În premieră, Festivalul Internaţional al Filmului de Foarte Scurt-Metraj a ajuns şi la Bistriţa

A 13-a ediţie a Festivalului Internaţional al Filmului de Foarte Scurt-Metraj ,,Tres Courts” debutează, azi, în premieră, la Bistriţa, simultan cu alte 70 de oraşe ale lumii.

Proiecţia-maraton de 66 de filme va începe de la ora 15.30, în Aula Magna a Universităţii Babeş-Bolyai, Extensia Bistriţa. Cei care au ratat startul, pot ajunge la proiecţia programată la ora 19.00. Orarul este acelaşi în toate cele trei zile (n.r. - vineri, sâmbătă şi duminică) de desfăşurare a festivalului. Intrarea este liberă.

,, Imaginea şi sunetul au un impact puternic asupra publicului, în special asupra publicului tânăr. Unic in lume, acest festival promovează filmele de foarte scurt-metraj, de maximum trei minute, realizate de profesionişti sau de talente încă nedescoperite. Aceasta nu îl împiedică însă să fie un eveniment mondial inovator, care aduce în atenţia publicului numeroase tinere talente şi promovează diversitatea culturală. Anul acesta, în premieră, şi oraşul nostru s-a alăturat reţelei”, a declarat, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, Mircea Seleuşan, inspector şcolar.

Gândit pentru a fi organizat oriunde în lume, Festivalul Internaţional ,,Tres Courts” este un spaţiu de difuzare inedit, care creează veritabile legături între culturi. România participă la acest festival din 2007. Anul acesta, 25 de oraşe româneşti găzduiesc evenimentul, ţara noastră având cel mai mare număr de oraşe în festival.

În competiţia internaţională au intrat 46 de foarte scurt-metraje din 17 ţări şi 20 de filme din România, care vor fi difuzate în aceeaşi zi în aproape 70 de oraşe, printre care şi Bistriţa.

Toate filmele din competiţie respectă aceeaşi regulă: nu depăşesc 3 minute. Genurile abordate sunt variate: ficţiune, animaţie, documentar sau experimental.

De asemenea, în cadrul secţiunii ,,Around the Tres Courts” România, spectatorii vor putea să descopere 20 de foarte scurt-metraje realizate de tineri regizori romani.

Aceste filme au fost selecţionate din peste o sută de producţii primite de echipa Festivalului din toate colţurile României.

Ele se vor afla în competiţie pentru premiile oferite de Orange, sponsor al Festivalului în ţara noastră. Spectatorii vor avea posibilitatea să îşi voteze favoriţii, care vor fi răsplătiţi cu Premiul naţional al publicului.

La noi, principalii responsabili de organizarea Festivalului sunt Primăria Bistriţa, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Universitatea „Babeş Bolyai”, Extensia Bistriţa. Potrivit viceprimarului George Avram, Primăria Bistriţa a contribuit în acest sens cu suma de 1.300 de lei.

În ţara noastră, difuzarea festivalului se bazează în mare parte pe reţeaua culturală a Ambasadei Franţei: Centrele culturale franceze din Cluj, Iaşi şi Timişoara, Alianţele franceze din Piteşti şi Braşov, precum şi Institutul francez de la Bucureşti.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5