De zece ani, Serile de la Casa Poetului

David Dorian

În urmă cu zece ani, la sfârșitul lui septembrie, într-o vară prelungită, între 27 și 31 august, în curtea Casei Memoriale Andrei Mureșanu avea loc prima ediție a întâlnirilor poeților bistrițeni, reuniți sub oblăduirea a ceea ce se va numi Serile de la Casa Poetului. Cu stângăcia oricărui început, poetul David Dorian, alături de criticul de artă Oliv Mircea (și el un poet al imaginarului), a inițiat aceste întâlniri de lecturi publice, dezbateri, recitaluri muzicale. Om cu suflet generos, dacă îl cunoști mai îndeaproape, criticul de artă Oliv Mircea, socotit de către unii un elitist incomod, a avut maximă deschidere spre libera manifestare a spiritului poetic, sub cele mai diverse forme. Poeții, scriitorii bistrițeni, de altfel, au avut șansa să se intersecteze cu oameni de cultură de anvergură, aflați la cârma instituțiilor culturale locale: Oliv Mircea, Ioan Pintea, Gavril Țărmure, Dorel Cosma. Manageri culturali de anvergură, aceștia și-au pus amprenta competenței și a dăruirii pe acest spațiu cultural în care poeții abundă.
Serile au reunit, în cei zece ani care au trecut, scriitori bistrițeni de toate vârstele si calibrele, de la tineri debutanți la scriitori consacrați, de valoare națională, universală și... cosmică! (dacă facem referire la regretatul poet Alexandru-Cristian Miloș). Criteriul a fost diversitatea și solidaritatea. S-au perindat pe la Casa Andrei Mureșanu zeci și zeci de poeți. Serile au avut și oaspeți de seamă. La prima ediție a participat acad. Dan Haulică. S-au lansat multe cărți; zilele acelea s-au transformat în veritabile maratoane de poezie, de lecturi publice, de recitaluri muzicale. S-a păstrat la Biblioteca Județeană George Coșbuc o arhivă cu mii de poze și cu multe ore de înregistrări video. S-au întâlnit, de atunci, în fiecare an, exceptând cei doi ani de pandemie (2020 și 2021), la căsuța lui Andrei Mureșanu, devenită astfel spațiul cel mai generos și armonios al simțirii și rostirii înalte, poeți de toate genurile. Ioan Pintea, managerul Bibliotecii Județene George Coșbuc, el însuși poet, a făcut și anul acesta gestul nobil de a aduna la un loc cel mai mare număr de scriitori bistrițeni. Prin poeți, prin scriitori în general, căsuța marelui patriot revoluționar a dobândit o nouă dimensiune. A devenit un spațiu animat, un loc aproape sacru de manifestare a spiritului. Prin prezența lor, scriitorii păstrează vie memoria marelui patriot și revoluționar, de la nașterea căruia se vor împlini zilele acestea 206 ani (n. 16 noiembrie 1816, Bistrița).
Anul acesta, căsuța neîncăpătoare a poetului Imnului Național a găzduit o listă lungă de scriitori bistrițeni și de oaspeți veniți din afară, de la Cluj, Iași, București, Alba Iulia, Dublin, oameni de carte, șefi de edituri aflați la Salonul de Carte Coșbook, organizat de Biblioteca Județeană George Coșbuc. Recitalurile muzicale susținute de Silvan Stâncel și Florin Săsărman au completat, prin limbajul universal al muzicii, rostirea adâncă și armonioasă în limba română.
Căsuța lui Andrei Mureșanu, reper unic al urbei, a întâmpinat prin aceste manifestări cei 206 ani de la nașterea în orașul Bistrița, a copilului de țăran meșteșugar, care a scris cel mai avântat imn mobilizator al românilor. Deșteaptă-te, române a fost cântat de însuși Eminescu în clipele când mâna criminală a unui dement avea să-i curme viața. Destine tragice asemănătoare, Andrei Mureșanu și Mihai Eminescu sunt ancorele noastre în “valurile vremii”.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5