Ce tratamente aplicăm la cultura de măr

Oficiul Fitosanitar Bistriţa-Năsăud

BULETIN DE AVERTIZARE Nr. 19 din  18.04.2023

La cultura de MĂR  - pentru prevenirea și combaterea organismelor dăunătoare:

  • Rapanul marului este provocat de o ciuperca ce se numeste Venturia inaequalis. Aceasta ataca frunzele, fructele, lastarii, dar poate ataca si florile prin apariția de pete de culoare cenușie-măslinie fiind capabil de a compromite cultura.
  • Făinarea mărului este provocată de ciuperca Podosphaera leucotricha. Făinarea atacă în mod semnificativ frunzele pomilor și lăstarilor tineri. De asemenea, ciuperca poate afecta și florile sau fructele tinere care sunt acoperite de o pulbere albicioasă, cu aspect făinos, care își schimbă apoi culoarea și devine verde cenușie. Pulberea reprezintă miceliul ciupercii și poate duce la răspândirea rapidă a bolii.
  • Arsura comuna a marului cauzata de bacteria Pseudomonas syringae, arsura comuna se poate extinde la toate organele aeriene ale marului. Primul simptom consta in innegrirea nervurilor, urmat de brunificarea lastarilor. Fructele atacate prezinta si ele pete negre, din care se poate scurge exudat bacterian.
  • Monilioza fructelor (Monilinia laxa) – putregaiul  brun sau mumifierea fructelor – este o ciupercă ce  atacă aproape toate speciile pomicole  sâmburoase (cireș, vișin, cais, piersic, nectarin,  prun) și seminţoase (măr, păr, gutui).  Atacul de monilioză se manifestă în primăverile  reci și ploioase, favorizat de umiditatea crescută,  temperaturile scăzute și de leziunile produse de  grindină, boli sau dăunători și poate cauza  pierderi mari la speciile afectate, prin ofilirea unui  număr mare de ramuri cu frunze și flori (arsura  moniliană). În timpul verii, când fructele au ajuns aproape  de maturitate, apar pe suprafaţa lor pete brune  care se întind și cuprind pulpa în profunzime. În  scurt timp, fructul putrezește aproape în totalitate,  deseori căzând din pom. Dacă temperatura este  ridicată și atmosfera umedă, pe suprafaţa  fructului, în dreptul zonei putrezite, apar  fructificaţiile ciupercii, dispuse în cercuri  concentrice.
  • Viespea merelor (Hoplocampa testudinea), are o singura generatie pe an si ierneaza in sol la adancimi de 5-15 cm, ca larva complet dezvoltata, intr-un cocon de matase și ataca doar fructele de mar. Larvele ataca fructele sub doua forme. Larva neonata roade o galerie curbata sub epiderma, care se cicatrizeaza si duce la deformarea fructului. A doua forma de atac este cauzata de larva de celelalte varste. Aceasta mineaza fructul pana in zona lojilor seminale. Acolo, consuma semintele si tesuturile din jur. In urma atacului, fructele raman mici si cad. Atacul viespii merelor este confundat adesea cu cel al viermelui merelor, Cydia pomonella. Diferentele intre acestea sunt reprezentate de caracteristicile atacului.

Toamna sau primavara se sapa solul in jurul pomilor, pentru a scoate coconii la suprafata si a-i expune la actiunea intemperiilor si a diferitilor pradatori. In perioada caderii fructelor cu larve, acestea se vor strange zilnic si vor fi distruse.

  • Afide, există nenumărate specii de afide, însă cele mai răspândite la noi sunt Myzus persicae, Hyalopterus pruni, Aphis gossypii,Aphis pomi,Macrosiphum avenae, Sitobion avenae, Metopolophium dirhodum, Rhopalosiphum padi etc. Afidele se hrănesc cu seva plantelor. Substanța zaharoasă pe care o lasă în urma lor poate conduce la o aglomerare a ciupercilor, atrage furnicile și duce la inhibarea schimbului gazos, afectând procesul de fotosinteză. De regulă, grupuri dense de afide se localizează în apropierea principalelor vase care transportă seva în plantă. Totodată, pe frunze apar pete și atrofieri, frunzele se înnegresc și se răsucesc. Afidele excretă o substanță zaharoasă, care reprezintă un substrat potrivit pentru dezvoltarea unor agenți patogeni.
  • Insecte defoliatoare, cele mai întâlnie sunt omida păroasă a dudului (Hyphantria cunea), fluturele cu abdomen auriu  (Euproctis chrysorrhoea), omida paroasa a stejarului  (Limantria dispar) și molia frunzelor  (Yponomeuta malinella). Produc atac in stadiul de larva. In primele varste traiesc grupate formand cuiburi specifice, dupa care larvele parasesc cuiburile si incep sa se hraneasca cu frunze producand o defoliere puternica a pomilor. La invazii mari, pomii si arborii pot fi complet defoliati, iar productia compromisa. Atacurile repetate duc la debilitarea pomilor.
  • Insecte minatoare, cele mai întâlnite în livezile de măr sunt minierul marmorat (Phyllonorycter blancardella) și molia minieră circulară (Leucoptera scitella). Moliile dezvoltă 3 generații pe an, iernează ca pupă în cocon între frunzele căzute, sub scoarță și sub bulgării de pământ. Zborul fluturilor începe primăvara în cursul lunii aprilie. La apariție, larvele pătrund direct în interiorul frunzei, unde produc galerii specifice. Pe o frunză se pot găsi mai multe mine, acestea fiind la început verzui și apoi cafenii. Atacul începe de la baza coroanei pomilor și progresează treptat către vârf.

Se va aplica un tratament la scuturarea a 10 – 15% din petale

Pentru tratament se va folosi unul din urmatoarele amestecuri de pesticide:

1. STROBY DF – (0,01 –0,013% ) sau CHORUS 50 – (0,45- 0,75 kg/ha) sau SCORE 250 EC / (MAVITA 250 EC - a doua denumire comerciala) – 0,2 l/ha sau FOLICUR SOLO 250 EW / (VALOR 250 EW - a doua denumire comerciala) – 0,6 l/ha + DECIS 25WG– 0,003% sau MAVRIK 2 F (EVURE - a doua denumire comerciala) - 0,05% (0,75 l/ha în 1500 l apa);

2.  BELLIS – 0,8 kg/ha sau DAGONIS – 1,2 l/ha sau LUNA CARE 71,6 WG - 3 kg/ha + DECIS 25 WG – 0,003% sau KAISO SORBIE 5 EG / (REXARIS - a doua denumire comerciala) - 0,015% (0,225 kg/ha în 1500 l apă);

3.  MERPAN 80 WDG / (CAPTADIN 80 WDG - a doua denumire comerciala) – 0,15% (2,25 kg/ha in 1500 l apa) sau DELAN PRO - 2,5 l/ha  + FLOSUL – 7,5 l/ha + KARATE ZEON / (NINJA -a doua denumire comerciala) - 0,015% (0,150 l/ha) sau FASTER 10 CE - 0,025% (0,250 l/ha in 1000 l apa).

În plantaţiile de Măr unde se constată atac de :

  • Acarieni, dintre aceștia, cei mai periculoși sunt: acarianul roșu al pomilor (Pannonychus ulmi), acarianul roșu comun (Tetranychus urticae). Sunt dăunători polifagi ce atacă mai multe specii pomicole. Dezvoltă 5-6 generații pe an (chiar mai multe în condiții favorabile), se hrănesc cu seva mugurilor, a frunzelor, petalelor și sepalelor, cauzând deficiențe de hrănire a fructelor cu substanțe nutritive. 

peste pragul economic de dăunare ( 3 – 5 acarieni pe frunzuliţă sau 5 – 10 acarieni pe inflorescenţă ), se va folosi unul din produsele NISSORUN 10 WP – 0,03%  sau SANMITE 20 WP 0,05% - 0,075% alături de produsele recomandate în reţetele de tratament.

În plantațiile de MĂR  unde este pus in evidenţă atac al:

  • Focului bacterian al rozaceelor (Erwinia amylovora) care este o boală bacteriană extrem de periculoasă, fiind declarată organism de carantină fitosanitară. Bacteria infectează primăvara, în perioada înfloritului, atunci când vremea este umedă, iar temperatura aerului este de peste 18 grade C. În anii în care vremea umedă și caldă coincide cu perioada de înflorit, bacteria se răspândește rapid. Când agentul patogen ajunge la lemn, în zona nou infectată se observă dungi de culoare roz până la roșu – portocaliu. Dacă se taie scoarța de la marginea unui cancer activ se pot observa pete roșietice în lemnul adiacent.

Se va aplica un tratament la scuturarea a 10 – 15% din petale

Pentru tratament se va folosi:

       ALIETTE 80 WG  - 3,75 kg/ha + FLOSUL – 7,5 l/ha + KARATE ZEON / (NINJA -a doua denumire comerciala) - 0,015% (0,150 l/ha) sau FASTER 10 CE - 0,025% (0,250 l/ha in 1000 l apa).

Alte Recomandări importante :

Luati masurile ce se impun pentru protectia  mediului inconjurator!

- produsele se solubilizeaza separat, se omogenizeaza si apoi se pulverizează;

- resturile de solutii sau apa rezultata in urma spălării echipamentelor de stropit nu trebuie sa ajungă in apropierea apelor de suprafața, sanțuri etc.

- executarea tratamentului, pe timp linistit fără vânt.  Nu aplicați tratamentul daca viteza văntului este mai mare de 4-5 m /s.

- cititi cu atentie eticheta produsului pe care il folositi;

- la realizarea amestecurilor se verifica compatibilitatea pesticidelor, fizica si chimica.

- Se vor utiliza doar produse de protecţia plantelor recomandate de CODEX-PEST EXPERT, pentru testele avertizate, omologate de către ,,COMISIA INTERMINISTERIALĂ DE OMOLOGARE A PRODUSELOR DE UZ FITOSANITAR”, avizate pentru a fi folosite pe teritoriul ROMÂNIEI .

- Respectati  cu  strictete  normele  de  lucru  cu  produse  de  uz fitosanitar, pe cele de securitate a muncii, de protectie a albinelor si a animalelor !, conform ORDINULUI COMUN (Ord. 45/1991 al MAA ; 68/05.02.1992 Min.Mediului ; 15b/3404/1991 al Dep. Pentru Admin. Locala şi 127/1991 al ACA din Romania, 1786/TB/1991 al Minist. Transporturilor).

          Produsele fitosanitare trebuie să fie utilizate în mod corespunzător.

Utilizarea lor corectă include aplicarea principiilor bunelor practici fito­sanitare si îndeplinirea conditiilor stabilite în conformitate cu articolul 31 si specificate pe etichetă. Aceasta respectă, de asemenea, dispozitiile Directivei 2009/128/CE si, în special, principiile generale de combatere integrată a dăunătorilor prevăzute la articolul 14 si în anexa III la respectiva directivă.

In vederea protejarii sanatatii oamenilor si a animalelor, protectiei albinelor si a mediului  inconjurator, producatorii agricoli, persoane fizice sau juridice, care utilizeaza pe terenurile pe care le detin produse de uz fitosanitar din grupele a III-a si a IV-a de toxicitate, au obligatia sa le depoziteze, sa le manipuleze si sa le utilizeze in conformitate cu instructiunile tehnice care le insotesc, aprobate potrivit legii.

Constituie contravenţii următoarele fapte:

- nerespectarea prevederilor art. 28 din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind introducerea pe piaţă şi utilizarea produselor de protecţie a plantelor autorizate;

nerespectarea de către utilizatori a prevederilor art. 67 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.107/2009 privind menţinerea evidenţei pe o perioadă de cel puţin 3 ani a produselor de protecţie a plantelor pe care le utilizează:

Nume şi prenume fermier/soc. comercială.......................                                                                          

Domiciliu fermier/sediul social al societăţii ......................

(Comuna, judeţul)  

Ferma (nume/număr, adresa)..............................................                                                                             

REGISTRU

de evidenţă a tratamentelor cu produse de protecţie a plantelor

Data efectuă-rii

tratam

(ziua luna, anul)

Cultu-ra şi

locul unde

este

situat

terenul

Tim-pul apli

cării

 

Tratamentul efectuat

Numele, pre-numele pers.

Responsabile  de efectuarea tratamentu-lui, semnătura

Data

începerii recoltării produsului

agricol

Nr. si data

document prin care s-a dat  în consum populaţiei

Agentul de dăunare:

boli/

dăunători/

buruieni

Denu-

mire

ppp

folosit

Doza

Omolo-

gată

/doza folosită

Supra-

faţa,

ha

Cantităţi

utilizate

(kg, l)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

(Conform Reg. CE nr. 1107/2009, art. 67, (1)

Producătorul agricol numerotează paginile registrului.

Pe spatele registrului (pe ultima pagină) se menţionează câte pagini conţine registrul,

purtând semnătura (şi ştampila, după caz) fermierului sau administratorului societăţii.

INSPECTOR COORDONATOR,                                                             ÎNTOCMIT,

ing. Magdea Emilian Traian                                                              dr. ing. Buciumaş Georgeta

 

 

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5