Liceul Tehnologic Telciu, o școală pe plus. Schimb de experineţă în Turcia. Un nou proiect Erasmus+

 

 

După implementarea cu succes a primului proiect Erasmus+ 2021-1-RO01-KA122-VET-000016413-„Comenzile de bază în realizarea pieselor mecanice prin  desene 3D folosind programul CAD-CAM”, Liceul Tehnologic Telciu s-a bucurat de o nouă oportunitate Erasmus+ în cel  de-al doilea proiect Erasmus+ aprobat 2023-1-RO01-KA122-VET-000140095 - „Practici sustenabile în intreținerea mașinilor industriale”.

 În perioada 21.04 - 10.05.2024, Liceul Tehnologic Telciu, jud. Bistrița-Năsăud a fost implicat într-o mobilitate de grup, în cadrul unui proiect pe termen scurt pentru mobilitatea cursanților și personalului din învățământul VET și formarea profesională. Una dintre instituțiile care ne-a găzduit este compania Beybolat Agricultural Machinery Trade and Industry, care a dezvoltat un modul de instruire practică , cu denumirea “Practici sustenabile în întreținerea mașinilor industriale”, pentru 10 elevi de clasa a 11-a, cu durata de 17 zile, care a însumat 75 de ore de pregătire practică. Din instituţia noastră au participat elevii: Ioan B., Marius B., Dănuţ B., Robert C., Andreea C., Valerica S., Andreea S., Nicoleta H., Darius Ş. şi Andrei S, având ca profesor însoţitor pe doamna Mititel Ioana-Lavinia. Această companie produce o mare varietate de piese și mașini-unelte de calitate superioară, care corespund standardelor europene, majoritatea fiind exportate în întreaga Europa. În producția acestor piese de înaltă calitate se folosesc mașini industriale care beneficiază de mentenanță eco-friendly, bazate pe reducerea, reutilizarea și reciclarea deșeurilor industriale. Astfel că, elevii noștri au participat la un program de practică detaliat în tematica mentenanței mașinilor industriale, astfel încât la terminarea stagiului de practică elevii sunt capabili să participe la activitatea de mentenanță predictivă a mașinilor industriale, au realizat inspecții zilnice pe liniile de producție, pentru a preîntampina problemele tehnice specifice, au reparat la nevoie defecțiunile constatate și au învățat să adopte stilul de muncă sustenabil 3R-Reduc, Reutilizez, Reciclez la locul de muncă și în viața personală.

Totodată, în aceeaşi perioadă, au participat 10 elevi de clasa a 10-a la un stagiu de practică cu denumirea „Soluţii inteligente SOLIDWORKS”, cu o durata de 17 zile, care a însumat 75 de ore, în școala Toroslar Atatürk Vocational and Technical Anatolian High School. Aceasta este o instituție de învățământ oficială care oferă educație profesională, fiind una dintre cele mai mari școli din Mersin ca suprafață și număr de elevi.  Domeniul tehnic are mulți elevi, activitățile fiind organizate și desfășurate de către cadre didactice bine pregătite. Produsele și aplicațiile SOLIDWORKS sunt utilizate în școala lor, școala fiind dotată cu laboratoare pentru design 3D SOLIDWORKS, dar și cu ateliere de practică, în care elevii realizează după designul 3D piesa corespunzătoare programând mașinile CNC. Astfel că, elevii din școala noastră au avut oportunitatea de a efectua un modul de pregătire practică în afara țării, într-o școală cu dotări la nivel european, unde partea teoretică și practică din cadrul laboratoarelor de design 3D SOLIDWORKS s-au îmbinat în cel mai eficient mod cu atelierele de practică în obținerea pieselor mecanice de înaltă calitate. În acest fel, elevii au avut șansa să modeleze desenul 3D și să obțină piesa finită în atelierul de practică. Din instituţia noastră au participat elevii: Cristina P., Cristiana T., Andreea T., Anamaria T., David M., Gheorghe Ţ., Flaviu S., Ionuţ M., Sebastian H., şi Marius P, având ca profesor însoţitor pe doamna Bârsan Maria-Lenuţa.

În aceeași școală VET, Toroslar Atatürk Vocational and Technical Anatolian High School, au fost găzduiți și profesorii ingineri din școala noastră pentru o perioadă de 5 zile (29.04.2024-04.05.2024) în cadrul unei activități de tip job shadowing, cu denumirea „Inovare şi transformare în educaţie- SOLIDWORKS şi practici sustenabile”, însumând 25 de ore. Această experiență a adus beneficii majore profesorilor din școala noastră, deoarece, observând profesorii la locul de muncă, completând zilnic fișele de observație ale lecțiilor, realizând schițe de lecții și probe de evaluare la disciplinele tehnice, profesorii noștri și-au îmbunătățit competențele de predare utilizând programul SOLIDWORKS în domeniul tehnic și practicile sustenabile de întreținere ale mașinilor industriale pe care le vor utiliza ulterior în activitatea didactică, devenind astfel furnizori de educație la standarde europene. Profesorii participanţi sunt: doamna Cristina-Anda Mureşan, doamna Daniela-Liliana Mureşan, domnul Constantin Pantea şi domnul Radu-Nicolae Varvari.

În timpul liber, elevii și profesorii au participat la diverse activități culturale specifice zonei.

Atât primul proiect Erasmus+ cât și cel de-al doilea  în care a fost implicată școala în anul școlar 2023/2024, au fost scrise de doamna prof. Bârsan Maria-Lenuța, cel de-al doilea fiind susținut de către echipa de scriere de proiecte formată din doamna director, prof. Homei Domnica, prof. Mititel Ioana-Lavinia, prof. Pantea Constatntin și prof. Mureșan Cristina-Anda.

Conținutul prezentului material reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorilor, iar Agenția Națională și Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care va fi folosit conținutul informației. Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale ANPCDEFP. Nici Uniunea Europeană și nici ANPCDEFP nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.

 

Director, prof. Homei Domnica

Responsabil proiecte europene, prof. Bârsan Maria-Lenuța

Responsabil promovare, prof. Mititel Ioana-Lavinia

 

 

 

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5