Teaca, în haine de sărbătoare

De 7 ani încoace, la sfârşit de iulie, Teaca se îmbracă în haine de sărbătoare,  centrul satului pentru două zile este asaltat de sute de oameni care îşi curăţă spiritul cu frumuseţea actului cultural şi artistic ce se desfăşoară aici. Şi de această dată, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Centrul Judeţean pentru Cultură Bistriţa-Năsăud şi, nu în ultimul rând, Primăria Teaca şi Consiliul Local au pus umărul pentru ca totul să se desfăşoare impecabil. Sâmbătă, actul de cultură s-a desfăşurat în satul Archiud, în sala Căminului Cultural, care a căpătat o înfăţişare nouă, aici având loc simpozionul „Francisc Păcurariu”, precum şi Medalionul aniversar 70 – Melania Cuc, scriitoare, fiică a satului, având moderator pe cunoscutul jurnalist Menuţ Maximinian.

         Cea de-a doua zi a sărbătorii, duminică, a fost cea mult aşteptată de sutele de spectatori care, uitând cu desăvârşire de teribila arşiţă prezentă în fiecare zi, au umplut centrul satului. Pe scena de aici, cunoscutul prezentator Marian Gruscior a dat liber derulării actului artistic care a constat în cântece şi dansuri populare. Au evoluat, în ropotele de aplauze, Ansamblul artistic „Mureşul” Tg. Mureş, în frunte cu îndrăgitele artiste Dorina Oprea, Leontina Pop  şi Dorina Grad. Nu a lipsit nici de această dată Ansamblul folcloric „Cununa grâului” din Ocniţa, coordonat de cunoscuta artistă Cornelia Ardelean Archiudean, care a şi interpretat un buchet de cântece populare de pe Câmpie. A fost prezentă formaţia de dansuri populare din Teaca cu tinerele soliste Mădălina Oltean, Iulia Onigaş şi Adina Moldovan. Au mai evoluat pe scenă formaţia de dans sportiv a Liceului Teaca, Grupul vocal folcloric din Milaş. De simpatia publicului, prin prezenţa lor, s-au bucurat şi interpreţii de muzică populară Olimpia Deneş, Ciprian Picovici, Ionela Moruţan, Petre Petruse. Nota finală a dat-o Ansamblul profesionist „Dor Românesc” din Bistriţa. Promotorul acestui act de cultură, care s-a petrecut în cele două zile la Teaca, a fost primarul comunei, Iustian Damian Muntean, cel care de 7 ani s-a străduit să dăruiască locuitorilor din această zonă două zile, pe an, un buchet de flori culese din grădina spiritului cultural şi artistic al acestui popor, transformând locul într-un centru cultural ce şi-a pus amprenta în conştiinţa oamenilor locului, în care au descoperit importanţa relaţiilor interumane, căldura sufletească şi iubirea celui de lângă tine. La eveniment au fost prezenţi şi prefectul Ovidiu Frenţ, vicepreşedintele CJ-Alexandru Pugna, administratorului judeţului-Florin Moldovan, exarhul mănăstirilor din Arhiepiscopia Clujului-arhimandrit Dumitru Cobzaru.

         La finalul manifestărilor cultural-artistice, spre miezul nopţii, miile de stele s-au îngemănat cu culorile minunate ale focului de artificii care au brăzdat cerul, aşa cum se întâmplă în fiecare an la sfârşit de sărbătoare.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5