Dorel Vişan şi Dinu Iancu Sălăjeanu, printre invitaţii la Colocviile „George Coşbuc”

A XXXI-a ediţie a Colocviilor „George Coşbuc” a avut în centru dezbaterea „Coşbuc traducătorul”, care s-a derulat la Casa de Cultură a Sindicatelor Bistriţa. Manifestarea a fost deschisă de directorul festivalului de poezie, Alexandru Câţcăuan, iar mai apoi viceprimarul George Avram a urat bun venit la Bistriţa scriitorilor, dar şi directorilor caselor de cultură a sindicatelor din Ardeal.
În moderarea preşedintelui Societăţii Scriitorilor din Bistriţa-Năsăud au prezentat comunicări Alexandru Laszlo de la Cluj care, care a vorbit despre traducerile din Dante în opinia criticului Coşbuc fiind cel mai bun traducător, Eugen Nistor de la Târgu Mureş, care a vorbit despre traducerea Eneidei din latină şi Elena M. Cîmpan cu un punct avizat despre traducerile din germană ale lui George Coşbuc. De această dată a fost reliefată importanţa lui George Coşbuc ca traducător, fiind unul dintre cei mai buni traducători ai ţării, care poate sta oricând lângă poet.
Un punct aparte, emoţionant, l-a constituit recitalul de poezie al actorului Dorel Vişan, poezii precum „La oglindă”, „Moartea lui Fulger” sau „Mama” răsunând prin glasul actorului. De asemenea, Dorel Vişan a vorbit despre societatea românească care-şi neglijează valorile, în timp ce sufletul neamului are nevoie de apropierea de modele.
Seria recitalurilor a continuat cu unul muzical prezentat de interpreta Lenuţa Purja cu piese pe versurile poetului Coşbuc. Dintre cei prezenţi îi amintim pe scriitorii Cassian Maria Spiridon, George Vulturescu, Pompei Cocian, Daniel Săuca, Vasile Muste, Nicolae Scheanu, Ioan Şimon, Aurel Podaru, directorul Bibliotecii Judeţene - Ioan Pintea, directorul Asociaţiei Naţionale a Caselor de Cultură din Transilvania – Ion Cristea, directorul Casei de Cultură a Sindicatelor Zalău – artistul Dinu Iancu Sălăjeanu, precum şi membrii Cenaclului „George Coşbuc”, alături de studenţii de la Universitatea Ecologică.
Pentru anul următor, când se împlinesc 150 ani de la naşterea poetului George Coşbuc, Alexandru Câţcăuan a făcut un apel pentru realizarea unui eveniment amplu, împreună cu toate instituţiile culturale şi nu divizat.
Manifestările au continuat Colegiul Naţional „George Coşbuc” din Năsăud cu un recital de poezie şi la Muzeul „George Coşbuc” din Coşbuc, cu premierea câştigătorilor acestei ediţii.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5