În Duminica Samarinencii

Episcopul vicar dr. Irineu Pop Bistriţeanul a resfinţit biserica din Braniştea

În cea de-a cincea duminică după Sf. Paşti, în Duminica Samarinencii, episcopul vicar Irineu Pop Bistriţeanul a oficiat, pentru ultima dată în această calitate, slujba de resfinţire a Bisericii cu hramul Sf. Arhangheli Mihail şi Gavril din Braniştea, protopopiatul Beclean. Cum se ştie, înaltul ierarh a fost ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române arhiepiscop de Alba Iulia, după ce vreme de 21 ani a slujit pe meleagurile bistriţene. A fost un moment înălţător, de reală trăire duhovnicească pentru cei peste 1500 de credincioşi prezenţi, care s-au hrănit sufleteşte din cuvântul de aleasă învăţătură rostit de arhiepiscopul Irineu.

La ora 9.30, în faţa Sfântului locaş de rugăciune şi în preajma monumentului eroilor, pe o vreme splendidă, parcă anume pregătită pentru această sărbătoare, un grup de elevi, îmbrăcaţi în costume populare şi cu braţele pline de flori, l-au întâmpinat cu bucurie şi emoţie pe părintele episcop, iar Raluca Săplăcan i-a spus cu glasu-i tremurând de emoţie câteva cuvinte de bun venit. De asemenea, a fost de faţă tânărul primar al comunei Cornel Săsărman. În faţa bisericii se afla soborul de 21 de preoţi, în frunte cu protopopul de Beclean, părintele Doru Zinveliu şi preotul paroh Gavrilă Fazacaş.

După resfinţirea bisericii şi a icoanelor, prin stropirea cu apă sfinţită şi binecuvântarea strădaniilor credincioşilor parohiei, afară a fost oficiată sfânta şi dumnezeiasca liturghie, la care arhiepiscopul Irineu a rostit un înălţător cuvânt de învăţătură, sorbit cu nesaţ de toţi cei prezenţi.

Protopopul Doru Zinveliu a rostit un cuvânt de bun venit şi de mulţumire adresat înaltului ierarh pentru grija părintească manifestată în cei peste 20 de ani în care s-a aflat în calitate de episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

Episcopul Irineu: „De peste 30 de ani, părintele Gavrilă este crainic al cerului, investit cu putere de sus”

În cuvântul său, arhiepiscopul Irineu a spus, printre altele: „Aici, la Braniştea, astăzi, s-a instalat o atmosferă de mare tensiune duhovnicească, în care putem intui ceva din frumuseţea lumii de dincolo. Ceasuri întregi am petrecut împreună, ne-am rugat, l-am lăudat pe Dumnezeu, am văzut lumina cea adevărată şi am primit duhul cel ceresc. În această armonie sfântă a fost prezent Hristos printre noi, în splendoarea iubitoare a dumnezeirii sale. Bucuria zilei de astăzi o datorăm bunilor creştini din Braniştea, care s-au ostenit ani la rând să înnoiască biserica lor, prin aceasta dovedindu-şi dragostea fierbinte pentru curţile Domnului. Dar ei n-ar fi putut face mult dacă nu-l aveau în frunte pe bunul păstor Gavrilă, omul lui Dumnezeu, un excelent gospodar şi un păstor sufletesc consacrat, cu dragoste fierbinte pentru Dumnezeu şi pentru oile cuvântătoare care i s-au încredinţat. De peste 30 de ani este crainic al cerului, investit cu putere de sus. De atunci şi până astăzi dă dovadă de jertfelnicie şi de râvnă apostolică exemplară, făcându-se pildă credincioşilor cu cuvântul, cu purtarea şi cu dragostea. De aceea, îl felicităm în această zi şi îi aducem omagiul sincer al preţuirii noastre”.

Părintele Gavrilă Fazacaş: „Am făcut lucruri ancorate în veşnicie şi pentru ea”

„Sunt bucuros că în Parohia Braniştea Dumnezeu m-a chemat să lucrez”, spunea, în cuvântul său, preotul paroh Gavrilă Fazacaş. Şi am lucrat fără să mă obosesc, deşi nu a fost uşor. Suntem puţini pentru că am ştiut că fac lucruri închinate lui Dumnezeu şi pentru Dumnezeu. Mi-a fost greu de mii de ori, dar tot de atâtea ori mi-a fost uşor pentru că am lucrat pentru Dumnezeu şi pentru oameni, iar ceea ce am făcut va rămâne de noi. Atunci când noi nu vom mai fi, lucrurile vor vorbi despre noi. Cu alte cuvinte, vreau să spun că în lumea aceasta efemeră şi trecătoare am făcut lucruri ancorate în veşnicie şi pentru ea. Lucrurile vorbesc despre oameni, dar nu ca oamenii, ci ca îngerii”.

Biserica frumos împodobită, ca o mireasă pentru mirele Hristos

Biserica din Braniştea a fost ridicată între anii 1898-1901, după proiectul unui arhitect vienez. De-a lungul anilor a fost supusă unui amplu proces de reparaţii şi modernizări. În 1972 a fost resfinţită de arhiepiscopul Teofil Herineanu. Din 1997, de când păstoreşte turma din Braniştea, părintele Gavrilă Fazacaş, cu simţul lui gospodăresc şi împreună cu cei aproape 500 de credincioşi, a lucrat necontenit pentru modernizarea din temelii a bisericii, iar din anul 2002 s-a trecut la reparaţiile capitale necesare, astăzi biserica este ca o adevărată mireasă pentru mirele Hristos. Pentru sprijinul acordat, material şi moral, dat bisericii din localitate, prim epitropul Marin Corăbean şi membrii Consiliului Parohial au primit diplome de aleasă cinstire.

La slujba de resfinţire a Bisericii Ortodoxe a fost prezent şi preotul reformat Jakab Iosif.

Momente de alese simţăminte şi la Căminul Cultural

Moment emoţionant, cu totul deosebit, a avut loc la Căminul Cultural, la agapa frăţească, la această liturghie după liturghie. Aici, episcopul şi arhiepiscopul Irineu şi-a luat rămas bun de la credincioşii şi preoţii din Bistriţa-Năsăud, de la cei pe care i-a îndrumat părinteşte în cei peste 20 de ani în care s-a aflat, în calitate de episcop vicar. Simţăminte alese a exprimat protopopul de Năsăud, Ioan Dâmbu, la adresa înaltului ierarh, un părinte, un îndrumător, un sfătuitor, un povăţuitor pe căile Domnului. Aici, la Căminul Cultural şi în faţa bisericii, a fost o adevărată „baie de mulţime”, în care preoţi, mireni, copii, au ţinut să dea mâna, să-l îmbrăţişeze, să primească binecuvântarea arhierească, să se fotografieze cu cel care, până mai ieri, a fost episcopul Clujului, iar de mâine este arhiepiscopul de Alba Iulia.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5