Albumul de pricesne „A venit un om la Domnul” al Ioanei Roman, lansat la biserica din curtea spitalului din Năsăud

Ioana Roman, născută în Monor, căsătorită în Mocod, stabilită la Cluj, a creat un moment unic bolnavilor de la spitalul năsăudean, în data de 3 iulie 2022, printr-un concert de pricesne susținut la Biserica „Doctori fără de arginți”, un act de cultură specific românesc. Într-o atmosferă de caldă prietenie, cu o dăruire și talent special și totodată multă muncă, interpreta a retrăit ceva ce a crescut în sine: cinstea, iubirea și morala creștină.
Albumul lansat în acest cadru conține 10 pricesne aparținând folclorului religios românesc, cu un conținut tematic variat, centrat în special pe comportamentul moral creștin. Rugăciune de iertare, mulțumire și laudă la adresa lui Dumnezeu, a Preacuratei Fecioara Maria și a sfinților cum sunt: „A venit un om la Domnul”, „O sfântă zi cu Cel de Sus”, „Sfinte Dumnezeule”, „Vorbea Iisus de pe Colină”, „Nu-i singur Iuda vinovat”, „Doamne, Dumnezeul meu”, „Veniți creștini la rugăciune”, „Pe tine te fericim, Maica Cerului” și „O milostivă Maică”, cântece care merg la Cer și se așează lângă Fiul ceresc ce priveghează pe cei ce îl iubesc pe Domnul.
„Avem șansa unică de a fi hrăniți sufletește, prin aceste cântări – spune Părintele Arhimandrit Prof. Univ. TEOFIL TIA - grație unei voci cu un timbru angelic și o linie melodică cadențată corespunzător, cu un mesaj religios comunicat cu o duioșie aparte, într-o atmosferă de adevărată primăvară duhovnicească.”
Albumul a fost prezentat în mai multe biserici din Cluj, printre care și la Biserica „Sf. Ilie” din Mărăști, de pe strada Târnavelor, fiind de față și scriitorul clujean Ionuț Țene care a spus: „Participând la lansarea unui album de pricesne și cântece religioase interpretate cu dor și foc de Ioana Roman, m-am gândit la semnificația profundă a pricesnei, această rugăciune cântată și înălțată către Dumnezeu de români.”
Atât timp cât mai apar albume noi de pricesne și se cântă în corurile bisericești, înseamnă că acestea sunt vii pentru cultura și credința românească.
Urez interpretei aceleași gânduri curate pe care i le-am oferit în curtea Muzeului din comuna Rogoz, Tg. Lăpuș, cu ocazia celei de a doua ediție a Festivalului Iei și Poeziei din 2-4 iunie 2022.
Sincere felicitări!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5