Ziua Învierii. Piese corale religioase, interpretate de corurile reunite Appassionata şi Viva la Musica

           Corurile reunite Appassionata a Centrului Cultural Municipal din Bistriţa şi Viva la Musica a Forumului Democrat German din Cluj-Napoca, sub bagheta dirijorului Francisc Mureşan, i-au încântat pe bistriţeni, în acest sfârşit de săptămână. Evenimentul cultural „Ziua Învierii” , de o mare ţinută, a fost susţinut de Primăria municipiului Bistriţa şi Centrul Cultural Municipal „George Coşbuc”.

          După cum ne informează preşecintele Appassionata, Mircea Chira, sâmbătă seara, la Biserica romano-catolică „Sfânta Treime”, programul a cuprins piese corale religioase precum „Hristos anesti” – G. Musicescu, „Sfânt” – M. Cuteanu, „Carii, carii pe heruvimi” – M. Cuteanu, „Rugăciune” – M. Cuteanu, „Cântec de mărire” – M. Cuteanu, „Ave Verum” – C. Saint-Saens, „The Lord Bless You” – E. F. Morris, „Bogoroditse Devo, Raduisia” – S. Rachmaninov, „Psalmul 123” – M. Negrea şi „Alleluia” – R. Thompson.

          Duminică, recitalul a fost susţinut în cadrul Sfintei Liturghii de la Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” – Coroana a Protopopiatului Ortodox Bistriţa. Auditoriul a avut posibilitatea să asculte piesele corale „Heruvic” – D. Bortneanski, „Ca pre Împăratul” – D. Bortneanski, „Sfânt” – M. Cuteanu, „Irmosul Învierii” – C. Porumbescu, „Ziua Învierii” – N. Lungu, „Concertul nr. 1” – Gavril Musicescu şi „Hristos a Înviat”. 

La concerte a fost prezent şi prefectul Mica Oprea şi managerul Centrului Cultural, Gavril Ţărmure. 

          A fost o explozie de culoare, de frumos, de tradiţie, de credinţă pe care spectatorul – chiar dacă recitalurile au fost susţinute în biserici – a primit-o cu aplauze şi aprecieri. E un spectacol de suflet dorit de artiştii celor două coruri, care alături de dirijorul Francisc Mureşan, merită toate felicitările noastre.

Comentarii

03/05/22 13:02
Radu

Inainte de a asculta Piese corale religioase, interpretate de corurile reunite Appassionata şi Viva la Musica, să nu uităm că astăzi 3 mai, este "Ziua mondială a libertăţii presei".
Libertatea de exprimare este chestiune importantă. Ziua mondială a libertăţii presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, în 1993, în urma unei recomandări adoptate la a XXVI-a sesiune a Conferinţei Generale a UNESCO. ONU a declarat ziua de 3 mai drept Ziua mondială a libertăţii presei pentru a aduce în atenţia publică importanţa şi necesitatea respectării libertăţii de exprimare, conform articolului 19 din Declaraţia Universală a Drepturilor Omului: „Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum şi libertatea de a căuta, de a primi şi de a răspândi informaţii şi idei prin orice mijloace şi independent de frontierele de stat”. Cu toate astea, au existat si mai există numeroase încercări de îngrădire a libertătii presei din România. Cel mai recent exemplu este din luna martie, 2022 când Guvernul României, prin Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU), la care s-a alăturat CNA și mai multe ONG-uri, a pregătit o platformă informatică, ce va scana presa online, dar și bloguri și rețele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare și propagandă în contextul conflictului din Ucraina. Cine asociază Guvernul, preşedintele şi premierul cu corupţia ori incompetenţa e suspect de propagandă rusă în algoritmii propuşi.
(Vezi: https://www.cotidianul.ro/statul-isi-face-un-soi-de-big-brother-pentru-p...)

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5