Biserica – mireasa Domnului - din satul Archiud, sărbătorită la un secol de existenţă

Duminică, 19 octombrie a.c., în prezenţa a mii de oameni veniţi din satele limitrofe, fiii satului din toată ţara şi din străinătate, au participat cu smerenie şi credinţă în Dumnezeu la acţiunea de resfinţire a bisericii din localitate care a împlinit un secol de existenţă – mireasă a Domnului, chezăşuitoarea credinţei. Slujba religioasă a fost susţinută de un sobor de 15 preoţi în frunte cu episcopul vicar Irineu Pop Bistriţeanul al Vadului, Feleacului şi Clujului şi protopop Alexandru Vidican.

Când priveşti o asemenea mare de oameni, poţi să-ţi dai seama că numai biserica, prin uriaşa ei influenţă spirituală, poate aduna atâţia oameni la un loc. O mare sărbătoare a satului, a credinţei în Dumnezeu cu o unicitate fără egal în relaţiile interumane.

Cu acest prilej, preotului paroh Vasile Blaga, care păstoreşte aici, în Archiud, de 30 de ani, episcopul vicar Irineu Pop Bistriţeanul i-a înmânat înscrisul prin care acestuia i se acordă titlul bisericesc cel mai înalt pentru un preot de „Iconom Stavrofor” ca înaltă apreciere pentru activitatea depusă în slujba bisericii aici, în satul Archiud, locaş de cult restaurat, care se prezintă ca o autentică bijuterie, în care parcă intri cu sfială, dar şi cu mai mare credinţă în Dumnezeu.

În vremurile tulburi de azi, când economia lumii se prăbuşeşte, când banii au reuşit să domine conştiinţe, ca şi în acele vremuri tulburi care au urmat căderii Imperiului Roman, biserica rămâne în continuare instituţia centralizată a lumii moderne care va supravieţui şi care, pe lângă funcţiile ei spirituale, va rămâne simbolul sacru al credinţei omului într-o lume mai bună.

Cu prilejul acestei mari sărbători a satului Archiud, cei prezenţi au remarcat preocuparea Consiliului Local, a primarului comunei Teaca, Iustian Muntean, pentru amenajarea în cele mai bune condiţiuni a drumului care duce la biserică, pe o lungime de sute de metri, acţiune care trebuie să continue nu doar cu asemenea prilejuri. După slujba religioasă Consiliul Local, localnicii, au invitat pe toţi cei prezenţi la această mare, unică sărbătoare a credinţei, să guste din bucatele pregătite cu acest prilej, la Căminul cultural din localitate, în familiile din sat, aşa cum numai cei de la ţară ştiu să o facă pentru oaspeţii dragi.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5