La noi

Ar fi împlinit 61 de ani de viață

Cornel Cotuțiu

Dar Radu Săplăcan nu a zăbovit pe lumea aceasta decât 52 de ani. Generos fiind, din eternitatea lui, până acum, cei 12 ani (în aprilie a venit, tot în aprilie s-a dus) i-a lăsat prietenilor, celor care și-au asumat imperativului său, rostit la o întâlnire Saeculum: „Câtă exigență, atâta prietenie.”
Exigența se referea la aprecierea critică a creației artistice. Când o rostea în public, avea un debit verbal năucitor, o impetuozitate de magistru, implacabilă, descurajând replica. Dar o făcea fără vrerea de a demonstra că numai el are dreptate, că numai el a sesizat deficiențele sau calitățile reale.
Cu timpul și- a dat seama de acest risc pentru eficiența unui dialog. Încât, moderator fiind, aștepta să se epuizeze opiniile, juste sau bâlbâite și abia apoi încheia el, făcând inclusiv (uneori cu ironie jucăușă) critica criticii. Penultimul opinent era totdeauna seniorul Teohar Mihadaș, cu o voce calmă, caldă și aprecieri persuasive (însoțite de o gestică, adesea imitată de Radu) parcă pregătind auditoriul cu „veste antiglonț”, căci urma mitralierea celui care punea pecetea valorică intransigentă.
Cum după doar câțiva ani se dusese vestea despre calitatea și ineditul întâlnirilor Saeculum, veneau la Beclean scriitori de la București, Brașov, până la Baia Mare, din Sălaj, Cluj, până la Bistrița (la una dintre întâlniri au venit maramureșeni cu un întreg autocar).
Radu Săplăcan era generos sufletește cu toată lumea, căci nu mai era nevoie de tăișul exigenței sale critice. Dar, indiferent unde, pe stradă, în tren, la aniversări, întâlniri muzicale, sportive, nu accepta bădărănia, infatuarea, lipsa de bun simț. Și o (oarecum) ciudățenie: evita aprecieri privitoare la starea politică, guvernamentală, parlamentară.
Radule, ești cu noi, cu sau fără exigență.

Comentarii

03/04/15 14:12
un cititor

Nascut in 1954, plecat in 2002.
A zabovit printre noi, vasazica, 48 de ani!
Orice profesor de limba romana care a invatat
cele patru operatii ale aritmeticii, ajunga la acest
rezultat. Numai lui Cotuutiu ii ies la numaratoare 52!
Mde!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5