Când trecutul devine prezent

Romanul „Palimpsestul dimineţii”, apărut în Colecţia „Maşina de scris”, la Editura Karuna, sub semnătura scriitorului Victor Ştir, este fără îndoială una dintre cele mai premiate cărţi ale anului 2012. Romanul surprinde viaţa tumultoasă a cetăţenilor care locuiesc sub Poalele Tâmpei într-o vreme în care isteria pentru Dracula era înlocuită de problemele sistemului comunist.
Un roman al socialului, cu personaje bine conturate, care prezintă o lume tumultoasă, cea a răsturnării sistemelor. În acest cadru, Mihai, unul dintre personajele cărţii, lucrează la un tratat de fericitologie care, probabil, am crezut cu toţii, că este pus pe rol la Revoluţia din 89, însă în anumite aspecte ne-am înşelat îngrozitor. În acest mediu îşi fac loc personaje de toate felurile, care oglindesc statutul românilor din acea perioadă, declarată de unii epoca de aur, de alţii a cenuşiului. Impresionează, la Victor Ştir, detaliile asupra portretelor personajelor, dar şi a stărilor prin care trec aceştia: „mintea lui se vălui ca un fum”.
O mare parte a acţiunii se petrece la Uzina Tractorul sau în alte medii muncitoreşti, cu personaje care, în lupta pentru supravieţuire, ajung în situaţii de multe ori compromiţătoare. Aici se petrec şi poveştile de dragoste netrucate precum cea dintre Leila şi Ionică, denumită codul „viermele din măr”. De altfel, în roman nu lipsesc scenele explicite de dragoste în care personajele, între două schimburi pentru binele patriei, mai au timp şi de scene fierbinţi: „am trăit deflorarea în maşina IJTL-ului”, spune unul dintre personaje.
Sub însemnele steagului roşu şi a secerii cu ciocanul se ascund destine, poveşti de viaţă, interacţiuni pe care Victor Ştir încearcă să le surprindă în cele mai mici detalii.
Romanul este o oglindă fidelă a acelei perioade, în care lumea era supusă unui anumit travaliu, ajungând la epuizare: „să-l f… pe Ceauşescu”.
Un roman scris cu nerv, dialogurile fiind vii, surprinzând frustrările, dar şi realizările oamenilor „cenuşii”. Victor Ştir a reuşit să aşeze în literatură acele timpuri astfel încât generaţiile viitoare să aibă o viziune clară prin intermediul trăirii personajelor, a vremurilor în care totul era „regizat” de sistemul comunist.
O carte care, cu siguranţă, va avea multe lucruri de spus la nivel naţional.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5