Zi de sărbătoare cu dublă însemnătate pentru pompierii militari bistrițeni

La sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Bistrița” al județului Bistrița – Năsăud, sâmbătă, a avut loc un ceremonial militar cu ocazia aniversării a 85 de ani de la înființarea primei subunități de pompieri militari în orașul Bistrița.

La acest eveniment important din viața salvatorilor bistrițeni au participat deputatul Bogdan Ivan Gruia, prefectul județului Bistrița – Năsăud, doamna Mica Oprea, domnul Emil Radu Moldovan - președintele Consiliului Județean Bistrița – Năsăud, primarul municipiului Bistrița, domnul Ioan Turc, comandanții și șefii unităților militare aparținând Sistemului National de Apărare, Ordine Publică si Siguranța Națională din județul Bistrița – Năsăud, reprezentanților instituțiilor publice deconcentrate si descentralizate județene, cadre active, în rezervă și retragere ale Inspectoratului General pentru Situații de Urgență și mulți alți colaboratori ai inspectoratului nostru.

După un moment de reculegere pentru pompierii militari bistrițeni care au trecut la cele veșnice, inspectorul șef, colonel dr. ing. Constantin Florea a oferit plachete aniversare tuturor celor care au condus destinele și au contribuit la dezvoltarea subunității bistrițene de-a lungul timpului, precum și partenerilor locali din administrația județeană și a municipalității.

***

În a doua parte a ceremonialului militar, 40 de tineri au jurat credință României, au jurat că vor fi alături de oameni oricând va fi nevoie. Jurământul militar este legământul sacru față de țară.

"Jur credinţă patriei mele, România.
Jur să-mi apăr ţara, chiar cu preţul vieţii.
Jur să respect Constituţia, legile ţării şi regulamentele militare.
Aşa să-mi ajute Dumnezeu"

Comanda ISU Bistrița – Năsăud le-a urat bun venit în familia noastră și i-a asigurat de tot sprijinul necesar în această carieră militară pe care și-au dorit-o.

După o perioadă de pregătire în cadrul programului de formare inițială a soldaților profesioniști, a avut loc ceremonia de depunere a legământului de credință față de Patrie. Urmează încă o perioadă de pregătire profesională a acestora care să le permită ulterior aportul la gestionarea de către ISU Bistrița – Năsăud a situațiilor generate de diferite tipuri de risc (furtuni, viscol, inundații, alunecări de teren, secetă, temperaturi extreme, incendii de vegetație uscată, cutremure de pământ, accidente, avarii și incendii în industrie, epizootii, epidemii, incendii etc).

După finalizarea perioadei de pregătire, acești tineri minunați își vor desfășura activitatea în cadrul subunităților de intervenție a inspectoratului.

***Info background

Prima formă a jurământului o întâlnim în antichitate, când Jocurile Olimpice începeau cu o procesiune solemnă, jertfe, defilarea concurenților și jurământul olimpic. Mai târziu, în Imperiul Roman, fiecare soldat roman își exprima credința printr-un jurământ denumit sacramentum.

În Evul Mediu, ceremonia care cuprindea jurământul de credință și de supunere al unui vasal față de suzeranul său purta denumirea de omagiu. Ulterior, peste vechiul omagiu s-a suprapus un al doilea ritual, strict religios: cu mâna întinsă pe Evanghelie sau moaște, noul vasal jura să-i fie credincios stăpânului său. Era ceea ce se numea jurământ de credință.

Se constată, că din jurământul militar izvorăsc două dimensiuni esențiale: apărarea țării până la sacrificiul suprem și existența divinității în cadrul acestui legământ.

Le urăm bun venit în rândul militarilor și le dorim succes în activitate!

INFORMARE ŞI RELAŢII PUBLICE ISU „BISTRIŢA”

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5