La Năsăud

Zilele liceului

În Aula Colegiului Naţional „George Coşbuc”, arhiplină, a răsunat „Oda liceului”, la 146 de ani ai şcolii năsăudene, cea mai reprezentativă din judeţ şi din Ardeal, încă de la înfiinţare. Cu toate că a împlinit această frumoasă vârstă la sfârşitul săptămânii trecute, manifestările omagiale se desfăşoară pe parcursul acestei săptămâni (6-9 octombrie) cu participarea unor prestigioşi invitaţi, şi ei foşti elevi ai bătrânului liceu grăniceresc.

Marţi, aşa cum vă spuneam, prima zi a manifestărilor, a fost dedicată „bobocilor” din clasele a IX-a, care au aflat din expunerile directorului colegiului, prof. Dorel Alexandru Coc, citându-l pe romancierul Liviu Rebreanu, că „Mulţi din bărbaţii de seamă ai Ardealului au fost mândri a fi elevii acestui liceu măcar şi vremelnic” şi că un număr de 18 academicieni năsăudeni au plecat de pe băncile acestui liceu, număr care s-a completat pe parcurs, ajungând la 27, după cum aflăm din scrierile prof. univ. dr. scriitorul Teodor Tanco, şi dumnealui fost elev al liceului năsăudean.

Profesorul Ioan Seni le-a făcut o „istorie” completă a liceului, de la înfiinţare şi până în prezent, după ce i-a felicitat că au ales această prestigioasă unitate de învăţământ. Printre altele, „bobocii” au aflat că „Oda liceului” datează din 1871, fiind compusă de Ioan Marte Lazăr, directorul de atunci al liceului grăniceresc. De asemenea, au aflat că Nicolae Iorga îl considera „cel mai frumos liceu din câte licee au românii de peste munţi”; că în ultimii trei ani, liceul a fost premiat de MECT pentru rezultate foarte bune obţinute la Bacalaureat; că doi dintre profesorii acestui prestigios liceu au ajuns în Parlamentul României, unul fiind chiar directorul Dorel Alexandru Coc; că în curând, va apărea „Dicţionarul culturii şi civilizaţiei populare din Ţara Năsăudului” de sub „bagheta” profesorului Ioan Seni, preşedintele Despărţământului Năsăud al Astrei, în care vor fi regăsiţi mulţi părinţi ai elevilor acestui liceu graţie activităţii lor pe tărâmul culturii…

Profesorul Romulus Berceni, după ce a transmis salutul primarului urbei, ing. Dumitru Mureşan, şi a legislativului local, în calitatea dumnealui de consilier local, a citit o poezie proprie din volumul „Emanaţii” scrisă special pentru aceste manifestări, intitulată „la aniversare”.

Sărbătoarea dedicată „Zilelor Colegiului Naţional George Coşbuc” l-a avut invitat pe prestigiosul scriitor, prof. univ. dr. Teodor Tanco, al cărui operă a ajuns la peste patruzeci de cărţi, fiind o adevărată piatră de temelie la edificiul culturii şi literaturii naţionale, o adevărată sursă de documentare pentru cei care doresc să studieze cultura Ţării Năsăudului, a acestei părţi de ţară a Ardealului.

După o scurtă prezentare a scriitorului pe care-l consideră foarte aproape de năsăudeni, dumnealui înţelegând cel mai bine spiritualitatea năsăudenilor, directorul Coc le sugerează elevilor de clasele XI-XII să intre în dialog cu reputatul profesor universitar doctor, lucru ce s-a şi întâmplat pe parcursul unei ore. Scriitorul Teodor Tanco şi-a început oratoria astfel „Solicit 45 de minute în care să dialoghez cu dumneavoastră. Dă, Doamne, din cuvintele-sămânţă ce le voi spune în faţa voastră să încolţească măcar un vlăstar care să crească, să rodească pentru a duce mai departe faima acestui colţ de ţară…”.

Scriitorul T. Tanco a răspuns pe rând întrebărilor adresate atât de profesorii Niculae Bosbiciu, Gheorghe Pleş, Ioan Seni, cât şi a elevilor. Dumnealui a ţinut, în încheiere, să se adreseze profesorilor, spunând „Domnilor profesori, fiţi drepţi, cinstiţi, nu luaţi nota elevilor, dar în acelaşi timp nu fiţi ignoranţi, fiţi o lumânare de veghe la nemurire…”.

A oferit o carte elevei Daniela Titieni din clasa a XI-a D, care a enumerat câteva titluri din opera marelui scriitor năsăudean, ardelean cu adânci rădăcini în istoria locului.

Ultima zi din cadrul manifestărilor dedicate „Zilelor liceului” l-a avut invitat pe un alt fiu al locului, fost elev al liceului, lector univ. dr. Liviu Buzilă.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5