Aproape 5000 de fermieri nu s-au prezentat la APIA, la data programată, pentru depunerea cererii unice. 15 mai, data limită!

Aproximativ  5000 de fermieri de pe raza judeţului Bistriţa-Năsăud nu s-au prezentat la centrele APIA pentru a-şi depune cererile unice de plată, potrivit datelor furnizate de directorul executiv Emil Scurtu, în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural. Potrivit acestuia, în perioada 1 martie -  24 aprilie, au fost depuse 20.374 cereri din cele aproximativ  25.000 planificate, fapt care va îngreuna activitatea funcţionarilor pe ultima sută de metri, mai ales că urmează şi minivacanţa de 1 mai.

Dacă vrei să primeşti bani, trebuie să depui cererea în fiecare an. Eu îi respect pe toţi, şi pe fermieri, dar dacă ne respectă şi pe noi, ca funcţionari şi muncitori în slujba lor, atunci trebuie să ne punem de acord unul cu altul, Ei să vină la timp când sunt programaţi, chiar dacă nu la ora fixă, nimeni nu mai ţine cont de oră. (...) Stăm şi câte două ore cu câte un fermier, ceea ce nu mi se pare normal, pentru că nu ştie unde este terenul. Primăria îi dă adeverinţă pe 10 hectare, iar el nu are decât 8 hectare teren agricol.

         A treia zi de Paşte nu au venit când era sărbătoare. Este aglomeraţie şi acuma, sunt 200 de fermieri la Centrul Năsăud zilnic. Peste tot au fost fermieri care nu au venit la data programată. Dacă ar fi un număr mic de cereri, 1000 de cereri, dar 5000 e enorm. Noi ar trebui să fim acum la 25.000-26.000 de cereri depuse şi suntem la 21.000. Noi îi aşteptăm şi îi preluăm pe toţi”, a declarat Emil Scurtu.

         Acesta a atras atenţia că, dacă legislaţia nu va fi modificată, termenul limită de depunere a cererilor va rămâne 15 mai. În acest an, nu mai există o perioadă pentru depunerea cererilor cu aplicarea penalităţilor. „După ce spune dl. ministru al Agriculturii, că ultima zi de preluare este 15 mai, noi ţinem cont de data de 15 mai. Este Ordinul 18 al ministrului Agriculturii, în care scrie că perioada de preluare este până în 15 mai. Din 16 mai până la 1 iulie este perioada de administrare  a cererilor, să-i rezolvăm pe cei suprapuşi sau supradeclaraţi, iar din 1 iulie este control pe teren. Pentru un control eficient, trebuie să mergi să vezi în teren când e cultura acolo, nu în octombrie. Noi vom lucra până vom termina de preluat cererile”, a mai menţionat directorul executv APIA BN.

         Din cele 20.000 de cereri  unice de plată depuse, peste 6000 au fost înregistrate la Năsăud, 4700 – Beclean, 3500 – Bistriţa şi aproape câte 2000 la Lechinţa, Rodna şi Teaca. Suprafaţa totală pentru care au fost depuse cererile, până la momentul de faţă, este de 83.512 hectare.

         În campania 2016,  la nivelul judeţului nostru au fost depuse 31.840 cereri de sprijin (dintre care 800 numai pentru sectorul zootehnic) , Bistriţa-Năsăud fiind pe locul 7 la nivel naţional după numărul solicitărilor. 

         

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5