Teaca: buget mic, auster
În prima sa şedinţă ordinară din acest an, Consiliul Local al comunei Teaca a analizat, dezbătut şi aprobat Bugetul de venituri şi cheltuieli al comunei pentru anul 2014, în urma analizei şi în comisiile de „specialitate”. Pe scurt, cât s-a propus atât s-a aprobat, aşa cum se întâmplă într-o unitate bugetară: buget mic, auster, multe cerinţe de peste tot, dar fără vreun rezultat, în condiţiile în care veniturile din taxe şi impozite locale s-au situat puţin peste 60 de procente. Ca întotdeauna, cele mai mari cereri au venit din partea reprezentanţilor şcoliore, care au solicitat mai mulţi bani pentru repararea unităţilor şcolare din Archiud şi Ocniţa, rămase aproape pustii, la nivel de ciclu primar, unde de ani de zile nu s-a făcut aproape nimic în acest sens. În schimb, căminele culturale au devenit, cu bani europeni, adevărate palate culturale, în care nu se desfăşoară niciun fel de act cultural, nicio responsabilitate, toate cheile acestor lăcaşe de cultură fiind în sertarul viceprimarului comunei, care le deschide pentru nunţi, botezuri, mese comune şi atât. Dat fiind acest lucru, care priveşte educaţia, poate ar fi mai nimerit ca acele clase de ciclu primar care funcţionează simultan de la cele două şcoli amintite, să-şi desfăşoare activitatea instructiv-educativă în căminele culturale, care oferă condiţii în acest sens.
Finalul şedinţei Consiliului Local a fost dominat în cele din urmă, în afara ordinei de zi, de pledoaria nervoasă a domnului prof. Ioan Mihalci, fost director al liceului în ultimii 15 ani, care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de schimbarea domniei sale de la conducerea liceului, considerând măsura ca fiind ilegală, atitudine care şi-o manifestă în acelaşi fel în toate şedinţele Consiliului Local din toamna anului 2013, când s-a produs schimbarea. Am rămas surprins de faptul că dl. profesor Ioan Mihalci, care a dovedit de altfel în cei 15 ani că a fost un bun manager, în general, activitatea instructiv-educativă din cadrul liceului fiind apreciată la nivel de judeţ, recidivează în acest mod, lucru care nu-l onorează ca intelectual de marcă la nivel local. Este o zicală chineză care spune că „ţi-a expirat mandatul acordat de cer”, valabilă pentru toţi oamenii, mai ales pentru cei în funcţii eligibile. Există un început şi un sfârşit în toate. Poate că vine timpul să ajungem la concluzia că este necesar să renunţăm la dorinţe, locul acestora să fie luat de înţelepciune, când trebuie să devenim mai filozofi în a ne pregăti pentru o nouă ipostază care ne-o oferă viaţa, nefiindu-ne teamă să ne arătăm nouă înşine aşa cum suntem, chiar şi atunci când ne descoperim în eroare.
În rest, anul 2014 din „zodia calului” se configurează ca fiind unul ca toţi ceilalţi ai erei „nouăzeciste”, fără vreo perspectivă care să ne arate că vom ieşi din tunelul în care încă ne aflăm.
Citiţi şi:
- Teaca: şedinţa Consiliului Local
- Peste 1000 de elevi, în noul an şcolar, la Teaca
- Peste 150 de dansatori sportivi au luptat pentru Cupa Teaca
- Afară vopsit gardul, înăuntru leopardul
- Fostul director al liceului din Teaca, consilierul local Ioan Mihalci, cere IŞJ BN să reevalueze desfiinţarea clasei a IX-a de învăţământ profesional
Adaugă comentariu nou