La mulţi ani, dascălilor din Bistriţa-Năsăud!

De ceva timp, în 5 iunie, se sărbătoreşte Ziua Învățătorului, care coincide cu data de naştere a dascălului Gheorghe Lazăr, întemeietorul învățământului modern românesc (5 iunie 1779 — 17 septembrie 1823). La Bistriţa, oarecum în premieră, dascălii judeţului au fost sărbătoriţi într-o „Gală a Educaţiei”, la Teatrul de vară. Şi cum educatorilor, învăţătorilor, profesorilor le stă cel mai bine între copii, sute de preşcolari şi elevi din mai toate coluţurile judeţului au venit să-i sărbătorească pe cei care îi învaţă, îi educă, îi formează pentru viaţă.

Evenimentul organizat de Inspectoratul Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud a pus în prim plan rolul educativ al şcolii, astfel că au fost premiaţi aproape 100 de dascăli şi copii care s-au remarcat în proiecte educative (voluntariat, mediu, arte, muzică etc.) la nivel naţional, judeţean şi local. Pe scenă au urcat trupe de dans modern, de dansuri populare, de teatru, formaţii de muzică pop-rock, care pe parcursul câtorva ore au etalat ce are mai frumos fiecare copil, ce are mai bun fiecare dascăl coordonator.

Este un prilej de recunoştinţă, de apreciere atât a elevilor, cât şi a dascălilor care le îndrumă paşii în fiecare zi”, a precizat, încă de la început, prof. dr. Aurelia Dan, inspector şcolar pentru educaţie permanentă.

Inspectorul şcolar pentru învăţământul primar, Smaranda Florean, a punctat, în mesajul său, faptul că în contextul actual, al unei lumi „grăbite, agitate”, învăţătorii trebuie să fie mândri de nobila misiune care li s-a dat.

„Mulţumesc, învăţătorule, pentru că sădeşti iubire. Mulţumesc, învăţătorule, pentru că înmulţeşti dragoste. Mulţumesc, învăţătorule, pentru că ne înveţi să trăim unii cu alţii. Mulţumesc, învăţătorule, pentru că îmbogăţeşti mintea. Mulţumesc, învăţătorule, pentru că ştii să te joci. Mulţumesc, învăţătorule, pentru că problemele fiecărui copil sunt cele mai importante pentru tine. Mulţumesc, pentru că atunci când eşti obosit, găseşti zâmbete, găseşti veselie. Îţi spun „La mulţi ani!”, astăzi, de Ziua Învăţătorului. Nu uita că misiunea ta pe acest pământ este una nobilă. Fie că eşti învăţător în cel mai îndepărtat sătuc de munte sau de câmpie, fie din centrul judeţului, ai aceeaşi importanţă pe acest pământ”, a transmis învăţătorul Smaranda Florean.

Deputatul Adriana Doina Pană le-a spus dascălilor că „şcoala rămâne prima sa dragoste”, locul unde şi-a petrecut mai bine de 30 de ani din viaţă şi care i-a adus cele mai multe satisfacţii. „În trecut, accentul se punea pe informaţie şi mai puţin pe educaţie, fapt pe care îl vedeam ca o suferinţă a sistemului. În ultimii ani, lucrurile s-au schimbat. (...) Mai avem un hop. E unul din scopurile mele în Parlament, să redăm demnitatea dascălilor. Ne trebuie o lege a educaţiei modificată, ne trebuie o altă bugetare, ne trebuie o preţuire”, a precizat profesorul Doina Pană.

Viceprimarul George Avram a transmis, în numele municipalităţii şi a edilului Ovidiu Creţu, gândurile de apreciere pentru cei care practică această frumoasă meserie. „Chiar dacă ne aflăm într-o perioadă în care sistemul de învăţământ este marcat de o serie de provocări, apreciem devotamentul şi pasiunea cu care învăţătorii din Bistriţa (n.n.  – şi de pretutindeni) îşi fac această nobilă profesie. Generaţiile de copii vă arată recunoştinţa pentru răbdarea cu care le-aţi îndrumat primii paşi pe calea devenirii lor. Ceea ce se clădeşte în primele clase, alături de cei 7 ani de acasă, constituie pentru fiecare dintre noi premisele reuşitelor de mai târziu. Vă adresăm mulţumirile noastre”, a fost mesajul primarului Bistriţei.

*** 

Este o zi în care ne amintim cu drag de cei care ne-au învăţat, care ne-au pus ...stiloul în mână şi gândurile în ordine. Pentru tot ce au însemnat, le mulţumim.

La mulţi ani, dascălilor din Bistriţa-Năsăud!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5