Patru dăscălițe inimoase și perseverența întru Excelență, pe Valea Someșului

Prinși în vârtejul evenimentelor de toate felurile care se petrec în jurul nostru, uităm din ce în ce mai des să ne gândim la ceea ce ar fi trebuit să fie la baza oricărei societăți - educația copiilor noștri.

Prea puțin se vorbește despre activitățile din cadrul Centrelor de Excelență. Poate și pentru că, în modestia lor, dascălii implicați în aceste activități sunt mai puțin interesați de publicitate și mai mult de deschiderea minților copiilor pe care îi pregătesc. Un exemplu în acest sens îl reprezintă munca depusă de patru dăscălițe inimoase de la Sângeorz-Băi. Douăzeci și cinci de copii de clasa a IV-a de pe Valea Someșului (Șanț, Rodna, Maieru, Sângeorz-Băi) merg în fiecare săptămână și formează o familie întru matematică, iar învățătoarele care se implică- Bodriheic Emilia, Bontaș Gabriela, Borș Silvia și Crăciun Ancuța- Maria, sub coordonarea directorului Magdea Florin, încearcă timp de câteva ore să îi scoată pe copii din rutina lecțiilor de la clasă și să propună un nou mod de a învăța - nu pentru note, ci pentru a înțelege mai bine.

Pe lângă faptul că se face matematică la un nivel înalt (să nu uităm, totuși, că e vorba de „clasă de excelență”), se creează o nouă comunitate unde copiii sunt încurajați să se autodepășească, să pună întrebări și să învețe nu doar cu mintea, ci și cu sufletul.

 Anul școlar 2022-2023 este de-abia la jumătate, dar suntem siguri că rezultatele se vor vedea în competițiile care vor urma.

În același timp, pe lângă tainele matematicii, doamnele învățătoare i-au implicat pe copii într-un proiect cu activități interdisciplinare, al cărui titlu ar trebui să fie un motto pentru fiecare dinte noi - ,,A fi perseverent înseamnă a fi excelent”. Aici, matematica este împletită cu informatica și robotica, pentru a-i ajuta pe elevi să-și dea seama că tot ceea ce învață ei rezolvând sute de probleme dificile, poate avea și o aplicație practică.

Cu siguranță, perseverența copiilor și a doamnelor învățătoare implicate merită mai multe laude, dar acestea vor veni în primul rând din partea părinților. Noi putem doar să le urăm tuturor „succes”, să îi rugăm să ne facă părtași la bucuria și satisfacția lucrului bine făcut și să îi felicităm pentru că ne reamintesc, prin munca și dăruirea lor, de lucrurile cu adevărat importante în viață.

 

Prof. pentru înv. primar Bodriheic Emilia, Bontaș Gabriela, Borș Silvia și Crăciun Ancuța- Maria, lectori CJEx BN

 

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5