Ce carte dăruiești. O călătorie fascinantă în lumea poveștii la Școala Gimnazială „Lucian Blaga”

„Citește! E una dintre cele mai frumoase aventuri pe care le poți trăi.”

                                                                                                                (Lloyd Alexander)

            Acesta este îndemnul pe care ni l-au transmis copilașii din clasa a III-a B ai Școlii Gimnaziale „Lucian Blaga”, îndrumați de către doamna învățătoare Precup Monica, vineri, 24 februarie 2023, în cadrul unei activități deosebite din cadrul proiectului județean „Ce carte dăruiești.” Proiectul este coordonat la nivelul școlii noastre de către doamna bibliotecară Mariana Clapa, un om inimos, care face de fiecare dată din sala de bibliotecă un adevărat templu unde cărțile prind viață, unde copiii explorează lumea acestora și se identifică cu personajele lor preferate.

            Protagoniștii evenimentului de vineri au fost elevii clasei a III- a B, însă au participat și cei mai mari, elevii clasei a VIII-a B, îndrumați de către doamna prof. Mirela Rus, care au răspuns „prezent” la invitația de a lua parte la această activitate din cadrul proiectului județean. Cei mici ne-au introdus pe nesimțite, în lumea poveștilor; una dintre fetițe a încercat să răspundă unei situații ipotetice: ce s-ar întâmpla dacă elevii nu ar mai citi, dacă doamna bibliotecară ar închide biblioteca. Astfel, fiecare elev a preluat ștafeta și a încercat să găsească soluții, astfel ca ochii cărților să nu fie închiși. Micii cititori au venit cu idei uimitoare, atrăgându-i și pe cei mari în aventura lor imaginară. O concluzie a acestei discuții a fost importanța cititului, dar și bucuria de a dărui cărți celor care nu au și le este dificil să își procure. Fiindcă, „dăruind, vei dobândi!”

            Următoarea provocare la care au răspuns elevii a fost aceea de a crea fiecare un final original unei povești. Doamna învățătoare le-a spus doar titlul poveștii, personajele, iar ei trebuiau să își imagineze un sfârșit. Fiecare copilaș a fost preț de câteva minute un narator sau chiar personaj în povestea spusă de el. Au creat niște finaluri uluitoare cei mai mulți dintre ei, atrăgând admirația și aplauzele colegilor mai mari. Elevii de clasa a VIII-a au avut doar cuvinte de laudă față de talentul, originalitatea celor mici. Am convenit să nu rămânem datori acestei lecții care ne-a fost „predată” azi, ci să continuăm provocarea, dăruind și noi, cei mai mari, din „cartea” sau din „povestea noastră”.

            Finalul activității a încununat opera, deoarece elevii clasei a III a au pregătit niște afișe grăitoare pentru tema proiectului, ilustrând importanța cărții în viața oamenilor, bucuria de a citi, o călătorie în lumea unor povești și a unor autori preferați. Doamna director a școlii noastre, Cristina Hădărău, prezentă la activitate, a fost profund moționată de interesul și dragostea celor mici pentru lectură și i-a felicitat, îndemnându-i să continue pe acest drum, fiindcă prin lectură poți călători oriunde dorești, iar cartea este întotdeauna un prieten loial.

            Doamna prof. Mirela Rus a apreciat felul în care doamna învățătoare Monica Precup reușește, cu multă dragoste și dăruire, să le insufle copiilor pasiunea și dorința de a citi și, mai mult decât atât, să exploreze lumea cărții, făcând din lectură un „modus vivendi.” De asemenea, a mulțumit doamnei bibliotecare Mariana Clapa pentru felul în care atrage copiii în lumea fascinantă a bibliotecii și a cărții, implicându-i în activități interesante, creative și folositoare. Doamna bibliotecară arată că își asumă rolul pe care îl are ca pe o misiune primită în dar, considerând cartea ca un mod de a da aripi oamenilor. Cărțile îți oferă șansa de a te privi ca într-o oglindă, unde îți vezi sufletul.

            „Întotdeauna mi-am imaginat Paradisul ca fiind un fel de bibliotecă.” (Jorge Luis Borges)

 

                                                                                          Prof. Mirela Rus

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5