Zoltan Deak (IŞJ B-N): 132 de copii s-au întors în ţară în primul semestru

         Inspectorul şcolar general adjunct, Zoltan Deak, a anunţat, în cadrul unei conferinţe de presă, că în primul semestru al anului şcolar 2018-2019, au solicitat echivalarea studiilor efectuate în străinătate un număr de 132 elevi care au venit acasă din septembrie 2018 şi până-n prezent. Dintre aceştia, 62 sunt elevi de ciclu primar, 54 sunt în ciclu gimnazial, 12 elevi sunt la liceu, iar 4 au avut nevoie de echivalarea studiilor liceale pentru a urma o şcoală postliceală. Pe parcusul întregului an 2018, au revenit în Bistriţa-Năsăud nu mai puţin de 157 elevi. Cei mai mulţi elevi s-au reîntors din ţări precum Spania, Italia sau Norvegia, preponderent din UE.

         În ceea ce priveşte adaptarea acestor copii la sistemul de învăţământ românesc, există diferenţe de la caz la caz. Cei care depăşesc bariera de limbă, se reintegrează, probleme sunt doar pentru  copiii care nu ştiu limba română. În general,  „cu cât e mai mic copilul, cu atât e integrarea mai uşoară”. Aceşti copii care revin în România nu intră în categoria celor susţinuţi de profesori de sprijin sau învăţător itinerant, ci sunt ajutaţi de cadrele didactice şi de părinţi. De multe ori aceşti copii se înscriu într-o clasă inferioară tocmai pentru a avea timp să recupereze, mai ales când e cazul de admitere la liceu.

         În schimb, au solicitat apostilarea documentelor şcolare un număr de 32 copii care au plecat în străinătate, la care se adaugă acei copii care pleacă cu părinţii peste hotare fără să anunţe şcoala, fără a solicita o apostilă, fiind ţări europene care nu solicită aceste acte, mai ales pentru ciclul primar.     

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5