Sărbătoarea limbii române la Iaşi

Sala Emil Alexandrescu de pe Copou – Iaşi a fost ocupată la refuz de cărturari ieşeni, militanţi pentru cauza culturii. Aici şi-au dat întâlnire cărturari coborâtori din turnul slovelor, care nu pot îmbrăţişa decât slovele, dovedind o mare putere sufletească.
În prima parte a activităţii a avut loc adunarea anuală a Astrei ieşene, la care a participat şi o delegaţie năsăudeană compusă din: Ioan Seni, Ioan Mititean, Mircea şi Rodica Daroşi.
În partea a doua, Mircea Daroşi, om cu energie gânditoare, omul care rânduieşte şi înfăptuieşte, a scos la lumină cartea dedicată năsăudeanului moldovenizat Gavril Istrate, dedicată aniversării celor 99 ani de viaţă.
Elita intelectuală a Iaşului a ascultat cu nesaţ aspecte din viaţa omului de pe Someşul Mare, omul cu minte mlădioară, omul drept, care n-a ascultat în viaţă decât de glasul conştiinţei sale şi n-a căutat justificare în părerile celorlalţi. Pentru Gavril Istrate apărarea limbii române a fost un meşteşug ca şi călăria pentru regi, pasiunea lor din fragedă tinereţe.
După absolvirea liceului grăniceresc din Năsăud, s-a orientat spre studii la Iaşi. După un an de activitate studenţească, a dorit să se retragă deoarece greutăţile materiale de tot felul au început să-l copleşească.
Renumitul profesor Iorgu Iordan a dat răspuns intenţiei sale prin scrisoarea:
Iubite Domnule Istrate,
Lucrurile pe care mi le spui în scrisoarea Dumitale, îmi sunt cunoscute de anul trecut. Eu aş fi foarte bucuros să-ţi continui studiile la Iaşi, unde le-ai început. Eşti un element vrednic şi stăruitor, cum aş dori să existe multe în universitatea noastră. De aceea cred că, revenind la Iaşi, ai fi unul din cei mai buni studenţi la Filologie Română.
În ce priveşte cererea Dumitale, te asigur că voi face tot ce îmi stă în putinţă pentru a ţi-o satisface. Din nefericire, numărul burselor este foarte redus (anul trecut am avut 6 pentru băieţi şi tot atâtea pentru fete) şi de aceea n-aş putea garanta de pe acum că vei obţine numaidecât una. Sper că dorinţa Dumitale se va împlini, totuşi, având în vedere că eşti un student sărac, mai ales că în toamnă vei mai trece, cu siguranţă, şi alte examene. La nevoie se pot căpăta ajutoare de la Rectorat, de asemenea, Institutul de Filologie Română va organiza 2-3 conferinţe pentru ajutorarea studenţilor nevoiaşi. În rezumat, eu sunt de părere să vii tot la Iaşi, căci nu te vei prăpădi printre noi. Cu bine şi sănătate
Iorgu Iordan
Prin mărinimia ce-i defineşte caracterul, Mircea Daroşi a răspândit cartea în universitatea ieşeană, ca un studiu analitic pe seama omului Gavril Istrate, primind următoarea scrisoare de confirmare din partea decanului Facultăţii de Litere:
Stimate domnule profesor Mircea Daroşi,
Am primit astăzi frumosul volum dedicat de Dv. domnului profesor Gavril Istrate. Felicitări pentru această excelentă iniţiativă şi multe mulţumiri din partea Facultăţii noastre, atât pentru carte (pe care o vom expune aici), cât şi pentru faptul că v-aţi gândit la una dintre personalităţile fundamentale ale instituţiei noastre! Şi noi l-am sărbătorit pe domnul profesor Istrate pe 25 februarie! Gestul dv. însă depăşeşte, de departe, micile noastre iniţiative simbolice. Vă suntem recunoscători de acum!
Anul viitor, când domnul profesor va împlini 100 de ani, Catedrele noastre de lingvistică, împreună cu Institutul Philippide, vor organiza o manifestare amplă, în intermediul căreia se va lansa un volum cu cele mai reprezentative scrieri ştiinţifice ale profesorului Gavril Istrate (în lucru deja). Sunteţi, de pe acum, invitat la acest eveniment.
Cu gratitudine şi cele mai bune urări, Decanul Facultăţii – Codrin Liviu Cuţitaru
Iată oameni ce se dedică oamenilor, mişcaţi la auzul …. lui Mircea Daroşi despre omul pentru care limba română constituie o lume întreagă în care fiecare nouă stare să următoarei putinţa de a fi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5