Revista din cetate

La cumpăna dintre ani Rodna a devenit mai bogată spiritual prin revista socio-culurală cu nr. 23, care se deschide cu cartea de căpătâi a comunei- Monografia, recent tipărită prin strădania lui Liviu Păiuş, împătimit etnograf şi folclorist.
Academicianul Florian Porcius este adus în actualitate prin schiţa semnată de profesoara Maria Onoferiu. Domnul dr. Adrian Onofreiu scoate din arhivă documente din trecutul învăţământului rodnean, scoase de la comisiunea fondurilor şcolastice grăniţereşti. Scriitoarea Veronica Oşorhean, la origine leşeancă, prezintă aspecte de la sărbătoarea comemorativă a muzicologului Tudor Jarda, prezentând aspecte din viaţa şi activitatea maestrului care a ridicat Leşul pe o treaptă culturală înaltă, iar din respect leşenii îl onorează anual prin festivalul „ Rapsodia trişcaşilor”.
Condeiul este preluat de prof. univ. dr. Sorin Login, la origine un amestec de rodnean şi măierean, care prezintă o poveste adevărată din ciclul „Amintiri din copilărie”.
Rodica Fercana, din Bistriţa, la origine telceancă, membră a Ligii Scriitorilor Români, filiala Năsăud a preluat pagina 23 pe care a aşternut câteva din poeziile sale ca picături de lumină de parcă le dedică directorului fondator a revistei, Liviu Păiuş, la aniversarea celor 75 de ani de viaţă, pe care drd. Gherasim Domide l-a surprins în biblioteca personală citind din poeziile colegilor săi:
„ Dar ţi-ai adunat puteri
Să-ţi porţi paşii mai departe
Punând gând spre alte cărţi,
Tot atât de bine documentate.”
La paginile 24-25 se mai joacă cu cuvintele şi poeţii Ioan Borşa şi Nicoară Mihali (la aniversarea a 50 de ani de viaţă) ce privesc versurile prin prisma competenţei. La pagina 26, preotul local Ilie Pioraş, fiu al satului aduce în prim-plan documente medievale din Transilvania, iar de la pagina 27, Sorin Login se declară de data aceasta măierean şi-l priveşte pe sărbătoritul Liviu Păiuş cu alţi ochi, desluşind profunzimea lucrurilor făcute de dascălul rodnean.
Condeiul aparţine scriitorului Menuţ Maximinean care apreciază monografia comunei semnată de Liviu Păiuş, o lucrare ştiinţifică complexă şi completă având grijă de tradiţiile şi de identitatea noastră.
Rodica Bălăi descrie pelerinajul creştin pe ruta Valea Vinului- Rodna sub deviza: „ acolo unde este iubire, este Dumnezeu”.
La pagina 32, sub semnătura lui Mina şi Ioan Poienaru se prezintă o descriere privitoare la slujba de sfinţire a Crucii de pe Laz, o modestă piatră de hotar care ne aduce împreună spre slava lui Dumnezeu.
Conf. univ. dr. Mirce Mureşianu vine cu tăvălugul istoriei peste Rodna secolului XX.
Sub semnătura unor dascăli şi elevi din localitate se aduce în prim plan obiceiurile sărbătorilor de iarnă la Rodna, care aduc elevii pe drumul cunoaşterii prin metode educative cât mai umane şi eficiente în favoarea întăririi disciplinei în rândul tineretului şcolar.
Gherasim Domide semnează povestirea „trecereii” unui cărturar de mare cuprindere, rodneanul Adrian Istrate, eminent slujitor al limbii şi literaturii franceze şi al culturii.
La pagina 41, prof. Liviu Păiuş aduce în atenţia cititorilor cartea lui Iliuţ Horga Porunci în dar, care este un semn că noi cei de azi indeplinim poruncile lăsate de omul de cultură Iliuţ Horga din Măgura Ilvei, socrul cărturarului rodnean Mircea Mureşianu. Autorul rămâne ca o memorie vie şi frumoasă care a plecat din lume dar nu este mort.
Inginerul Alexandru Jauca revine cu lucruri interesante din activitatea asociaţiei „Eco Rodna”, activităţi comune între tineri români printre care 5 rodneni şi tineri din Germania cu preocupări privind apărarea mediului înconjurător.
La paginile 44-47 găsim aspecte din activitatea preşcolarilor, povestiri de Toma Rocneanu şi în final memoriile preotului Dumitru Tomi care şi-a început activitatea pastorală în comuna Rodna.
Revista din cetate este o reuşită scrisă de oameni competenţi şi realişti care apreciază frumosul, are multe imagini clare, color, bine reuşite. Apreciem costumele populare ale formaţiilor artistice rodnene de pe copertele revistei. Felicitări rodnenilor!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5