Vrei sa fii auditor energetic? Iata ce trebuie sa stii!

Daca tocmai ti-ai finalizat cursurile si esti fericitul posesor al unei diplome in inginerie sau arhitectura, urmeaza sa pui in aplicare ceea ce ai invatat in timpul facultatii. Ei bine, aceasta este cea mai grea parte. Ti-ai terminat studiile, dar inca nu te-ai hotarat in privinta unei profesii? Afla ca industria energetica este un domeniu in continua dezvoltare si cauta absolventi dornici sa inceapa o cariera.

Intr-adevar, profesia de auditor energetic nu a ajuns de foarte mult timp pe meleaguri romanesti. Cu toate acestea, ea joaca un rol foarte important pe piata muncii si este o pozitie destul de dorita in prezent.

Cu ce se ocupa un auditor energetic?

Dupa cum spuneam, daca ai terminat arhitctura sau ingineria, cu siguranta stii care e treaba cu cladirile. Ei bine, in calitate de auditor energetic, trebuie sa evaluezi performanta energetica a cladirilor, sa efectuezi audituri si sa elaborezi certificate energetice. Auditorul este, asadar, profesionistul care se ocupa de analiza energetica a cladirii, pe care o va incadra in cele din urma intr-o clasa de performanta.

In conformitate cu rezultatele analizei efectuate, auditorul va acorda un calificativ cladirii intre A-G, primul reprezentand nivelul cel mai scazut de consum. Tot in functie de aceste rezultate, auditorul elaboreaza o serie de masuri necesare pentru a micsora consumul de energie al cladirii analizate.

Ce trebuie sa faci pentru a deveni auditor?

Inainte de toate, iti trebuie niste studii care sa demonstreze ca ai cunostinte in domeniul energetic. Daca ai deja o diploma care atesta finalizarea unor studii universitare, urmatorul document necesar este un certificat. Pentru a intra in posesia lui, va trebui sa urmezi un curs in domeniul energetic pe care il vei finaliza cu un proiect personal in cadrul examenului de atestare.

Aceasta profesie ofera si posibilitati de avansare de-a lungul timpului. Astfel, in functie de experienta pe care o vei dobandi in timp, dupa minim 3 ani ai sanse de a deveni auditor energetic de grad ll, iar dupa 5 ani poti ajunge auditor energetic de grad l.

 Ce este, de fapt, raportul energetic realizat de auditor?

Un auditor energetic pentru cladiri urmeaza cateva etape in vederea eficientizarii consumului de energie: de la diagnosticarea starii initiale a proceselor tehnologice si a schemei fluxului tehnologic si de proces, la etapa de solutii si recomandari si nu in ultimul rand, elaborarea unor programe de masuri privind cresterea eficientei energetice.

 Mai simplu spus, auditorul se ocupa de auditul energetic al unei cladiri cu scopul de a stabili performanta energetica a acesteia si vine in completare cu diverse solutii de reabilitare si modernizare in vederea scaderii consumului de energie. Cum fiecare demers isi are concluzia, auditul energetic se finalizeaza cu un raport de audit energetic.

In acest raport este descries intregul proces pe care auditorul l-a efectuat si sunt mentionate: caracteristicile energetice si termice ale cladirii, masurile pe care le propune pentru imbunatatirea performantei energetice si concluziile referitoare la costurile, aplicarea si durata acestor masuri.

 Pasii pe care trebuie sa ii urmezi daca te-ai gandit sa pasesti pe un drum profesional in domeniul energetic pot parea o provocare la prima vedere. Profesionistii acestui domeniu precum cei din Companiile Elsaco stiu ca orice profesie are un drum lung de urmat, dar prin munca si dedicare recompensele nu vor intarzia sa apara.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5