Ziua Armatei Române, sărbătorită la Năsăud, prin conferințe, lansarea cărții Claudiei Talpoș, diplome și flori

În organizarea Cercului Astra orașul Năsăud din cadrul Despărțământului Astra, întru-un cadru deosebit de plăcut, cu oameni care și-au motivat prezența (Armată și Cultură), în cea de a VIII-a ediție s-a sărbătorit Ziua Armatei Române. Evenimentul s-a desfășurat în sala de conferințe a Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” din Năsăud la care au participat peste 50 persoane printre care și președinți ai Cercurilor astriste din Salva, Josenii Bârgăului, Ilva Mare, Coșbuc etc.
Parteneri în organizarea evenimentului au fost Primăria și Consiliul Local Năsăud, Casa de Cultură, Asociația Cultul Eroilor BN, și managerul Fermei din Dealul Târgului Bistrița unde este așezat Monumentul Cavalerilor decorați cu Ordinul „Mihai Viteazul”.
Moderator al evenimentului a fost Floarea Pleș, președinta Cercului Astra oraș Năsăud.
În derularea programului, la început, prin astrista Ioana Lăpușneanu, a fost transmis Mesajul primarului Dorin Nicolae Vlașin, cu două buchete de flori înmânate d-nei Floarea Pleș și d-nei Claudia Talpoș - consilier local.
Apoi, s-au susținut două Conferințe, cu tematică adecvată evenimentului:
- Armata Română în istoria neamului, Bătălia de la „Arcole”, a prezentat col.(r.) Ioan Gaftone, și
- Secvențe din cele două opere a lui Coșbuc, cu referire la armată: „Cântece de vitejie” și „Povestea unei Coroane de Oțel” a prezentat prof. Ioan Seni.
O scurtă informare (în completare) despre armata în actualitate a fost prezentată de col.(r.) Ioan Boțan – președ. Despărțământului Astra Năsăud.
Felicitări celor trei colonei, care în cunoștință de cauză și deosebită competență, au captat atenția celor prezenți, care timp de o oră, au trăit lecțiile de istorie din timpul școlii, iar pe lângă cele știute și-au însușit noutățile, cu comentariile de rigoare…!
A urmat apoi, conform programului,lansarea de carte – autor Claudia Talpoș: ,,Ultimul zvon din anotimp” 2022, Editura eCREATOR din Baia Mare.
Cartea a fost prezentată de D-na Floarea Pleș, care a luat în analiză cuvintele din titlul cărții: Zvon, Anotimp, Dor etc. dezvoltându-le înțelesul. Apoi, coperta, culoarea și eleganța ei, și nu în ultimul rând, cine a scris prefața și alte comentarii despre carte.
D-na Floarea Pleș, citindu-i cele două cărți de poezie a d-nei Claudia Talpoș, a reușit s-o cunoască și mai bine pe autoare. Poezia îi caracterizează personalitatea, este o poezie bună, cu tentă filozofică, care cuprinde o mulțime de idei și inspirații lirice înserate în cele 61 de Zvonuri poetice, în care lirismul poetic se regăsește atât în nostalgia timpului trecut, cât și în grijile, preocupările, dorurile și responsabilitățile timpului prezent.
Claudia Talpoș este un poet cu talent, cu har și dar de la Dumnezeu pentru a scrie poezie, îndemnându-vă să i-o citiți.
Pledoarii – opinii despre eveniment, despre armată și lansarea de carte au fost exprimate de către: Calo Viorica – consilier județean, prof. Ioan Seni, Ioan Someșan – avocat, Lucreția Mititean, col.(r.) Ioan Boțan, Ioan Mititean - președintele Ligii Scriitorilor filiala Năsăud, Gabriela Seni - dr. stomatolog, col.(r.) Nicolae Pop etc.
Printre altele, în cuvântul domniilor lor, s-au adus mulțumiri și felicitări d-nei Floarea Pleș care o organizat evenimentul, și felicitări d-nei Claudia Talpoș care a încântat audiența prin poezie.
Apoi, s-au acordat DIPLOME, pentru merite în susținerea activităților astriste următorilor astriști: col.(r.) Boțan Ioan, col.(r.) Gaftone Ioan, col.(r.) Dospina Marian, col.(r.) Pop Nicolae, col.(r.) Gherman Ionel, col.(r.) Șeu Ioan, col.(r.) Haidău Iorgu, Dragoș Iacob – general brigadă în retragere și Sorin Găzdac – cantautor muzică folk.
Un moment artistic – recital muzică folk a fost susținut de Sorin Găzdac, cântece patriotice și nu numai ridicând asistența în picioare, aplaudând neîncetat.
Surpriza evenimentului
S-au înmânat buchete de flori d-nei Floarea Pleș, a cărei zi de naștere a fost în 22 octombrie 2022.
Cei prezenți, în acompaniamentul muzical (chitară) a lui Sorin Găzdac, au cântat ,,La mulți ani!”
Buchete de flori și felicitări a primit și d-na Claudia Talpoș, pentru frumoasa și valoroasa carte de poezie lansată.
În încheiere, momentul socializării a fost minunat, cu gustări, cafea, răcoritoare, cântece și voie bună.

Năsăud - 23.10.2022 Floarea Pleș
președ. Cerc Astra oraș Năsăud

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5