Vrednic este! Părintele Lucian Blaga, instalat preot la Biserica din cartierul Ştefan cel Mare Bistriţa

A treia zi de Crăciun a fost sărbătoare la Biserica Sfânta Treime din Bistriţa. Părintele protopop Alexandru Vidican l-a instalat preot pe părintele Lucian Blaga care a slujit 15 ani la Domneşti şi care, în urma unui concurs, a primit binecuvântarea Mitropolitului Andrei de a păstori comunitatea din cartierul Ştefan cel Mare. Părintele va sluji alături de părintele inspector Tudor Mudure pe postul vacantat în urma mutării părintelui Marius Pintican la Biserica de la Apollo.
La Sfânta Liturghie şi la momentul instalării au fost prezenţi preoţii Cristian Marţian, Marius Pintican, Emanuel Vidican, Ioan Suciu, Vasile Chiţa, alături de părintele paroh Tudor Mudure, preot-prof. Nicolae Feier şi protopopul Alexandru Vidican.
În cuvântul său, părintele Nicolae Feier l-a numit pe noul preot un „înger al Domnului” care vine după o slujire îndelungată şi fructuoasă din satul natal al sfinţiei sale, Domneşti. În acelaşi timp, a făcut un istoric al Parohiei Sfânta Treime a cărei temelie a fost pusă de preoţii de la Biserica Coroana, iar mai apoi misiunea a fost preluată de părintele Ioan Suciu şi, după pensionarea acestuia, dusă mai departe de tinerii preoţi.
„Din mâna părintelui Tudor Mudure, colegul sfinţiei voastre, primiţi, părinte Lucian, Sfânta Evanghelie, cea care este ca o fântână din care cu cât scoţi mai multă apă cu atât este mai proaspătă. Să scoţi din această Evanghelie cuvinte proaspete, să-l faci pe Mântuitorul Hristos mereu actual în rândul credincioşilor pe care de astăzi îi veţi păstori.
Din partea părintelui Marius Pintican, cel care de astăzi pleacă într-o altă misiune, veţi primi Crucea pe care trebuie s-o purtaţi în mijlocul credincioşilor. Cu această Cruce, aşa cum vei bate în porţile Împărăţiei lui Dumnezeu în noaptea Învierii, să baţi la porţile sufletelor bistriţenilor.
Din partea părintelui Cristian, de la Biserica Armatei, vecin cu dumneavoastră, îţi încredinţăm cheia cu care să deschizi sufletele credincioşilor. Să deschizi cu multă luare aminte, să nu zgârii niciun suflet, să ai răbdare cu copiii pentru nevinovăţia lor, pentru cei maturi să te faci prieten, iar cu cei mai în vârstă să ai răbdare până-şi vor termina plânsul pentru că şi plânsul este o prescură adusă la icoană. Dorim ca bucuria zilei de astăzi să fie o prelungire a sărbătorilor Naşterii Domnului şi să-i spunem noului părinte la mulţi şi fericiţi ani”, a spus protopopul Alexandru Vidican.
La rândul lui, profund emoţionat, părintele Tudor Mudure a adresat câteva cuvinte de bun venit colegului cu care va sluji la Sfântul Altar: „Este o sărbătoare pentru parohia noastră şi pentru municipiul nostru şi vreau să-i urez din toată inima bun venit părintelui Lucian în familia noastră. Noi facem parte cu toţii din familia Sfintei Treimi. Părinte Lucian te primim cu braţele deschise, alături de bunii noştri credincioşi într-o parohie în plină dezvoltare, cu oameni deosebiţi. Părintele vine în mijlocul nostru cu doamna preoteasă şi cei doi copilaşi şi ne bucurăm că Dumnezeu ne-a învrednicit în continuare de un preot bun. Împreună vom continua misiunea sfântă care are comoara în cer, dezvoltată până acum alături de colegul nostru, părintele Marius Pintican, în cei aproape cinci ani de slujire împreună. Vom avea în atenţie slujirea liturgică şi ne vom concentra pe activitatea pentru copilaşi, tineri, activitatea social-culturală şi de pastoraţia individuală la casele oamenilor, indiferent de vârsta lor. Îl rugăm pe bunul Dumnezeu să ne binecuvânteze pe toţi, să ne dăruiască împreună slujire cu pace, linişte şi tot ce este mai bun”.
„Înainte de toate vreau să mulţumesc Cerului, lui Dumnezeu, Maicii Domnului, tuturor sfinţilor şi tatălui meu, iar pe plan pământean aduc mulţumirile mele părintelui mitropolit Andrei care mi-a acordat foarte multă încredere şi m-a trimis prin ascultare, în urma unui examen, să vă slujesc cu drag. Mulţumesc părintelui protopop, cu care ne cunoaştem de peste 15 ani, care-mi este model în pastoraţie pentru că este un protopop plin de înţelepciune, al păcii, al liniştii. Noi, cei tineri, avem de învăţat de la dânsul foarte multe lucruri. Mulţumesc părintelui Nicolae Feier, cu care ne-am întâlnit în nenumărate rânduri şi am discutat foarte multe lucruri duhovniceşti, dar şi de istorie. Nu pot să nu-i mulţumesc şi naşului meu, părintele Cristian de la Armată, un om care mi-a sădit în minte şi în suflet, împreună cu doamna preoteasă, răbdare, echilibru. Aduc mulţumiri părintelui Suciu, ctitorul acestei biserici, pentru că ştiu cât de greu se construieşte. Şi eu am construit două biserici, o casă parohială şi o capelă. Toate acestea îţi cer viaţa şi sufletul. Îi mulţumesc şi colegului meu de Seminar, părintele Marius Pintican, şi părintelui Tudor, şi mă bucur că vin în această comunitate ştiind că aici se lucrează foarte mult cu tinerii. Mulţumesc soţiei, copiilor, mamei mele şi fratelui meu, care sunt un pilon de rezistenţă care-ţi este alături indiferent dacă greşeşti sau nu. Vă încredinţez de toată preţuirea mea, mă bucur că m-aţi primit cu braţele deschise, vreau să slujesc cu timp şi fără timp, să ne bucurăm împreună, să plângem împreună. În epoca globalizată trebuie să împlinim porunca Mântuitorului – să vă iubiţi unii pe alţii”, a declarat părintele Lucian Blaga.
La evenimentul religios au fost prezenţi primarul municipiului Bistriţa, Ioan Turc, primarul comunei Mărişelu – Horea Petruţ, deputatul Bogdan Ivan.
Să-i urăm viitorului preot slujire îndelungată, mult har şi dar dumnezeiesc în conducerea turmei cuvântătoare încredinţată în drumul spre mântuire. Îi dorim să-i păstorească pe enoriaşi înţelept, responsabil şi cu multă smerenie şi înţelegere.

Adaugă comentariu nou

 
Design şi dezvoltare: Linuxship
[Valid RSS] Statistici T5