Mii de oameni au sărbătorit la Zilele Năsăudului! Regal folcloric de Ispas, vibrație maximă cu Voltaj!

Mii de oameni au participat, timp de două zile la evenimentele organizate cu prilejul Zilelor orașului Năsăud, organizate de Primăria și Consiliul Local Năsăud, alături de Casa de Cultură "Liviu Rebreanu". Cea de a XX-a ediție a Ispasului năsăudean, o ediție aniversară, a fost susținută de Ministerul Culturii, reprezentând un veritabil regal folcloric.

         Manifestările au debutat cu ceremonialul militar și religios dedicat Zilei Eroilor, alături de primarul Dorin Vlașin fiind prefectul Teofil Cioarbă, subprefectul Ioan Zăgrean, vicepreședintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud  Camelia Tabără, șefi de instituiții deconcentrate, cadre didactice și elevi, dar și inimoșii astriști năsăudeni. Sala de festivități a Primăriei orașului Năsăud a găzduit sesiunea de comunicări ‚‚Anul Avram Iancu’’ – 2024, cu discursuri omagiale ce au subliniat personalitatea  eroului națiunii române.

Festival folcloric „De Ispas la Năsăud” a reunit și în acest an zeci de artiși și interpreți de marcă ai folclorului românesc, spectacolul aniversar fiind prezentat de Oana Matei Coruți și Menuț Maximinian.

Printre reprize de ploaie, în fața unui public cunoscător și iubitor de frumos, pe scena din Piața Unirii au urcat Cristina Livia Scurtu, Maria Eliza Pop, Adina Lazăr, Raluca Nicolae Caian, Alina Ceuca, Mari Pintelei din zona Țării Năsăudului.

Soliștii Anuța Motofelea, Anamaria Marti, Mădălina Candrea, Ioana Măgherușan, Mirela Petruș, Ioachim Spân, Nicolae Cioancă au adus cele mai frumoase cântece pentru publicul năsăudean, în acompaniamentul orchestrei Ansamblului folcloric profesionist „Dor Românesc”, dirijor şi aranjament orchestral Horațiu Cigu. Suitele de dansuri ale Ansamblul folcloric profesionist „Dor Românesc” - director artistic Matilda Pascal Cojocărița - în coregrafia lui Adrian Pașcu au cules ropote de aplauze.

Recitalurile au fost alese și în acest an cu grija față de tradiții, autentic și reprezentarea zonelor etnofolclorice ale României, spectatorii bucurându-se de cântecele marilor artiști Sava Negrean Brudașcu – zona Sălaj; Matilda Pascal Cojocărița – zona Bucovinei; Alexandru Pugna – zona Țării Năsăudului; Mariana Anghel – zona Țării Moților; Cristian Pomohaci - zona Țării Năsăudului; Marius Ciprian Pop și Ceterașii de la Cluj – zona Clujului; Oana Matei Coruți și formația – zona Țării Năsăudului; Alexandru Pop – zona Maramureșului, dar și de evoluția Ansamblul folcloric „Someșana” al Casei de Cultură „Liviu Rebreanu” Năsăud, coregraf Florin Persecă.

Vineri, la Muzeul Grăniceresc Năsăudeana fost vernisată expoziția de păpuși și jucării “Universul copilăriei” din colecția dnei Silvia Floarea Toth. Evenimentul de la muzeul din Năsăud se adresează, deopotrivă, atât copiilor, care pot descoperi jucăriile părinţilor şi bunicilor, cât şi adulţilor, care au astfel ocazia să redescopere jucăriile ce le-au adus fericirea cu ani în urmă sau să întâlnească altele, pe care nu le-au cunoscut anterior. Expoziţia este însoţită de numeroase imagini fotografice, mai vechi sau mai noi, care au darul să transpună şi mai mult privitorii într-o lume a inocenţei.

Seara Tineretului a debutat cu muzica folk care are tradiție și public la Năsăud,  evoluînd artiștii Maryus, Ionela Diana Prădan, Luana Burduhos, Alexandra și Ioan Onișor, Sorin Găzdac și Cătălin Stepa.

Anna Lesko i-a introdus în atmosferă pe năsăudenii de toate vârstele cu hiturile sale, iar Voltaj e electrizat publicul, într-un recital de zile mari.

Atmosfera a întreținută de Larisa Judele și MC Țucu. Focurile de artificii au încununat o nouă ediție de poveste a Zilelor Năsăudului, cu un număr record de participanți.

Felicitări tuturor!

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5