festivalului Naţional „Cântarea României". Este de asemenea premiat pentru pictură la expoziţia omagială „Lucian Blaga organizată la Muzeul de artă şi obţine premiul Televiziunii Române, la un concurs de desene.

În 1979 apare în Editura Dacia, volumul său de artă „Alexandru Cristea, dincolo de Alb şi Negru”, autor Valentin Taşcu. Pictorul bârgăuan figurează şi în volumele: „Zece graficieni români”, a lui Negoiţă Lăptoiu, „Crochiuri plastice”, a lui Negoiţă Irimie şi „Fascinaţia artei”, autor Dumitru Dumitraşcu, Editura Dacia 1979.

Pictorul Alexandru Cristea apare şi în dicţionarul Artelor plastice, autor Octavian Barbosa, în Enciclopedia Artiştilor români contemporani A.R.C. 2000 Bucureşti, în Who's Who in the 21st. Century Cambridge.

Dar la toate aceste minunate realizări, obţinute de maiestrul Alexandru Cristea, se mai adaugă una de suflet bârgăuan, cu un mare preţ, aceea de Cetăţean de Onoare al comunei sale natale, Prundu Bârgăului.

Cu ocazia frumoasei sale aniversări, bârgăuanii îi transmit maiestrului Alexandru Cristea, un călduros La Mulţi Ani !

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5