Ziua prieteniei în Școala Altfel

Săptămâna Școala Altfel-Să știi mai multe, să fii mai bun! este o adevărată provocare pentru toate cadrele didactice deoarece activitățile desfășurate cu copiii fac parte dintr-un demers didactic global, în care granițele dintre categoriile de activități dispar.
Apropierea Sfintei sărbători de Paște ne-a făcut să ne gândim și la cei mai puțin fericiți, adică la persoanele de vârsta celei ”de-a doua copilării”. În prag de sărbătoare, lumina și zâmbetul ar trebui să se regăsească pe fețele noastre. Din păcate, în jurul nostru există oameni care nu se pot bucura pe deplin de Sărbătoarea Învierii Domnului. Aceștia sunt frumoșii bătrâni din azilele din țară.
Din fragedă copilărie, omul trebuie format în spiritul binelui, a frumuseții sufletești, a adevărului, a credinței și a iubirii. Este minunat să fii mereu prezent printre oameni cu inima și sufletul, să ajuți necondiționat acolo unde este nevoie. Este o onoare să fii voluntar în comunitatea unde trăiești, să-ți pese de cei din jur. Atunci când dăruiești iubire, primești iubire, când respecți, ești respectat. Toate aceste valori pot fi cultivate în conștiința preșcolarilor prin participarea directă la acțiuni. Ca educatoare, purtăm în conștiință imensa răspundere de a educa, de a sădi în mentalul copiilor valori morale care vor da roade mai tarziu. Aceste valori morale încercăm să le cultivăm prin participarea directă cu copiii la viața comunității, iar cu timpul, prin acumularea acestei experiențe variate, ei își vor dezvolta capacitatea de a înțelege și de a discerne.
Noi, educatoarele de la Grădinița cu Program Prelungit Lechința, ne-am gândit că, încă de mici, preșcolarii pot acorda mare atenție acestor persoane vârstnice, prin a face mici acte de caritate. Am dorit să transformăm pentru câteva clipe o bătrânețe plictisitoare, întruna plină de bucurie, înțelegând că, acest gest poate aduce mângâiere multor persoane, că putem însenina niște fețe brăzdate de singurătate. Și ce poate fi mai înălțător decât generozitatea, altruismul și iubirea față de semeni? Și ce poate fi mai minunat decât faptul că, atunci când te simți singur și ți-e greu, cineva se gândește la tine?
Astfel, în data de 8 aprilie 2015, în Săptămâna Patimilor, am pornit în vizită în localitatea Teaca, cu microbuzul școlii pentru a desfășura activitatea ”Prietenia, comoara de preț”. Am poposit mai întâi la Grădinița cu Program Prelungit Teaca, cu care avem un parteneriat educațional intitulat ”Copilărie fericită”, unde le-am oferit din inimă copiilor ouă multicolore, cozonaci, iepurași de ciocolată, ornamente pascale și am primit din suflet ouă roșii, gogoși, suc și obiecte decorative. După ce ne-am cunoscut și împrietenit, ne-am îndreptat cu toții spre locul special amenajat care este Centrul Medico-Social Teaca pentru a desfășura activitatea intitulată ”Ne pasă de semenii noștri”. Aici, niște persoane cu suflet mare se ocupă și încearcă să le ofere o viață mai liniștită, siguranță sau adăpost unor persoane aflate în dificultate, lipsite de un acoperiș deasupra capului, unii fără mari venituri, bolnavi, cu diverse afecțiuni cronice și incurabile, alții ”mai tineri”, încă în putere, dar care, din diferite motive, au fost aduși la aceste centre de propriile familii.
Ne-au așteptat cu zâmbete, cu lacrimi, cu uimire. După ce ne-am prezentat cine suntem și de unde venim, preșcolarii au recitat câteva poezii și au interpretat câteva cântece. Apoi le-au împărțit tuturor daruri: pahare cu grâu frumos ornate și ouă roșii, felicitări, gogoși și cozonac. Și acestea nu au fost singurele daruri...în săptămâna premergătoare acestei activități, educatoarele de la GPP Lechința împreună cu părinții copiilor au colectat mai multe alimente: cartofi, ceapă, morcovi, usturoi, ulei, zahar, orez, paste făinoase, pastă de roșii, conserve de carne, borcane cu păstăi, murături, cu dulceață, cu compot, etc., alimente pe care le-am donat cu drag. Mulțumim, deasemenea, și sponsorilor care ne-au donat lactate și cozonaci, SC LECHLACTO SRL și SC PAULANER SRL care, ca de fiecare dată, sunt alături de noi în desfășurarea unor astfel de activități.
Am dorit să fim pentru aceste persoane o mână întinsă care ridică, o inimă care înțelege și o amintire care ajută. Se putea citi pe fețele lor, că acest eveniment, faptul că cineva s-a gândit și la ei, a valorat mai mult decât o mie de cuvinte.
La final copiii au fost răsplătiți de personalul acestui centru cu cozonac și suc, mulțumindu-ne pentru acest gest minunat.
Ne bucurăm că am reușit să-i scoatem din monotonia de zi cu zi pe acești semeni, să ne unim forțele și să nu-i abandonăm, iar atunci când se poate, să ne implicăm și mai mult în acțiuni de caritate. Spiritul de omenie se manifestă în relațiile cu semenii noștri, iar piatra de încercare a omeniei este fapta bună, care dă cu totul altă coloratură vieții morale a omului.

Prof. înv. preșc. LAURA-MARIA GREAB

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5