Ziua Europei 2021 - Weekend european în cetatea Bistriței

            Pentru a marca Ziua Europei, echipa EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud a pregătit un program special pentru acest sfârșit de săptămână, cu activități pentru toate vârstele și gusturile, organizate atât în mediul real - în Centrul istoric al Bistriței: acțiuni interactive în cadrul Târgului „Produs în Bistrița-Năsăud și la centrul de informare europeană care și-a deschis porțile la începutul acestei luni, la Casa Argintarului, desigur, cu respectarea tuturor măsurilor de siguranță impuse, cât și în cel virtual: pe pagina proprie de pe rețeaua de socializare Facebook: https://www.facebook.com/EuropeDirectBistritaNasaud. Cuvintele cheie ale acestor zile sunt optimismul, solidaritatea, promovarea și valorificarea sustenabilă a moștenirii culturale - produse locale tradiționale, naturale și patrimoniu construit.        

            Uniunea Europeană oferă cetățenilor săi oportunitatea de a contribui la dezvoltarea propriilor comunități și a întregii Europe, dialogul și participarea acestora fiind încurajate cu sprijinul rețelei EUROPE DIRECT, administrate de către Comisia Europeană. Parte a acestei rețele, Centrul EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud, găzduit de Asociația „Produs în Bistrița-Năsăud”, în parteneriat cu Filiala Județeană Bistrița-Năsăud a Asociației Comunelor din România, își propune să răspundă, cât mai aproape de „firul ierbii”, nevoilor locale, în special în ceea ce privește educația „verde”, digitalizarea, informarea și cooperarea pentru dezvoltarea comunității.

Contextul ultimilor ani – atacurile teroriste, pandemia COVID-19 și implicațiile ei sociale, sanitare și economice, creșterea popularității mișcărilor extremiste și ultra-naționaliste – ne-au făcut să ne simțim, deseori, mai singuri și mai puțin încrezători. Solidaritatea între națiunile europene a fost mai importantă ca niciodată, iar astăzi, datorită eforturilor comune la nivel european, avem semnalele unei apropiate reveniri la normalitate și ale unui nou început, mai sigur, mai ”verde” și mai sensibil la nevoile reale ale oamenilor.  

            Locuitorii județului nostru poartă în inimă și în gânduri o zestre bogată, formată la confluența mai multor culturi, fiind prin esența lor, pro-europeni. Cu ocazia Zilei de 9 Mai - Ziua Europei și, în acest an, și Ziua Costumului Popular (sărbătorită anual, în a doua duminică din luna mai) - EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud, cu sprijinul Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud, propune un weekend cu activități diverse, ce constituie esența Produs în Bistrița-Năsăud - inima care pulsează trecutul, prezentul și viitorul, istoria și realitatea locală, emoția tradițională și modernă - activități menite să dezvăluie sau să reamintească importanța valorilor europene, valorilor culturale locale ca parte integrantă a identității culturale a ”bâtrânului” continent, precum și să încurajeze implicarea activă tuturor în devenirea Uniunii.

Astfel, pe 8 mai 2021, echipa EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud este prezentă cu un stand informativ în cadrul Târgului Produs în Bistrița-Năsăud, organizat în Piața Centrală a municipiului Bistrița, iar pe 9 Mai, atât în mediul virtual - cu un maraton video supriză, pe tot parcursul zilei, pe pagina de Facebook, cât și în cel real - începând cu ora 15.00, la Casa Argintarului, acolo unde poarta e deschisă tuturor, spre un tărâm al istoriei, culturii, emoțiilor și gândurilor pentru un viitor așa cum ni-l dorim. Activitățile se încheie la orele serii, cu iluminarea clădirii în culorile Uniunii Europene.  

Contact: Elena-Maria Bărbos – Coordonator. Pentru informații privind oportunitățile oferite de către Uniunea Europeană, noutăți privind activitățile sale și implicare în dialoguri pe teme europene, EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud invită locuitorii județului să îi treacă pragul la centrul local de informare europeană de la Casa Argintarului, str. Dornei, nr.5, Bistrița sau să îi contacteze prin e-mail: [email protected].

 

 

Program:

 

Sâmbătă, 8 mai

9:00 – 14:00

Bistrița, Piața Centrală

Stand informativ și activități interactive în cadrul Tâgului tradițional ”Produs în Bistrița-Năsăud”

Întâlnire cu producătorii locali de produse tradiționale

Duminică, 9 mai

15:00 – 18:00

Bistrița, Casa argintarului, Str. Dornei, nr. 5

Incursiune în istoria și cultura cetății Bistriței, într-un loc de poveste, plin de emoții ce pulsează trecutul, prezentul și viitorul

Întâlnire cu echipa EUROPE DIRECT Bistrița-Năsăud

20:45 – 21:00

Bistrița, Casa argintarului, Str. Dornei, nr. 5

Casa Argintarului în culorile Uniunii Europene

12:00 – 22:00

https://www.facebook.com/EuropeDirectBistritaNasaud

”De la suflet la suflet” – maraton de mesaje video din partea unor oameni dragi sufletului nostru

 

 

 

Comentarii

07/05/21 14:54
A

Cândva, la 9 mai sărbătoream Ziua Independenței de Stat a României...

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5