Biserica cea veche din 1790

T. Săsărman

Pe strada Crinilor din Bistriţa, pe locul vechii biserici româneşti din lemn, prin grija lăudabilă a preoţilor Alexandru Vidican, Nicolae Feier şi Vasile Beni, de la Biserica de la Coroana, acolo unde în urmă cu câteva secole a existat o biserică şi o şcoală românească, a fost ridicată o mică capelă, spre aducere aminte, spaţiul respectiv, cimitirul fiind împrejmuit şi îngrijit corespunzător. În acest loc, în urmă cu mai bine de două secole, românii aveau biserica lor. Aceasta a fost construită între anii 1790-1792. Cele mai importante date din istoria acestui lăcaş de rugăciune ar fi următoarele, aşa cum citim din inscripţia existentă: colectarea fondurilor de la poporul nostru din Bistriţa celui bine pravoslavnic, pe seama Sfintei Biserici, acţiune începută la 27 decembrie 1788. La 2 mai 1790 s-a stabilit comitetul parohial însărcinat cu ridicarea bisericii. Mutarea de la vechiul lăcaş din Hrube, prin conjugarea eforturilor comunităţilor locale la data de 13 iunie 1792, dată de la care s-a oficiat şi Sfânta Liturghie, până în anul 1895. Întâlnim şi menţiunea documentară, datată 13 iunie 1792, în care se spune următoarele: „Să au împreunată hrubenii cu josenii şi au dusă toate la biserica cea nouă: icoanele, cărţile, clopotele, altarele, toate câte au fost la şură şi să au plecată ascultători suptu oblăduirea scaunului Blajului pre lege grecească iproci. La 23 mai 1897, în urma rezoluţiei Comitetului Bisericesc, biserica este donată românilor din Lechinţa”.

...........
Citiţi ediţia print

Comentarii

10/02/14 11:54
Vizitator

Biserica, cimitirul si scoala au fost intotdeauna izvorul spritualitatii la romani. In inima orasului Bistrita, pe strada Crinilor se afla o asemenea vatra de spiritualitate romaneasca, comparabila (pastrand proportiile) cu ansamblul primei scoli romanesti din Scheii Brasovului. Acest loc a infruntat vremile si vremurile , scapand chiar si de asa-zisa sistematizare din perioada comunista. Iata ca dupa multi ani prin prin lucrarile de reabilitarea si resfintirea cimitirului locul acesta a inceput sa fie scos la lumina din bezna de uitare si delasare. Istoricii spun ca in acest cimitir se afla si osemintele fratelui lui Andrei Muresanu. Dar mai e mult pana departe. Lucrul nu va fi complect pana cand si vechea scoala confesionala care sta sa se prabuseasca, nu va fi reabilitata si redata circuitului spiritual, prin organizarea unui ansamblu muzeal, evocator al primei scoli a comunitatii româneşti de acum 250 de ani la Bistrita.

10/02/14 14:05
iuliu

Mai trebuie spus ca inainte ca biserica din lemn de pe strada Crinilor sa fi fost donata romanilor din Lechinta, avand in vedere ca la acea vreme romanii nu aveau voie sa isi construiasca biserica in interiorul orasului, la 1893 fusese cumpărate de Biserica Greco-catolică, cu suma de 35.000 de florini biserica (fosta a minoritilor) impreuna cu ansamblul manastiresc nefolosit la vremea respectivă. In acest fel, Biserica Romana Unita (greco-catolica) a jucat un rol hotarator in devenirea romaneasca a Bistritei. Dupa cumpararea ansamblului manastiresc si a bisericii minoritilor, au fost efectuate ample lucrari de reabilitare si adaptare la nevoile cultului greco-catolic. Porticul vestic a fost refacut in stil gotic si a dobândit aspectul actual în perioada interbelică. Biserica de la Coroana cum este cunoscuta astazi, a fost martora activa la evenimente importante de traire si simtire ramaneasca, intre care si Marea Unire de la 1918. De aici a plecat spre Alba Iulia delegatia romana participanta la marele act al unirii, dupa ce “Credentialele” fusesera sfintite in aceasta biserica. De altfel numele de Piata Unirii in care se afla biserica, se trage de la Marea Unire, chiar daca recent, un primar incult a mutat aici bustul lui Cuza de la IJP, si a produs o confuzie publica legata de numele pietei. În 1948 regimul comunist a desfiinţat Biserica Greco-catolică, drept urmare şi biserica a fost preluat de către ortodocşi, iar in una din cladirile ansamblului manastiresc a functionat multa vreme Muzeul Bistritean. Dupa 1989, nu doar ca nici macar biserica nu a fost retrocedata adevaratilor proprietari greco-catolici, dar ortodocsii au pus stapanire si pe cladirile manastiresti incalcand cu nonsalanta legea retrocedarilor. Cu atat mai mult biserica si ansamblul manastiresc trebuie sa revina greco-catolicilor, punand capat samavolniciei comuniste si infaptuind astfel un act de dreptate.

10/02/14 14:28
Vizitator

Vezi: Nicolae Iorga- Neamul românesc în Ardeal şi Ţara Ungurească la 1906.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5