Jurnalul de Lechinţa

„În 2013 avem de realizat obiective majore” – spune primarul Romeo Florian

- Domnule primar, suntem la început de an, deşi, iată, au trecut 30 de zile din 2013. Un nou an care va pune în faţa Primăriei, a Consiliului Local, a primarului, ca edil şef, probleme importante. Cu ce rămâne, totuşi, anul 2012 în „mapa” de realizări a primarului Romeo Florian?
- Înainte de a răspunde la această întrebare, aş dori să subliniez că anul 2012, cu toate problemele de ordin politico-financiar cu care ne-am confruntat, a adus locuitorilor comunei noastre unele împliniri notabile, nu însă pe măsura pretenţiilor şi a aşteptărilor noastre. A fost un an cu alegeri, cu o nouă configuraţie a spectrului politic naţional, dar şi cu o consolidare la nivel local a majorităţii, ceea ce ne va uşura luarea deciziilor care privesc proiectele de natură edilitar-gospodăresc şi sociale. La cumpăna dintre ani am simţit acea dorinţă a lechinţenilor de schimbare, de implementare a unor proiecte cu impact pozitiv asupra vieţii fiecăruia. Aş mai dori să spun că sunt conştient că pentru anul 2013 aşteptările sunt mai mari şi vom încerca, cu toate constrângerile financiare, să le facem faţă.
- Să revenim, totuşi, la 2012, domnule primar.
- Putem nota, la capitolul realizări, câteva obiective finalizate. În primul rând ar fi, deşi lucrarea mai necesită câteva intervenţii, continuarea proiectului major de canalizare a Lechinţei. O lucrare de mare anvergură, cu implicaţii serioase asupra populaţiei, de care vor beneficia câteva mii de oameni. Vom continua şi în acest an acest obiectiv şi sperăm să-l putem finaliza. În al doilea rând, este vorba de Căminul Cultural din Chiraleş, o investiţie realizată din bugetul şi aşa sărăcăcios al comunei. Ani de-a rândul, vechiul Cămin, de fapt era o casă săsească de vreo 100 de ani, înghiţea milioane de lei cu reparatul. Ne-am săturat să tot aruncăm banii pe apa Lechinţei şi, ca atare, cum spuneam, numai din bugetul local, am reuşit ca în 9 luni să ridicăm şi să predăm beneficiarilor – cetăţenilor din Chiraleş – o adevărată Casă de Cultură, un spaţiu adecvat desfăşurării unor activităţi diverse. Vreau să spun că adevăratul botez al Căminului s-a făcut în noaptea dintre ani, când tot satul s-a adunat la Cămin şi în stradă, s-a ciocnit un pahar cu vin din podgoriile locale şi s-a admirat cerul brăzdat de un foc supravegheat de artificii, aşa cum nu s-a văzut vreodată pe aici. Un alt obiectiv trecut în contul anului 2012 este şcoala din Sîniacob. Aici, avem doar învăţământ primar şi preşcolar, iar pentru aceşti copii am creat cele mai bune condiţii de învăţătură. Cei din învăţământul gimnazial sunt transportaţi zilnic la şcoală, la Lechinţa. Aş mai aminti staţia de epurare, repararea unor străzi, modernizarea parcului din centrul Lechinţei, amenajarea de spaţii verzi etc.
- Au rămas însă, domnule primar, şi obiective „îngropate în uitare”.
- Din păcate continuăm să moştenim câteva şantiere care, sub ochii noştri se degradează pe zi ce trece şi nu putem să intervenim. Alţii însă ar fi în măsură să răspundă. Este vorba despre Campusul Şcolar şi despre Grădiniţa din centrul comunei, ridicată parţial şi care, cum spuneam, se degradează. Ce va fi însă cu aceste două obiective nu putem da un răspuns acum.
- Anul 2013 va fi, sperăm, unul mai bun sub aspect edilitar-gospodăresc. Aşa cel puţin cred consilierii şi cetăţenii comunei. Se vor găsi fondurile necesare pentru obiectivele aflate pe agenda Primăriei şi a Consiliului Local?
- Într-adevăr, speranţele cetăţenilor din comuna Lechinţa sunt perfect îndreptăţite. Avem pentru 2013 pe agenda noastră câteva obiective de importanţă majoră. Sperăm să găsim fondurile necesare pentru ca acestea să fie demarate la timp şi lucrările să se încadreze în graficele stabilite. Cum spuneam la început, vom continua obiectivul – canalizarea Lechinţei şi sunt optimist şi afirm că în acest an acesta va fi dat integral în folosinţă. În al doilea rând, ne gândim la Căminul Cultural din localitatea Sângeorzu Nou. Construcţia existentă cere intervenţii rapide. Ne-am propus ca în 2013 să redăm celor din Sângeorzu Nou un spaţiu adecvat desfăşurării activităţilor cultural-educative. Şi aş mai aminti un al treilea obiectiv – continuarea lucrărilor la reabilitarea spaţiilor unde se va muta administraţia locală. O lucrare începută în urmă cu mai mulţi ani, unde s-au investit miliarde de lei vechi ,dar în prezent, necesită alte miliarde ca să-i conferim acestei construcţii utilitatea şi funcţionalitatea necesară. Avem, de asemenea, în atenţie pentru cetăţenii din satele Ţigău şi Sîniacob introducerea apei potabile. Ne-am confruntat şi în vara trecută cu probleme cu totul deosebite în privinţa asigurării apei pentru populaţie şi pentru animalele gospodarilor.
- Domnule primar, se tot vorbeşte în aceste zile de majorarea taxelor şi impozitelor. Care este situaţia în comuna Lechinţa?
- Încă în luna noiembrie 2012, în şedinţa ordinară şi în prezenţa a 13 consilieri locali în funcţie, am adoptat Hotărârea privind stabilirea impozitelor şi taxelor locale pe anul 2013, din care rezultă că acestea rămân neschimbate.

Impozitele şi taxele locale pentru 2013

În şedinţa Consiliului Local din 26 noiembrie 2012 s-au stabilit, printr-o hotărâre nivelurile taxelor şi impozitelor locale pentru 2013. Aşa cum prevede respectivul act normativ, acestea, taxele şi impozitele, rămân neschimbate şi în anul curent. Conform art. 2, impozitele şi taxele pe clădiri, teren, pe mijloacele de transport se plătesc anual în două rate egale, până la data de 31 martie şi 30 septembrie, inclusiv, 2013. Se aprobă şi facilităţi fiscale la impozitul datorat pe terenul intravilan aferent clădirilor de la domiciliul contribuabilului pentru persoanele cu handicap grav sau accentuat şi persoanele invalide de gradul I. Scutirea de plată a acestora se face pe baza certificatului medical doveditor şi a documentelor necesare. De asemenea, beneficiază de scutirea impozitului pe terenul aferent clădirii utilizate ca domiciliu veteranii de război şi văduvele necăsătorite ale veteranilor de război. Persoanele cu handicap grav sau accentuat mai beneficiază de următoarele facilităţi fiscale: scutire de la plata impozitului pe clădiri şi teren, de la plata taxei asupra mijloacelor de transport, de la plata taxei pentru eliberarea autorizaţiei de funcţionare pentru activităţi economice etc.
Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat, după cum urmează: cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu; cu 150% pentru a doua clădire şi cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de domiciliu.

Preşedinte de şedinţă – consilierul Vasile Petrican

Consiliul Local a hotărât ca pentru lunile decembrie 2012 şi ianuarie, februarie 2013, preşedinte de şedinţă să fie consilierul Vasile Petrican.

Cetăţenii se adresează Consiliului Local

La fiecare şedinţă a Consiliului Local se pun în dezbaterea consilierilor şi cererile adresate de cetăţenii comunei şi nu numai. S-au adresat în scris legislativului local, primind răspunsurile legale, domnii Mircea Daminescu din Sîniacob, Marian Rostaş din Vermeş, Neli Peter din localitatea Lechinţa. Directoarea Liceului Tehnologic Lechinţa, doamna Raluca Baciu, a solicitat un împrumut de 3000 euro în vederea promovării proiectului multilateral Comenius „Houses of Traditions”, aprobat de ANPCDEFP, care se derulează pe perioada septembrie 2011-2013. Solicitarea va fi onorată din bugetul anului curent.

Eminescu – omagiat la Lechinţa

De ziua Poetului Naţional, 15 ianuarie, în faţa statuii amplasată în zona Şcolii Generale, s-a desfăşurat o activitate dedicată lui Mihai Eminescu. În debutul manifestării, în numele autorităţilor locale şi a şcolii, viceprimarul Marcel Tătar şi directoarea liceului, prof. Raluca Baciu, au depus coroane de flori. Au rostit alocuţiuni dedicate lui Eminescu prof. Ilie Săsărman şi eleva Denisa Boar. S-a prezentat un program artistic de către grupul de eleve coordonate de profesorii din cadrul catedrei de limba română.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5