Peste 15.000 de cereri de sprijin pe suprafaţă înregistrate la APIA B-N

Ieri, conducerea Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), la solicitarea Instituţiei Prefectului, în urma presiunilor mass-media, a convocat prima conferinţă de presă din anul acesta, sau din ultimii doi ani…

Ca o concluzie generală, diversele forme de sprijin în agricultură continuă şi pentru anul 2011. Se recuperează şi sumele necuvenite în anii anteriori.

Potrivit directorului executiv al Centrului Judeţean APIA Bistriţa-Năsăud, Emil Scurtu, până la data de 5 aprilie, au fost depuse peste 15.000 de cereri de sprijin, pentru o suprafaţă de 76.487 hectare.

,,Dintre acestea, 14.516 cereri pentru o suprafaţă de 70.766 de hectare au fost depuse prin intermediul aplicaţiei IPA-Online, iar 680 de cereri au fost depuse în sistem clasic,pentru o suprafaţă ce nu depăşeşte 5.800 de hectare”, a declarat Emil Scurtu.

Cele mai multe cereri au fost depuse la Centrul Local Năsăud (3.789 de cereri), Centrul Local Coldău- Beclean (3.736 de cereri) şi Centrul Local Bistriţa (2.970 de cereri).

Circa 2.300 de fermieri trebuie să restituie la APIA banii necuveniţi

Continuă controalele pentru solicitările de plată unică pe suprafaţă în judeţ. Emil Scurtu, directorul APIA BN afirma în cadrul conferinţei de presă că sunt aproximativ 2.300 de fermieri în judeţ care trebuie să restituie sumele necuvenite din campaniile de preluare cereri de sprijin pe suprafaţă 2007,2008, 2009 pentru măsurile de agromediu, din cauza că fermierii nu şi-au identificat corect parcelele în blocuri fizice pentru zona de munte.

,,Plăţile necuvenite se datorează şi nerespectării în totalitate a bunelor condiţii agricole şi de mediu pe toată suprafaţa de teren agricol pe care o utilizează fermierii”, a mai spus Scurtu.

El a precizat că, în 2010, pentru campania de preluare cereri de sprijin s-au efectuat plăţi cu sancţiuni pentru 130 de fermieri.

,,În 2010, s-au efectuat 750 de controale în teren, iar în 49 de comune au fost efectuate controale prin teledetecţie”, ne-a subliniat şeful APIA B-N.

Reamintim că APIA a lansat, la data de 1 martie 2011, campania de primire a cererilor de plată pentru schemele / măsurile de sprijin pe suprafaţă pentru anul în curs.

Pentru a beneficia de sprijinul financiar pe suprafaţă, fermierii trebuie să depună la centrele APIA, în intervalul 1 martie - 16 mai 2011, o singură cerere de plată. Pentru cele care vor fi procesate începând cu 17 mai se vor aplica penalităţi de 1% pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere. După data de 11 iunie, cererea de sprijin nu mai este admisă la calcul.

În perioada următoare, reprezentanţi ai Comisiei Europene (CE) se vor afla în România pentru a verifica în teren corectitudinea aplicării procedurilor privind plata unică pe suprafaţă. Nu se cunoaşte itinerarul membrilor CE în România.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5