Victor Ştir, Cercul scalen

Romanul „Cercul scalen”, apărut la Editura Studis Iaşi, surprinde, în cele aproape 500 de pagini, o frescă a unei lumi pestriţe formată din bogaţi şi săraci, din cei care fac umbră degeaba pământului, dar şi din muncitori. Povestea se deschide în faţa ochilor cititorului la un pahar de vorbă dintre doamna Dima şi cumnata ei, cele care au de împărţit o casă pe strada Dacilor. Poreclită de Dima „Vrăji”, cumnata nu a fost una dintre preferatele ei niciodată, însă întotdeauna a ştiut să facă coaliţie cu duşmanul pentru a-şi apăra drepturile. Dima este un personaj fascinant, din lumea colorată a oraşului, o doamnă care se întâlnea cu Vilan, violonistul de la ansamblul folcloric, dar şi cu alţi domni la anumite ocazii. Este o femeie liberă, cei doi fii fiind plecaţi, unul la Saragoza, iar celălalt – Berzun – este mutat la Măndica, colega de facultate. Dima se ocupa şi cu pictură, plăcându-i să impresioneze de fiecare dată pe cei care-i treceau pragul casei. De la această situaţie lucrurile încet vor scăpa de sub control, Berzun agresându-şi iubita, reîntorcându-se acasă, acolo unde, împreună cu mama lui şi cu cei care îi vizitează trăind într-o lume a desfrâului, în care alcoolul preia conducerea. Interesant, în romanul lui Victor Ştir, este faptul că la fiecare închidere a unei scene apare un cor imaginar care, precum într-o biserică, atrage mereu atenţia asupra căii pe care personajele ar trebui s-o urmeze.
În acest cadru se află şi Mariana şi Grigo, care se cunoscuseră la atelierul de croitorie, dar şi directorul Macedoneanu care încerca să-şi ţină în frâu angajaţii. Şi toate întâmplările, pe muzica maestrului, care cânta la vioară tot timpul verii şi iernii, primăverii şi toamnei. O lume în care vedem oameni obidiţi, lăsaţi de bunul Dumnezeu în voia sorţii, la fel cum era femeia cu trei copii, care se îngrămădeau în sala mare a gării, dar şi oameni care au pe ei o căruţă de aur, precum este Dima.
Scris cu acurateţe, putându-se urmări acţiunea fiecărui personaj în parte, romanul lui Victor Ştir duce încet personajele spre lumea fabulosului. Pe patul de spital, Dima observă că, încet-încet, toate personajele din jurul ei dispar ca în ceaţă, la fel ca instrumentistul de care nu se va mai auzi nimic.
„Cercul scalen” este un roman care ghidează personajele spre calea cunoaşterii, Victor Ştir înfăţişând stări dintr-o societate în care de multe ori banii sunt cei care poartă omul pe muchia apei.
Citind această carte, redescoperim valenţele de bun constructor ale scriitorului care reuşeşte să creioneze un roman pe care îl citeşti cu atenţia celui care doreşte să cunoască, pas cu pas, o poveste a unor oameni, în care, poate, îi regăsim şi pe cei din jurul nostru.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5