Zece ani de „Conexiuni”, 30 de numere ale revistei Centrului Cultural Municipal

În aceste zile, Centrul Cultural Municipal marchează zece ani de la înfiinţarea Societăţii Scriitorilor Bistriţeni „Conexiuni” ce se află sub sigla Centrului Cultural Municipal. În tot acest timp, scriitorii bistriţeni, coordonaţi de prof. dr. Dorel Cosma (directorul CCM) şi Elena M. Cîmpan (preşedinte „Conexiuni”), au dus numele municipiului nostru prin literatură nu doar în ţară, ci şi în străinătate, remarcabile fiind turneele în care au fost lansate antologiile traduse în şapte limbi. Astăzi, Societatea „Conexiuni” are relaţii de colaborare cu instituţii importante, dar şi cu asociaţii literare, amintind aici doar pe un prieten apropiat al bistriţenilor - Joel Conte, preşedintele Federaţiei de Europoezia din Paris, acolo unde poezia bistriţeană s-a auzit de mai multe ori din Turnul simbol al Franţei – Eifel.
În ceas de sărbătoare, două noi antologii îşi fac apariţia pe piaţa de specialitate. Antologia „Un deceniu de Conexiuni” cuprinde nu mai puţin de 40 de scriitori, atât membri ai cenaclului, cât şi colaboratori ai acestuia din ţară, dar şi din străinătate. Antologia, coordonată de scriitorii Dorel Cosma şi Elena M. Cîmpan, este o oglindă a activităţii literare actuale. De asemenea, în cadrul Festivalului „Liviu Rebreanu” este lansată şi antologia „Amintiri de pe o ilustrată”, coordonată de Dorel Cosma şi Muguraş Maria Petrescu. „Mă simt apropiată sufleteşte de cei cinci poeţi incluşi aici pentru că i-am descoprit şi altfel decât ca oameni, ajungând prin poezia lor la esenţa însăşi a sufletului lor. Prin traducerea mea încredinţez literaturii universale pe aceşti creatori aleşi dintre fruntaşii poeziei transilvane”, declară Muguraş Maria Petrescu, unul dintre traducătorii avizaţi de azi din România.
Antologia are ISBN atât din România, cât şi de la o editură din New York care girează astfel poezia bistriţeană pe tărâmul american.
Revista „Conexiuni” marchează în aceste zile 30 de numere, în care cultura bistriţeană este oglindită aşa cum se cuvine. De la literatură la teatru şi folclor, într-o condiţie grafică aparte, materialele subliniază rolul important pe care îl ocupă Centrul Cultural Municipal în promovarea şi educarea prin cultură. Numeroasele prezenţe ale artiştilor pe scenele lumii sunt tot atâtea momente în care revista „Conexiuni” a ajuns la cititori de peste mări şi ţări. Cu o înfăţişare modernă, având un aer occidental, publicaţia bistriţeană prezintă momentele importante ce se derulează în lumea artelor – lansări de carte, concerte, turnee.
Sunt alături de colectivul acestei reviste, dar şi în societate, încă de la început. Urez colegilor mei mulţi ani cu bucurii în lumea scrisului, iar Conexiunile Bistriţei să răsune şi de acum.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5