Sofia Rus (CN George Coşbuc), calificată la etapa națională a Olimpiadei de Limba și literatura română: Clasa de excelență e un mic colțișor de lumină, de ficțiune și magie

Clasa de excelență ar putea fi definită ca un mic colțișor de lumină, de ficțiune și magie într-un neant al întunericului cotidian, un loc în care gândurile noastre, ale elevilor, prind noi forme și sunt transpuse pe hârtia moale care absoarbe cerneala poeziei noastre. În fiecare săptămână, cele două ore petrecute „la excelență” sintetizează zbuciumul ultimelor zile, pierduți printre simplitățile și comoditățile vieții moderne, dar aici, în acest timp relativ scurt, avem prilejul de a medita asupra gândurilor poeților și scriitorilor, oameni de geniu care și-au împărtășit prin arta cuvântului înțelepciunea. În acest cadru aproape ireal, noi, ucenici ai literaturii și puțin cunoscători, redescoperim lumea dintr-o nouă și inedită perspectivă. Captivi mereu în zbuciumul și aglomerația cotidianului, în aceste ore de „română altfel” avem ocazia de a ne exprima sentimentele și trăirile prin propria creație pe care o împărtășim cu colegi la fel de talentați și de sensibili, iar doamna profesoară ne călăuzește pașii prin universul fascinant al literaturii.

            Totuși, clasa de excelență nu înseamnă doar relaxare și evadare din realitate, ci și muncă, dedicare, determinare, devotament. Cel mai mult putem observa acest lucru în perioadele în care participăm la conscursuri și olimpiade școlare, atunci când toată emoția și speranțele noastre sunt înglobate în foile de examen pe care, după trei ore, le predăm cu pași tremurânzi supraveghetorilor. Acolo, într-o sală de clasă străină și cuprinși de un amalgam de emoții contradictorii înțelegem importanța tuturor orelor de pregătire. Mai târziu, nerăbdători, așteptăm cu sufletul la gură rezultatele muncii noastre și apoi urmează clipa extazului în care gustăm din succes și descoperim că munca și determinarea sunt mereu răsplătite.

            Cea mai importantă parte a literaturii este reprezentată de partea ei inexplicabilă, intangibilitatea talentului scriitorului și capacitatea creației de a sensibiliza lectorul. Scriem, citim proză și poezie, trăim în lumi distincte, vizităm universuri alternative și experimentăm viața din perspectiva a numeroase personaje, pentru că fiecare carte citită este o altă valență a existenței noastre și, astfel, luăm forme aproape non-umane și călătorim în trecut și în viitor, totul prin intermediul literaturii, din sala de clasă în care se defășoară cursurile de la excelență.

 

Sofia Rus, clasa a XI-a, CN George Coşbuc, calificată la etapa națională a Olimpiadei de Limba și literatura română    

prof. Cristina Suciu, CN George Coşbuc Năsăud

Comentarii

07/04/23 15:17
Leon Pintea

Felicitari Sofia , inteleapta , sfioasa si sensibila! Atunci cand doua vlastare "altoite" si ingrijite de acelasi "gradinar" aduc atata rod inseamna ca acesta este cu adevarat saditor de vise. Felicitari , d-na profesoara Cristina Suciu!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5