PLACĂ MEMORIALĂ

CONSTANTIN PAVEL,

ÎN BISTRIŢA BÂRGĂULUI

Consiliul Judeţean Bistriţa – Năsăud şi Rotary Club Bistriţa au organizat, marţi 22 septembrie 2009, ceremonia dezvelirii unei plăci memoriale la casa din Bistriţa – Bârgăului a marelui tenor Constantin Pavel (1884-1945), ctitorul primei opere româneşti, de la Cluj – Napoca.

La ceremonia dezvelirii acestei plăcii comemorative s-au rostit multe cuvinte frumoase, în legătură cu artistul Constantin Pavel, care pe drept cuvânt poate fi considerat cea de a treia mare personalitate a culturii româneşti, dată de judeţul Bistriţa – Năsăud, alături de Coşbuc şi Rebreanu, şi în mod sigur primul mare interpret român al muzicii de operă, fondator şi organizator al acesteia.

Dacă năsăudenii au însemnat istoria prin glorioasele lor acte militare din timpul graniţei, iar în artă au excelat prin creaţii literare ce au îmbogăţit tezaurul naţional, o mare contribuţie a fost adăugată, acestui minunat tezaur, de către bârgăuanul Constantin Pavel care a adus primăvara muzicii de operă în România.

Date despre Constantin Pavel se găsesc în câteva publicaţii, scrise de mari artişti, ca de exemplu Florica Cristoforeanu, oameni de cultură precum Teodor Tanco („Tenorul Constantin Pavel”, VRR, vol. I, 1973, p.243), Andrei Pavel Neuc („Medalion: Constantin Pavel”, Simp. Cult. al Văii Bârgăului, ed.II-a, 1973), Ioana Hangan („Constantin Pavel, per¬sonalitate artistică a Văii Bârgăului”, Răsunetul, aprilie, 1994), Gavril Ţărmure („Constantin Pavel, personalitate a culturii ro¬mâne”, Răsunetul 2107/1998), Niculae Vrăsmaş („Primăvara lui Tini Pavel”, Mişcarea Literară, An IV, nr. 1-2 (13-14), 2005, „Bârgăuanul Constantin Pavel, personalitate a muzicii de operă româneşti”, Gazeta de Bârgău, mai 2005) şi Mircea Gelu Buta („Oameni care nu trebuie uitaţi”, Mesagerul, nr.3922/18.09.2009), precum şi în unele emisiuni de televiziune.

Constantin Pavel s-a născut în comuna Bistriţa Bârgăului ca fiu al "notarăşului" Ştefan Pavel şi nepot al preotului Vasile Pavel, cel care a scris în anul 1876 prima istorie a comunei Bistriţa Bârgaului, de fapt prima monografie, pe care o cunoaştem, a unei aşezări bârgăuane şi a pus bazele aşezării permanente a satului Colibiţa, devenită acum o frumoasă staţiune montană.

În viaţa lui Constantin Pavel au existat trei momente cruciale, a căror desfăşurare a avut loc în frumoasa lună mai pe care avem datoria să nu l-e uităm: s-a născut la 21 mai 1884 şi a fost primul fondator şi interpret al operei Naţionale din Cluj, a cărei stagiune s-a deschis la 25 mai 1920 şi a trecut în eternitate, în aceeaşi lună mai, în ziua a tumultosului an 1945. Se poate spune că primăvara, prin frumoasa ei lună mai, care a marcat atât de intens, prin cele trei momente nodale, viaţa lui Constantin Pavel, a fost anotimpul care se asemăna cu însăşi firea marelui artist, a celui care a adus în sufletele noastre o veşnică primăvară, cea a muzicii de operă.

Evenimentul petrecut acum la Bistriţa Bârgăului este de mare importanţă şi face parte dintr-un proiect cultural, iniţiat de Rotary Club şi sprijinit de Consiliul Judeţean Bistriţa – Năsăud, care se va derula în continuare, prin ridicarea unui bust şi readucerea rămăşiţelor sale trupeşti, în cimitirul din comuna natală, ca semn de preţuire şi păstrarea în veşnicie a memoriei lui Constantin Pavel, personalitate de talie naţională şi europeană.

(Detalii suplimentare în „Gazeta de Bârgău” din 30.09.09).

Comentarii

05/12/09 23:21
popescu victor

Alaturi de compozitorul Nicolae Branzeu, Constantin Pavel (de data asta ca regizor) da viata primei opere romanesti de orientare expresionista: Saptamana Luminata. In semn de multumire si prietenie compozitorul ii dedica o simfonie ( simfonia 3).

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5