Vinetele, arma secretă a dietelor

Vinetele, legume hrănitoare de sezon, pot ajuta, în funcţie de modul în care sunt preparate, în lupta cu kilogramele în plus. „Cunoscute şi ca pătlăgele vinete, aceste legume nu au o densitate energetică prea mare, drept urmare, ele nu îngraşă”, afirmă prof. univ. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Singura condiţie este să nu le consumăm prăjite, cu mult ulei sau sub formă de salată cu sos de maioneză. Specialistul spune că cel mai bine este să pregătim vinetele la grătar sau salată. Atunci când le preparăm pe grătar, vinetele se taie rondele, se sărează şi se adaugă puţine ierburi aromate. Dacă optăm pentru salată, după ce coacem vinetele, le lăsăm să se scurgă şi, apoi, sucul rezultat îl aruncăm, pentru că are un gust amărui. Delicioasele legume se combină, apoi, cu un sos sănătos, preparat din ulei de măsline extravirgin şi zeamă de lămâie. „Nu se recomandă consumul de salată de vinete cu maioneză sau cu mult ulei”, subliniază prof. dr. Mencinicopschi. Sfatul medicului este să profităm cât se poate de mult de aceste legume în sezon. „Mai mult, studiile întreprinse de cercetătorii japonezi au arătat că vinetele, datorită conţinutului de substanţe antioxidante pe care le conţin, ajută la scăderea incidenţei cancerului.

Nutriţioniştii apreciază că vinetele sunt un adevărat izvor de vitamine şi minerale pentru organismul nostru. În afara conţinutului foarte ridicat de apă (93%), vinetele conţin potasiu – mineral care ajută la stimularea inimii, magneziu – cunoscut pentru rolul său de combatere a stresului, calciu - pentru întărirea sistemului osos, vitamina A şi C pentru sistemul imunitar. Specialiştii sunt de părere că delicioasele vinete reprezintă alimentul potrivit pentru zilele caniculare, datorită conţinutului foarte mare de apă. În această perioadă, nutriţioniştii ne sfătuiesc să recurgem la consumul salatei de vinete, atât pentru potolirea foamei, cât şi a setei. Legumele sunt bogate în fibre, dar foarte sărace în grăsimi.

Acum, cand cu pretul unui klogram de carne puteti cumpara si pina la 15 kg. de vinete, ar fi o non-intelepciune, ca sa ma exprim elegant, sa nu profitam, alaturi de alte daruri ale verii, de bogata oferta din gradini,si, de la piata.

Sa nu uitam ca parca maine incepe postul Craciunului, si o punga de vinete scoasa din congelator,ne poate scoate dintr-un impas de moment.

Comentarii

10/09/09 16:24

Ma intreb cati dintre vizitatori vor pune in practica ceea ce a-ti scris !:D Daca ar cumpara cel putin jumatate din vizitatori piata alimentelor de buna calitate ar supravietui :)

Multumesc, o zi buna!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5