Ziua Armatei României - simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc - marcată la Cercul Militar Bistriţa

Ziua de 25 Octombrie – ZIUA ARMATEI ROMÂNIEI  - este o zi înscrisă în calendarul sărbătorilor noastre de suflet, o zi de cinstire a eroismului şi jertfelor prin care, de-a lungul vremii, oştirea noastră şi-a îngemănat faptele de arme cu soarta neamului românesc, îndeplinindu-şi misiunea nobilă de a apăra ţara. Cu ocazia acestei zile de sărbătoare, structurile Brigăzii 81 Mecanizată „General GRIGORE BĂLAN”, din toate garnizoanele, organizează o serie de activităţi culturale, adunări festive, ceremonii militare, acţiuni de promovare a carierei militare şi prezentari de tehnică, armament şi echipamente militare în şcoli.

Cercul Militar Bistriţa a găzduit, miercuri după-amiaza, un amplu eveniment dedicat Zilei Armatei României, care a debutat cu un simpozion, urmat de un spectacol în care s-au îmbinat elementele folk, cu cele folclorice, cântecele patriotice şi cele ostăşeşti. Acţiunea a fost coordonată de şeful Cercului Militar Bistriţa, plt. maj. Paul Petrovan, cel care a fost gazdă bună atât pentru militarii prezenţi din Garnizoana Bistriţa, cât şi pentru elevi şi profesori bistriţeni sau reprezentanţi ai comunităţii.

În debutul simpozionului, mr. Răzvan Zegleanu, comandantul Comenduirii Garnizoanei, a punctat câteva dintre reperele acestei Zilei Armatei României. „25 octombrie constituie amintirea unei zile de mândrie naţională, ziua când Armata României şi-a îndeplinit menirea (...) Data de 25 octombrie a rămas întipărită în sufletele românilor  ca ziua în care ţara îşi sărbătoreşte Armata şi pe cei care au fost sau care sunt în slujba ei”, a spus mr. Zegleanu, menţionând de misiunea nobilă pe care o are Armata Română, de a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului român.  Acesta a evidenţiat faptul că la 25 octombrie 1944, militarii români au eliberat, la Carei, ultima brazdă de pământ românesc care era sub ocupaţie, reliefând forţele umane şi tehnice angajate, dar şi pierderile de vieţi omeneşti.  

Din 1830, anul înfiinţării armatei române moderne, şi până în anul 1951, în tradiţia românească nu a existat o zi dedicată exclusiv sărbătoririi faptelor de arme ale poporului. Aflată în centrul atenţiei publice, mai ales după Războiul de Independenţă (1877-1878), Armata Română a participat anual la manifestările prilejuite de Ziua Înălţării Domnului, devenită Ziua Eroilor după Primul Război Mondial, şi la cele dedicate Zilei Naţionale (la acea vreme, 10 mai).

La 2 octombrie 1951 a fost sărbătorită pentru prima dată Ziua Forţelor Armate ale Republicii Populare Române, iar din anul 1959 a fost stabilită, prin Decret, ca zi aniversară ziua de 25 octombrie.Astfel, data de 25 octombrie a fost oficializată ca simbol al tuturor bătăliilor şi eroilor neamului românesc şi s-a impus mentalului colectiv naţional, întipărindu-se în sufletele românilor ca zi în care ţara îşi sărbătoreşte armata şi pe cei care au fost în slujba ei.

Col. (rez.) Ioan Cordovan a expus un material referitor la tradiţiile militare în Bistriţa, în timp ce Cornelia Vlaşin, şef al Serviciului Arhivelor Naţionale Bistriţa-Năsăud, a prezentat un material despre atitudinea Armatei României şi a populaţiei locale odată cu pătrunderea armatei în Transilvania, reflectate în documentele de arhivă.

În finalul simpozionului, locţiitorul Comandantului Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, col. Ioan Marian Cristurean, i-a invitat pe participanţi să fie alături de militarii bistriţeni şi la ceremonia militară din 25 octombrie, începând cu ora 14.00, de la Monumentul Eroilor din Piaţa Petru Rareş a municipiului Bistriţa. Pe timpul ceremoniei va avea loc predarea pachetelor pregătite de elevii bistriţeni pentru militarii dislocaţi în teatrul de operaţii din Afganistan. Manifestările organizate în garnizoana Bistriţa se vor încheia cu Ceremonia de retragere cu torţe, între orele 19.00-20.00. Aprinderea torţelor se va face în curtea Protopopiatului Bistriţa, militarii urmând să se deplaseze pe itinerarul Protopopiatul Bistriţa – Pietonal Liviu Rebreanu – Piaţa Centrală - Primărie – str. Gheorghe Şincai – str. Gării – B-dul Republicii – str.1 Decembrie – str. Avram Iancu.

 

***

În partea a doua a evenimentului, onor Armatei în zi de sărbătoare s-a adus prin cântec şi joc. Rada Măierean şi Elena Bălan, membre ale grupului folk al Cercului Militar Bistriţa, au interpretat piesele „Pentru ea”, pe muzica şi versurile aparţinând regretaţilor Doina şi Ion Aldea Teodorovici, dar şi „Clopotul reîntregirii” (versuri Adrian Păunescu, muzica Ştefan Hruşcă).

Dansurile populare nu au lipsit din momentul artistic, Ansamblul Doiniţa aducând în scenă o suită de pe Valea Şieului, în coregrafia lui Cristian Buta. Grupul vocal Doiniţa – în componenţa Delia Bachiş, Nicoleta Dornean, Bianca Cojoc şi Adela Berbecar – au interpretat cântecele patriotice „Cântec pentru Bucovina”, „Cântec pentru tata” şi „Măi, române, românaş”.

Finalul a aparţinut Muzicii Militare a Garnizoanei Bistriţa  şi corului Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan”, cu o suită de cântece ostăşeşti, dirijor plt. adj. Bogdan Bejinaru.   

 

Comentarii

24/10/18 20:33
Archiudean Florentin

Bravo Paul Petrovan. Esti pe drumul cel bun care iese la...autostradă! Te felicit din toata inima!

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5