„Creează-ţi mediul!” – Concurs Naţional şi obiect de studiu opţional în învăţământul primar şi gimnazial

„Creează-ţi mediul!” este un proiect educaţional iniţiat de HOLCIM (România) SA, implementat în colaborare cu Fundaţia CONCEPT şi în parteneriat cu Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, ce se adresează elevilor din clasele III - VII.

Una dintre cele mai importante componente ale acestuia a fost elaborarea a trei seturi de publicaţii educaţionale, respectiv: Suportul educaţional pentru elevi - clasele III - VII, Ghidul metodologic pentru personalul didactic de la clasele III - VII şi un Dicţionar de termeni, ce poate fi folosit la toate clasele.

Proiectul îşi propune să formeze un comportament civic de protecţie a mediului înconjurător în rândul copiilor şi să-i familiarizeze în acelaşi timp cu terminologia de specialitate.

În acest scop, spre a veni în sprijinul educatorilor, ghidul metodologic oferit ca suport la acest opţional vizează imaginea de ansamblu (prin tematica unităţilor de învaţare), precum şi detaliile semnificative, punând la dispoziţie elementele de baza ale strategiilor didactice, indicând resursele educaţionale şi formele/instrumentele de evaluare. În elaborarea acestui material s-a urmărit centrarea învăţământului pe elev.

Timp de trei ani, „Creează-ţi mediul!” a fost implementat ca proiect pilot în aproximativ 25 de şcoli din ţară, mai întâi pentru clasele a III-a şi a IV-a, fiind extins ulterior până la clasa a VII-a.

În anul 2008, HOLCIM (România) SA a finanţat organizarea Concursului naţional şcolar „CREEAZĂ-ŢI MEDIUL” la care au participat toate şcolile care au optat pentru implementarea acestui obiect de studiu. Concursul naţional a fost organizat de către Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului la Poiana Pinului (Buzău) în perioada 28 august - 2 septembrie 2008.

Şcoala Generală „Avram Iancu” Bistriţa a fost selecţionată pentru a participa ca

şcoală pilot în cadrul acestui proiect, reprezentând astfel judeţul Bistriţa-Năsăud.

Echipajul participant la Concursul naţional a fost compus din cinci elevi (BĂRBUŞ DORA BIANCA, BEŞA OANA MONICA, ENCIAN SILVIA CODRUŢA, GRIGORIU ANDREI, COSTIN IULIA ).

Proba de concurs pentru elevii claselor III – IV a constat în realizarea din materiale reciclabile a unui animal sau a unei plante afectate de poluare. Dora Bianca, elevă în clasa a IV-a, a reuşit să uimeasca juriul cu prezentarea unui astfel de material (un copac care afectat de poluare “s-a încălţat”cu un papuc şi a luat-o la fugă !! ). Proba de concurs pentru echipajul elevilor claselor V – VII a constat în realizarea uneui set de materiale de campanie de lobby pentru stoparea poluării în vederea protejării biodiversităţii.

Materialele realizate pe parcursul anului şcolar 2007-2008 de elevii şcolii implicaţi în acest proiect au fost prezentate în format PowerPoint de către Oana, Silvia, Andrei şi Iulia. Munca lor şi a colegilor din şcoală a fost rasplatită cu un meritat Premiu II.

Mulţumim şi felicităm elevii şi cadrele didactice care s-au implicat cu multă responsabilitate şi dăruire în derularea activităţilor cuprinse în cadrul acestui proiect.

Începând din anul şcolar 2007 - 2008, proiectul educaţional „Creează-ţi mediul!” a fost inclus în Curriculum-ul naţional al obiectelor opţionale pentru elevii din învăţământul primar şi gimnazial.

Implementarea în şcolile din România a aplicaţiei „CREEAZĂ-ŢI MEDIUL!” ca obiect de studiu opţional este o reusită cu care se pot mândri toţi cei care şi-au adus contribuţia: Compania HOLCIM (România) SA, cadrele didactice din şcolile pilot, Fundaţia CONCEPT şi nu în ultimul rând, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5