Activităţi de suflet ale Cercului ASTRA Năsăud, în coordonarea preşedintelui Floarea Pleş!
Din nou restricții pandemice, apariția tulpinii Coronavirus 19 – OMICRON, dar cu toate acestea cu toate acestea, cu precauție, sub diferite forme, activitățile astriste au continuat, fie pe cale virtuală prin rețelele de comunicare, fie prin activități faptice, cu prezență mai redusă respectând regulile impuse de autoritățile din domeniul sanitar.
Pentru ASTRA, Asociațiunea Transilvană pentru Literatura și Cultura Poporului Român, anul 2021 este un an foarte important, an aniversar - 160 de ani de la înființarea ASTREI Centrale la Sibiu și 140 de ani de la înființarea Despărțământului Astra Năsăud.
În acest context, în data de 4 noiembrie a.c., președintele Asociațiunii Astra Sibiu, prof. univ. dr. Dumitru Acu a transmis la toate Despărțămintele Astra din țară printre care și Năsăudului, următorul MESAJ: „La împlinirea a 160 de ani de la înființarea Asociațiunii Transilvane pentru Literatura și Cultura Poporului Român ASTRA - 7 noiembrie 1861 la Sibiu - ne bucurăm că vă putem saluta din capitala Astrei Sibiu, totodată, vă dorim sănătate, mult noroc și deosebite realizări în activitatea dumneavoastră, cu îndemnul, ca pe parcursul lunii noiembrie 2021 să organizați manifestări locale prin care să amintim românilor despre rolul Astrei în istoria neamului”.
Astfel că fiecare Despărțământ Astra, a făcut ceea ce a putut și a crezut că este mai bine.
În perioada 4 – 5 noiembrie, președintele Despărțământului Astra Năsăud, col. (r) Ioan Boțan, a participat la dezbaterea organizată de către Despărțământul Astra Dej, președinte ec. dr. Radu Gavrilă, care a organizat pe platforma ZOOM o dezbatere cu ocazia acestei aniversării a Astrei – 160 de ani de la înființarea Asociațiunii Astra Sibiu, având ca temă: Ce a fost ieri, este azi și trebuie să fie mâine – BUN PENTRU ASTRA ȘI NEAMUL ROMÂNESC.
În dezbateri s-au punctat câteva din realizările Despărțământului Năsăud, proiectele pentru viitor și nevoia de a colabora în continuare cu Despărțământul Astra Dej – schimb de experiență foarte utile.
În perioada 26 - 28 noiembrie 2021, la Bistrița, s-a desfășurat Festivalul Național de proză – Saloanele Liviu Rebreanu, a 39-a ediție. Organizatori: au fost Asociația Națională a Caselor de Cultură a Sindicatelor din România (Casa de Cultură a Sindicatelor din Bistrița), cu sprijinul Consiliului Județean BN, Palatul Copiilor Bistrița, Cenaclul Literar „George Coșbuc”, Revista „Mișcarea Literară”, Primăriile Năsăud, Maieru, Târlișua și Despărțământul Astra Năsăud.
Cu acest prilej, la Casa Memorială din localitatea Liviu Rebreanu, aparținătoare oraşului Năsăud, muzeograf - Ilovan Valer, s-au desfășurat o serie de acţiuni. A fost oficiat un Te Deum, la Biserica din localitate de către pr. Mihai Mânzat, dedicat omagierii marelui prozator Liviu Rebreanu, la 136 de ani de la naștere.
De asemenea, a avut loc decernarea premiilor câștigătorilor concursului național pentru volumele de proză, de către Alexandru Câțcăuan - managerul Casei de Cultură a Sindicatelor din Bistrița, însoțit de Ovidiu Pecican – scriitor, Olimpiu Nușfelean - directorul Revistei „Mișcarea Literară” și președintele Cenaclului „George Coșbuc” Bistrița, și d-na Ionela Silvia Nușfelean, profesor coordonator la Palatul Copiilor Bistrița. Printre cei premiați, au fost nominalizați și scriitori, membrii Astra, din zona Năsăudului: prof. Iacob Naroși – Maieru și prof. Nadia Urian din Cristeștii Ciceului.
Din Năsăud, au fost prezenți la acest eveniment consilierul local Claudia Talpoș, iar din partea Despărțământului Astra: Ioan Boțan, Floarea Pleș, Ioan Seni, Ovidiu Maghiar, pr. Mihai Mânzat și Pompei Pop.
30 noiembrie - zi de sărbătoare religioasă Sf. Apostol Andrei cel întâi chemat – Ocrotitorul României și Sf. Ierarh Andrei Șaguna, mitropolitul Transilvaniei și primul președinte al Asociațiunii Astra Sibiu - a fost marcată de Cercul Astra oraș Năsăud, președinte Floarea Pleș, în cea de a VIII-a ediție, printr-o suită de evenimente.
La Catedrala din Năsăud s-a slujit un Parastas de către preoții Florin Rusu și Lucian Greabu, în memoria astriștilor, membri ai cercului Astra Năsăud, decedați în perioada anilor 1990 – 2021. Apoi, la Muzeul Grăniceresc Năsăud, director Lucian Vaida, au continuat activitățile astriste, în prezența a 30 de astriști (număr limitat), Primăria Năsăud fiind reprezentată de consilierul local Claudia Talpoș.
Moderator al manifestării a fost preşedintele Floarea Pleș. În cadrul simpozionului, au fost prezentate temele "Aniversarea a 160 de ani de la înființarea Asociațiunii ASTRA Centrală la Sibiu (4 - 7 nov. 1861)" de către Ioan Seni şi "Aniversarea a 140 de ani de la înființarea Despărțământului Astra Năsăud (21 august 1881)" de către col.(r) Ioan Boțan.
Au fost citet mesajele primite de la președintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, prin intermediul Astrei Dej, de către col.(r) Ioan Boțan, președintele Despărțământului Astra Năsăud şi de la președintele Astrei Centrale Sibiu, prof. univ. dr. Dumitru Acu, de Floarea Pleș, vicepreședinte al Despărțământului și președinte al Cercului Astra oraș Năsăud.
La capitolul "Sociabilii prin Astra", Floarea Pleș a fost făcută o scurtă informare privind principalele activități desfășurate de Cercul Astra Năsăud în cursul anului 2021 și evoluția în creșterea numerică.
Au fost acordate diplome astriștilor merituoși - Georgică Andriescu, Livia Gavrilaș și Ioana Lăpușneanu.
Acţiunea festivă a avut parte şi de surprize plăcute. Buchete de flori și mici cadouri au fost oferite de întreagă asistența d-nei Floarea Pleș, președintele Cercului Astra oraș Năsăud, pe acordul muzicii „La mulți ani”, interpretat de Grupul Folcloric „Someșana” al Casei de Cultură "Liviu Rebreanu", cu ocazia împlinirii în toamna acestui an (octombrie) a unei frumoase și binecuvântate vârste.
„De doamna Floarea Pleș – numai de bine! Un model în viața Astrei năsăudene: dăruire, competență, seriozitate, organizare, comunicare, prietenie, respect și efort pentru continuarea activității astriste pe măsura rolului ce-l are Asociațiunea, fiind percepută ca fiind de cultură românească în ansamblul său”.
La finalul evenimentului, cei prezenţi au avut parte de un concert de volinde susținut de Grupul Folcloric „Someșana” al Casei de Cultură Năsăud, manager Ionuț Nistor, dirijor Liviuța Istrate, grup din componența căruia fac parte mulți astriști. Au fost depănate poveşti la o cafea, un pahar de ceai cu dulciuri.
Parteneri în reușita evenimentului au fost Despărțământul Astra prin Secțiunile Istorică și Cultural-artistică, Casa de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud și Muzeul Grăniceresc Năsăud.
La mulți ani tuturor, pentru sărbătorile care urmează, Crăciunul și Anul Nou!
Floarea Pleș,
președinte Cerc Astra oraș Năsăud
Citiţi şi:
- Astra năsăudeană, la ceas aniversar! Manifestări de suflet, prin grija președintei Floarea Pleș
- Pe urmele Veronicăi Micle, la Năsăud
- ASTRA năsăudeană l-a omagiat pe profesorul dr. Gheorghe Pleş
- Despărțământul Astra Dej, la 152 ani de la înființare (1870- 2022), aduce un omagiu astriștilor dejeni plecați în lumea umbrelor
- Întâlnire de suflet, cu frații noștri din Republica Moldova
Adaugă comentariu nou