Fostul protopop al Dejului, Teofil Herineanu, din Nuşeni, a adormit întru Domnul

Conjudeţeanul nostru, fostul protopop al Protopopiatului Ortodox Dej, adormit întru Domnul în noaptea de 3-4 februarie 2015, la vârsta de 75 ani, a fost condus sâmbătă pe ultimul drum de sute şi sute de credincioşi din Dej şi din localităţile învecinate. Începând cu data de 1 ianuarie 2015, protopopul Teofil s-a retras din postul de protopop al Dejului, după o activitate rodnică de 36 ani.
Slujba prohodului pentru părintele protopop Teofil a fost oficiată de ÎPS Arhiepiscopul şi Mitropolitul Andrei, de Episcopul Petroniu al Sălajului, împreună cu un sobor de peste 60 preoţi şi diaconi. La Biserica Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Dej, pe care a păstorit-o vreme de 40 de ani, au fost prezenţi, alături de familia îndurerată, şi oficialităţi locale şi judeţene, precum şi sute de credincioşi care au ţinut să-şi ia un ultim rămas bun de la păstorul lor sufletesc. Au participat la acest eveniment trist protopopii Alexandru Vidican – Bistriţa, Ioan Dâmbu – Năsăud, Doru Zimveliu – Beclean, preotul Liviu Şugar (ucenic al regretatului Teofil), alţi preoţi din Bistriţa-Năsăud.
Teofil Herineanu, conjudeţeanul nostru, s-a născut la 17 iulie 1939, în Nuşeni, unde a urmat şi şcoala primară, apoi, până în anul 1953 şcoala elementară din Beclean. A studiat în continuare la Liceul de Băieţi din Dej, iar între anii 1956-1962, Institutul Teologic cu grad universitar din Sibiu. În anul 1965 s-a căsătorit cu prof. Maria Nedelea din Beclean, fiind apoi hirotonit, tot în acel an, de către vrednicul de pomenire arhiepiscopul Teofil, întru preot pe seama Parohiei Dej 3. Din 1978 este protopop al Protopopiatului Ortodox Dej, unde s-a achitat de misiunea încredinţată, desfăşurând o intensă activitate în toate cele peste 60 de parohii pe care le-a avut în subordine, spre păstorire. Pentru activitatea deosebită desfăşurată de-a lungul anilor a primit toate distincţiile care se acordă unui preot, iar în anul 1995 a fost distins cu Crucea Patriarhală.
Părintele protopop Teofil Herineanu a fost un prieten al bistriţenilor, în urmă cu câteva luni a fost prezent la Biserica Sf. Trei Ierarhi din Bistriţa.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5