Cornel Cotuțiu - Lansare de carte la Colegiul Național Andrei Mureșanu

Vineri, elevii clasei a XII-a E de la Colegiul Național „Andrei Mureșanu”, Bistrița au avut ocazia să petreacă două ore în compania scriitorului Corneliu Cotuțiu, o altfel de lecție de limba română .

Venit de la Beclean special pentru o altfel de întâlnire, acesta le-a povestit tinerilor despre cenaclul mai puțin cunoscut din Transilvania, cenaclul „Saeculum”, a cărui componență este prezentată în cea mai recentă carte reeditată a scriitorului: „Certitudine, numele tău este SAECULUM!”

Prezentarea a început ca o joacă, elevii având sarcina de a schița drumul cărții, pornind de pe biroul scriitorului până pe rafturile librăriilor. Apoi au aflat despre cenaclul „Saeculum” înființat în anul 1980, care și-a desfășurat activitatea mai întâi la Dej și apoi la Beclean. Tinerii s-au arătat fascinați de modul în care se desfășurau ședințele cenaclului, dar și de „legea" dură după care se ghidau scriitorii: „Câtă prietenie, atâta exigență". Neînregistrat în niciun document al vremii, cenaclul și-a derulat activitatea până în anul 1990.

În continuarea prezentării, Cornel Cotuțiu a vorbit despre momentele inedite și despre succesul acestui cenaclu, cum ar fi momentul în care a venit la ședințe „un autocar întreg de la Baia-Mare" și nu numai, cenaclul fiind vizitat cu interes de scriitori renumiți din toată țara. De remarcat este faptul că acest cenaclu nu avea șef ci doar un președinte de onoare în persoana scriitorului Teohar Mihadaș.

Chiar dacă a afirmat că o mare contribuție în organizarea ședințelor a avut-o el însuși ( cât timp cenaclul s-a desfășurat la Beclean), Cornel Cotuțiu a subliniat că meritul înființării cenaclului „Saeculum” îi aparține lui Radu Săplăcan. Trăind ascunși de securiști, dar fiind și indiferenți față de aceștia, „saeculiștii” si-au făcut cu conștiinciozitate treaba, iar roadele muncii lor se văd în numele de valoare pe care cenaclul le-a dat de-a lungul atâtor ani.

Scriitorul Cornel Cotuțiu a lansat două cărți în decursul anului 2016 („Certitudine, numele tău este SAECULUM!" ediția a II-a adăugită și o carte de proză scurtă cu nuvele și povestiri ), a treia urmând să apară peste două săptămâni. Între timp, acesta se pregătește pentru cea de-a patra carte.

În finalul întâlnirii scriitorul a răspuns întrebărilor elevilor cu privire la locul în care scrie, povestindu-le despre colaborarea cu artistul plastic Georgiana Cotuțiu și despre refugiul său dintr-o casă țărănească din Anieș unde este așteptat oricând cu simpatie în „camera domnului Cornel”. Apoi a oferit câteva sfaturi elevei Cușmir Florina, care are în proiect ideea publicării propriilor lucrări literare și plastice, apreciindu-i lucrările grafice originale și sugerându-i să dea curs creativității. În urma discuției cu scriitorul aceasta a afirmat: „După această experiență am înțeles foarte multe, cât e de importantă creativitatea... Dacă aș fi ratat această întâlnire, mi-ar fi părut foarte rău.”

 

Florina Vlonga, reporter de liceu

Foto: bibliotecar Nicoleta Butuza

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5