La Teaca, un popas în drumul spre veşnicie

Este bine cunoscut faptul că în mediul rural familia în care are loc un deces se preocupă cu pioşenie de toate cele trebuincioase în vederea realizării procesului de înhumare în care scop decedatul este depus în „camera cu cindeauă”, timp de trei zile, în care se perindă o grămadă de oameni: vecini, rude, locuitori ai satului şi, dacă era un om cu stare, tot satul, nu ca la cel sărac lipit pământului care pleacă pe lumea cealaltă aproape singur, aşa cum a trăit. Rămâne un deranj imens după conducerea decedatului la cimitirul sătesc după care începe petrecerea la Căminul Cultural ridicat din ruine cu bani europeni.
Pentru a veni în sprijinul cetăţenilor care se confruntau cu astfel de probleme inerente vieţii, Consiliul Local al comunei Teaca, la iniţiativa primarului Iustian Damian Muntean, a purces la construirea, în satul Teaca, a unui lăcaş modern în care serviciile funebre să se desfăşoare într-un mod cât se poate de civilizat. Capela ridicată aici dispune de tot ceea ce este necesar în acest scop: un spaţiu corespunzător, încăpător, în care să se desfăşoare slujbele religioase indiferent de religia celui decedat, camere frigorifice pentru perioada caldă a anului şi alte dependinţe. De remarcat este contribuţia fostului preot al satului, Vasile Chiţa, prezent pe timpul ridicării edificiului cu sfaturile sale practice specifice scopului construcţiei. Un lucru bun este faptul că respectiva capelă este la câţiva metri de cimitirul sătesc, aşa că rămâne la opţiunea familiei decedatului dacă să-l mai plimbe cu alaiul şi fanfara prin centrul satului sau să-l depună cât mai repde peste drum, în mormânt, acesta, în metafora biblică, servind la onorarea unui mort, însă, de asemenea şi mai ales, serveşte să-l ascundă ca mort, disimulându-i cadavrul, făcând în aşa fel încât moartea să nu mai fie vizibilă, riturile funerare contituind printre primele gesturi culturale în planul istoriei omeneşti.
Consiliul Local are în perspectivă construirea, în etape, a unui asemenea obiectiv absolut necesar, în toate satele comunei, lucru care va da o notă de civilizaţie în viaţa locuitorilor comunei.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5